Maxime och jag var tre dagar i den österrikiska alpstaden Salzburg under våren i fjol. Vi åkte tidigt fredag morgon och hem sent på söndagen. Tre dagar för att leta efter den ultimata Sound of Music-känslan! Här får ni våra bästa tips i en miniguide.

Färgglada fasader och gammalmodiga skyltar

Vi checkar in på anrika hotellet Altstat, mitt i den gamla stadsdelen. Läget kunde inte varit bättre. Klockan 12 träffar vi Andrea från turistbyrån i Salzburg på traditionella restaurangen Eulenspiegel. Både Maxime och jag går för var sin wienerschnitzel-lunch. Är vi i Österrike, så är vi i Österrike!

Läs mer: Våra bästa tips för hotell och restauranger i Salzburg

Direkt efter lunch träffar vi vår guide, som ska visa oss runt i Salzburg stad under två timmar. Vi utforskar färgglada fasader och vackra torg, den pråliga domkyrkan mitt i stan och huset där Wolfgang Amadeus Mozart bodde sina första år. Shoppinggatan Getreidegasse kryllar av fotovänliga skyltar och vi får höra att det är ett krav att butikerna på gatan har en skylt i äldre stil. Vi besöker franciskanerklostret och benediktklostret; guiden är kunnig och berättar roliga små historier.

Et vattendrivet bageri och en charmig kyrkogård

Våra två timmar går snabbt och innan våra vägar skiljs så tar guiden oss med till bageriet Stiftsbäckerei St. Peter, som är Salzburgs äldsta och drivs av ett vattenhjul utanför. Vi köper var sin pretzel, gjorda efter samma recept sen tidernas begynnelse. Guiden pekar ut St Peters kyrkogård; en oas av gravmonument, blommor och charm. Här ligger också Mozarts syster begraven och det går att klättra upp i två kapell som ligger insprängda i muren.

Vi spenderar alldeles för lång tid på kyrkogården och jag tar alldeles för många foton. Men vi lyckas riva oss loss och åker upp till fortet Hohensalzburg, som tur är ligger bergbanan precis runt hörnet för kyrkogården.

Läs mer: Vandring från Hohensalzburg – På Salzburgs höjder

Dag två åker utforskar vi Salzburg andra sidan av älven Salzach och den enorma parken Mirabellegarten. Efter lunch åker vi till byn Hallstatt, och passerar på vägen alla vackra insjöar som ligger precis utanför Salzburg, där vi stannar till för ett fotostopp vid vackra St. Gilgen.

Läs mer: Pittoreska staden Hallstatt

Resan gjordes i samarbete med Österrikes turistbyrå och VisitSalzburg.
Ord, foton och synpunkter är som alltid våra egna.

Föregående artikelOm jag blir tvingad att åka på charterresa i sommar – Hit skulle jag åka
Nästa artikelGozos höjdpunkter – Våra bästa tips

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here