Det är igen dags för en årssammanfattning, denna gång av reseåret 2017. Hur många resor blev det totalt. Och till hur många nya länder? Vilka resor var de mest uppskattade? Och hur gick det för nyårslöften?

Januari

Jag firar in 2017 i Kiev i Ukraina med Marie och Viveca. Redan i mitten av månaden kommer nästa semester, som är Colombia med tre norska vänner. Där är jag också gäst i ett äkta latinobröllop!

isla del-rosario-islands-colombia-cartagena

Februari

Jag åker en helg till Tallinn med lilla mamman. Fokus ligger på mat och jag måste verkligen säga att Tallinn har några fantastiska restauranger.

Mars och april

Jag genomför tre resor inom loppet av två veckor; tillsammans blir det hela 2000 mils förflyttning. Destinationerna är Tokyo, Svalbard och Malta; så en viss brädd är det ju på resorna. Till Svalbard är också Maxime med.

Maxime besöker sin väninna Francesca i Argentina under påsk och i slutet av april tar hon, som julklapp, med sin farmor till Nice.

japan-körsbärsblomning-tokyo-kyoto-sakura

Maj

Jag inleder maj månad med en långhelg på den karibiska ön Aruba, för att bara tre dagar senare njuta av de vackra österrikiska alperna med Maxime.

aruba-basta-strandhallstatt-osterrike-austria

Juni

Första dagen i månaden åkte jag till Georgien och Armenien med norska väninnan Hanne. Det är kyrkor, kloster och natur i multum som gäller.

amenien-sevan

Juli

Sommarens utlandsresa blir för mig tio underbara dagar i Italien, där jag med väninnan Mija åker till Bergamo, Gardasjön och Venedig. Italien är en oslagbar europeisk favorit.

Maxime fokuserar på segling i Stockholms skärgård.

italien-bergamo-citta-alta

Augusti

I månadsskiftet juli/augusti är jag tio dagar i Köpenhamn och Skåne. Med hyrbilen upptäcker vi de mest underbara ställen söder i landet. Mitt i månaden åker jag en långhelg till Vitrysslands huvudstad Minsk, på en workation; kombinerad work och vacation. En stad som överraskade. Slutet av månaden spenderades på jobbresa på Gotland, där en extra helg lades in.

ystad-skane-osterlen-sverigeminsk-vitryssland

September

I mitten av september åker jag på en veckolång rundresa i Schweiz med tåg; en upplevelse alla borde testa! I slutet av samma månad bär det av till till Kroatien, närmre bestämt vinområdet Zagorje norr om Zagreb.

schweiz-zermatt-andermattkroatien-zagorje-zagreb

Oktober och november

Vi är båda hemma, och inte en resa så långt ögat räcker. Vilket lämpligt, men tråkigt, nog för mig sammanfaller med en två månaders oavbruten sjukdomssvit i form av bronkit, lunginflammation, bihåleinflammation och öronkatarr.

December

Första helgen i månaden åker både Maxime och jag tillbaka till Österrike; denna gång till skidorten Bad Gastein.

På självaste julafton satte jag mig på planet till Cuba, och i morgon blir det att åka vidare till Jamaica.

osterrike-bad-gastein-austria

Statistik för 2017

 • Antal resor under under året: 18
 • Antal nya länder under året: 8
 • Antal besökta länder totalt: 69
 • Antal besökta världsdelar totalt: 5

Topplistan 2017

 • Nya länder besökta: Argentina, Armenien, Colombia, Georgien, Japan, Liechtenstein,  Malta, Vitryssland. Samt de två oberoende territorierna Aruba och Svalbard. Alltid ett mål i sig att besöka nya länder…
 • Årets mest efterlängtade resa I: Georgien och Armenien. Det finns inte annat än att säga; äntligen! Jag har önskar göra detta såååå många år. Böljande grön natur och flera tusen år gamla kyrkor. Alltså…
 • Årets mest efterlängtade resa II: Svalbard. Också här är ordet äntligen. Svårt att förklara varför en norska, jag, och en halvnorska, Maxime, inte har gjort detta tidigare. Vi förstår det inte själv. Man känner sig så nära naturen och det är fantastiska vinteraktiviteter att göra på ön.
 • Årets största överrakning: Körsbärsblomningen i Japan. Jag var förberett på att det skulle vara vackert, men det var ännu vackrare och mer magiskt än förväntat på plats. Körsbärsblomningen i Japan är något helt annat än i Kungsträdgården!
 • Årets naturupplevelse: Tågresorna i Schweiz. Slår verkligen allt. Sitta på ett lyxigt tåg och få middagen serverad medan berg och alpbyar passerar utanför.

cartagena-colombia

Nyårslöften för 2018

Vi tänker för 2018 bryta vår trend med att lista destinationer vi önskar besöka som våra nyårslöften. Fokus ska ligga på att genomföra resor till resmål som är något extra och som vi verkligen suktar efter. Inte impulsivt följa med varje gång en vän ringer och föreslår något.

kyoto-japan

Och hur gick det för 2017 års nyårslöften?

Nyårslöften för 2017 var att genomföra minst två av fyra moment. Så vi lyckades statistiskt, men det var de två resorna som vi var mest intresserade av som vi inte fick till. Så ett halvt misslyckande vågar vi i alla fall kalla det.

 1. Burma under jul jul och nyår – Icke genomfört. Säkerhetsläget i landet gjorde att Burma valdes bort till fördel för Cuba och Jamaica.
 2. Så stora delar som möjligt av sommaren ska spenderas i Skandinavien – Genomfört. Utöver tio dagar i Italien och en långhelg i Minsk så spenderades sommaren i Oslo, Stockholm, Skåne, Köpenhamn och på Gotland.
 3. Besöka alperna under sommartid. Tyska, schweiziska, italienska eller österrikiska kvittar; det är naturen jag är ute efter – Genomfört. I maj var vi båda i Salzburg, i sann Sound of Music-anda.
 4. Centralasien med länderna Kazakstan, Uzbekistan, Kirgizistan samt Tadzjikistan – Icke genomfört. Det behövs minst tre veckor för att besöka alla fyra länder och det var varit svårt att få ihop beroende på semesterdagarna. Sent under året kom jag på att det går att dela upp resan i två delar; vi får se om det löser problemet under 2018.

Gott nytt år önskar vi er alla!

Här finns tidigare års årssammanställningar: 2016, 2015, 2014, 2013 och 2012.

Föregående artikelWomen in 4 goes Alaska
Nästa artikelBad Gastein – Skidor och övergivna ödehus

15 KOMMENTARER

 1. Åh, dere har virkelig rukket med mange flotte reiser og destinasjoner i år! Helt imponerende altså. 🙂 Så bra at du likte Georgia og Armenia! Ikke at jeg hadde trodd noe annet, hehe. Selv likte jeg veldig godt både Baku og Minsk, og fikk mye nytte av reiseinnleggene deres derfra. Jeg blir forresten helt imponert over de vakre bildene dere tar, kan jeg spørre hvilket kamera du/dere bruker?

  • Så bra at våre inlegg hjalp i Baku og Minsk. Veldig nyskjerrig på å höre mer om den reisen altså.

   Rundt kamera så er det veldig morsomt at du spör akkurat nå. ett lite kamera som jeg kan ha i veksen er viktig for meg; jeg har ett speillöst systemkamera fra Sony, A6000. Dog har jeg ödelagt linsen som fulgte med og har to faste linser. Det er det med en ekstra stor blender (f1.4) som tar så fine bilder, men det er også större enn det jeg setter pris på. Nå på Cuba og Jamaica så holdt jeg hele tiden på å bytte linser og fikk selvsagt sand och mökk bak linsen. Nå har jeg levert det in for rengjöring for en formue, og har også kjöpt ett kompaktkamera. Sony RX100 tar fantstiska bilder for å väre kompaktkamera og jeg kjöpte modell III. Får se hvor fornöyd jeg blir, det kan bli slik at dette i framtiden blir eneste strandferie-kameraet mitt.

   • Takk for svar! Synd at linsen ble ødelagt på Sony-kameraet, men sikkert spennende å teste ut nytt kamera! Jeg reiser selv rundt med speilrefleks og flere objektiver, som tar stor plass og er ganske tungt å bære rundt på. Dessuten blir jeg ofte skuffet av bildene (gjerne min egen feil da, haha), og når jeg laster de opp på bloggen ser de alltid så uskarpe ut, så noe må jo være feil med den også – ikke bare kameraet (og meg). Men takk for tips, kanskje jeg skal ta å sjekke ut Sony. 🙂

  • Jag sitter ju oftast och jobbar hela sommaren och spar ihop semesterdagar för att användas senare på det sättet. Fast helt kul är det inte alltid. Men; ända sättet att få ihop det på…

 2. For et herlig reiseår med imponerende mange reiser til spennende land! Japan, Armenia, Georgia, Cuba og Malta er land jeg selv likte veldig godt. Colombia lokker veldig, Svalbard også. Dessuten har jeg fått mer lyst til å besøke Minsk. Håper du nyter ferien på Cuba og Jamaica, og at 2018 blir et herlig år med mange nye opplevelser. Det skal bli spennende å se om det blir tur til Sentral-Asia i år – det kan jeg varmt anbefale!

  • Ja, dette med Sentral-Asia har jeg nå ønsket så lenge at det er flaut å nevne det mer. Så fra nå; stille til jeg drar dit.

   Både Colombia, Svalbard og Minsk anbefales. Fikk faktisk litt extra lyst på en reise tilbake til Colombia da jeg var på Cuba. Det er noe spesielt med de gamle spanske koloniene.

 3. Waow vilka resor! Helt fantastiskt!!! Vi andra har tur som får läsa om alla spännande destinationer! 🙂 Önskar ett riktigt Gott Nytt reseår! Hälsningar från Israel!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here