Alltså; en grottstad! Hur häftigt är inte detta? Hanne och jag är absolut överens om att Uplistsikhe var något vi inte ville missa när vi är i Georgien. I tillägg ett UNESCO-listat kloster på vägen dit; ja tack till båda två.

Grottstaden Uplistsikhe

Uplistsikhe är belägen cirka en och en halv timme väster om Tbilisi i Georgien. Staden påbörjades cirka år 6000 före Kristus och existerade till och med 1240 då den förstördes av mongolerna. Hednisk och kristen arkitektur fanns under denna period sida vid sida.

När det hela begav sig så omfattade Uplistsikhe 80 000 kvadratmeter där 20 000 personer bodde, och låg nästan till 100% låg inne i berget. Merparten av grottorna är utan dekoration men med öppningar för dörr och fönster, men ett fåtal har mönsterhuggna välvda tak. På toppen av anläggningen finns en kristen basilika, rest cirka år 1000.

Läs mer: Den perfekta rundresan i Georgien och Armenien – Och vad kostar den?

Vi tar oss in ”bakvägen” till Uplistsikhe; uppför en tunnel med i dag en modern trappa. Under trappan finns nerslitna trappsteg uthuggna i berget och när det begav sig låg tunnels öppning och ingång till staden omgiven av vatten. När vi senare lämnar Uplistsikhe så går vi nedför de trappor som pilarna säger att man ska börja med att gå upp.

Stora delar av staden förstördes i ett jordskalv år 1920 och det var också då som de delar vi kan besöka i dag kom upp till ytan då delar av taket rasade. Innan jordskalvet var Uplistsikhe nästan omöjlig att skåda från utsidan.

Var Uplistsikhe så häftigt som vi hade tänkt oss? Absolut! Turligt nog var vi periodvis nästan ensamma där också, vilket givetvis höjde upplevelsen. Jag inbillar mig att Uplistsikhe måste vara lite som Kappadokien i Turkiet eller Meteora i Grekland; som båda finns på min bucket list. Uplistsikhe är med på UNESCO:s lista över möjliga världsarv.

Stalins tågvagn i Gori

Vi passerar staden Gori på väg till Uplistsikhe, men det fanns inte med i planerna att stanna. Men när vi åker genom berättar vår chaufför att Stalin växte upp i Gori och när vi passerar en grön tågvagn placerad nära vägen säger han att det var Stalins privata vagn. Hanne och jag beslutar på en gång att vi ska stanna på väg tillbaka.

Läs mer: Från Tbilisi till Kaukasusbergen – Georgian Minitary Highway

Tågvagnen är en del av stadens Stalinmuseum, som är populärt. Stalin är enligt vår guide fortfarande en populär person bland georgierna, fast det håller på att ändras nu när yngre generationer växer upp. Vi köper en biljett till endast vagnen och har turen att till en början vara där alldeles själv. Vi spanar in detaljerna, kollar in i kupén som Stalin disponerade och avslutar i salongen. Definitivt ingen person att beundra men roligt att se en tidigare Sovjetledares tågvagn och de tidstypiska detaljerna.

Katedral och kloster i Mtskheta

Dagens sista stopp är staden Mtskheta, som ligger på vägen tillbaka och bara en halvtimme från Tbilisi. Här finns pittoreska, men turistiga, gågator med butiker som säljer vin och lokala souvenirer, samt katedralen Svetitskhoveli från cirka år 1000.

Vi smakar lite vin och kollar lite i gatorna innan vi tar oss till Svetitskhoveli, som är mycket imponerande. Katedralen är omgiven av en mur med vackra torn och överallt vajar flaggorna. Svetitskoveli är populär för bröllop, under den halvtimmen vi har där så vi ett par som vigdes medan tre andra väntade på sin tur.

Mtskheta är mest känt för klostret Jvari, som ligger på en höjd precis utanför staden. Vi kör upp och här är vi absolut inte ensamma. Utöver det vackra klostret så är utsikten makalös över Mtskheta och landskapet. Vi blir stående ett tag och njuta, sen är det dags att påbörja sista etapp tillbaka till Tbilisi.

Mtskheta är en av Georgiens äldsta städer och är uppförd på UNESCO:s världsarvslista.

Resan sponsrades delvis av Georgian National Tourism Administration.
Text, fotografier och synpunkter är mina egna.

Föregående artikelBad Gastein – Skidor och övergivna ödehus
Nästa artikelDet är klart som korvspad var reslusten kommer från

4 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here