Dag nummer två på STS julbordresa till Bad Gastein kan man köpa till utvalda aktiviteter. Den mest populära är julmarknad i Salzburg, men det finns också skidåkning samt besök på termalbadet Felsentherme. Maxime och jag var i Salzburg i våras så vi valde att utforska mer av Bad Gastein.

Skidåkning i Stubnerkogel

Efter frukosten beger vi oss till liftsystemet Stubnerkogel för att hämta ut skidor och liftkort. Så pass tidigt under säsongen har inte största liftsystemet Sportgastein öppnat än; det är bara Stubnerkogel samt Schlossalm i Bad Hofgastein som har öppet.

Läs mer: Skigasteins hemsida

I liften upp hoppar Lisa och Henrik av en händelse in i vårt ägg. De hängde på låset klockan 08:30 och har redan hunnit med några åk. Vi åker upp till toppen, 2246 meter över havet. Tyvärr har gårdagens soliga väder ersatts av vind och snö, men det är bara att gilla läget. Vackert, men väldigt-väldigt-väldigt blåsigt.

osterrike-bad-gastein-austria osterrike-bad-gastein-austria osterrike-bad-gastein-austria osterrike-bad-gastein-austria osterrike-bad-gastein-austria osterrike-bad-gastein-austria osterrike-bad-gastein-austria

Spökhotellen i Bad Gastein

Efter skidåkningen beslutar vi att ta en promenad ner i byn. Vi har hört talas om vattenfallet och de tomma och övergivna spökhotellen. Redan under 1200-talet blev Bad Gastein, där namnet är sammansatt av att bada och Gasteindalen, känt för sina kurbad. Under 1800-talet byggdes ett flertal kurhotell och kejsare och kungligheter åkte hit för att bada. Järnvägen, som öppnades 1900-talets första decennium, gjorde Bad Gastein tillgänglig för allmänheten och populariteten växte enormt. Strax efter andra världskriget öppnade de första skidlifterna och Bad Gasten blev nu lika känt för skidåkningen som för badandet.

Läs mer: Anrika hotellet Salzburger Hof

osterrike-bad-gastein-austria osterrike-bad-gastein-austria osterrike-bad-gastein-austria osterrike-bad-gastein-austria osterrike-bad-gastein-austria osterrike-bad-gastein-austriaosterrike-bad-gastein-austria osterrike-bad-gastein-austria

Dock började hotellen under 1960-talet, bestående av rum utan egna badrum och med gemensamma toaletter på bottenvåningen, att anses utdaterade. Folket valde att åka till närliggande och mer moderna skidorter. Under 1970-talet stod flertalet hotell i Bad Gastein övergivna, inkluderat Salzburger Hof som vi bodde på. De flesta hotellen har renoverats och är igen öppnat sen många år tillbaka, men just kvarteren kring vattenfallet finns fortfarande flera övergivna hotell. Tyvärr går det inte att komma in i hotellen men på kurtprinz.at ser vi att Hotel Straubinger bara övergavs och interiören är fortfarande intakt.

Rykten i byn säger att det nu har tagits fram en uppgörelse för att rusta upp hotellen och att detta kommer att påbörjas inom kort. Om detta stämmer och vad inom kort betyder återstår att se. Vad jag vet är att när jag tog mig uppför trappan till gula hotellet så träffade jag på tre hantverkare som kom ut genom huvuddörren. Så något borde vara på gång.

osterrike-bad-gastein-austria osterrike-bad-gastein-austria osterrike-bad-gastein-austria osterrike-bad-gastein-austria osterrike-bad-gastein-austria osterrike-bad-gastein-austria osterrike-bad-gastein-austria osterrike-bad-gastein-austria osterrike-bad-gastein-austria

Termalbadet Felsentherme

Är man i Bad Gastein så känns det obligatoriskt att testa byns mest kända termalbad. Vi går de fåtal metrarna från Salzburger Hof till Felsentherme. Inträdet för två personer är €48, lägg till handdukshyra och du är uppe i €56, så det är inte billigt. Väl på plats är det nyrenoverat och fräscht, med ett flertal pooler både inomhus och utomhus. Bäst tycker vi om kanalen som förbinder inomhus med utomhus och som slutar i en utomhuspool med upplyst vatten i olika färger.

Läs mer: Felsenthermes hemsida

Det finns stora utomhus ytor för solbadning sommartid och också inomhus finns det många sängar att vila i. Som brukligt i Österrike så är bastuområdet också nudistområde, så vi skippar detta helt och hållet. Vi hörde sen att flera saunas där uppe var väldigt fina och hade underbar utsikt, men som tyvärr ofta händer så är det alldeles för många män som går omkring och visar upp sig.

osterrike-bad-gastein-austria osterrike-bad-gastein-austria osterrike-bad-gastein-austria

Slutklämmen blir att Bad Gastein är en riktig vacker ort. Den domineras av stenhotell i jugendstil, imponerande både att skåda från längre upp i dalen och att gå bland där nere.

Resan genomfördes i samarbete med STS Alpresor.
Text, foton och synpunkter är som alltid våra egna.

Föregående artikelÅrssammanfattning av reseåret 2017
Nästa artikelGrottstaden Uplistsikhe, kloster i Mtskheta och Stalins tågvagn i Gori

1 KOMMENTAR

  1. Åh vad spännande med hotellet! Hoppas de öppnar det igen. Dina och Lisas bilder från resan är helt magiska, blir så sugen på att åka dit. Har bara passerat med tåg och suktat genom fönsterrutan.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here