Då jag var på Malta förra våras så gjorde vi en dagsutflykt till grannön Gozo. Gozo är en mindre och och omtalas av malteserna som den gröna ön eller den lugna ön. I ärlighetens namn så tycker jag inte att det är så stor skillnad på öarna Malta och Gozo; Malta är också bitvis väldigt grön och jag upplevde inte ön som särskilt jäktig.

Vi lämnar Malta från hamnstaden Cirkewwa med färjan som går klockan 09 på morgonen och redan då vi kom dit så var köerna enorma. Hade det inte varit för att vi hade en guide som såg till att vi kom med så hade vi stått kvar när färjan åkte. Visserligen var det lördag och säkerligen många malteser som åkte över men det var också innan turistsäsongen började för fullt.

malta-gozo

Största staden Victoria, eller Rabat som alla säger

Staden heter formellt Victoria, sen 1897, men alla använder det gamla namnet Rabat. Vi börjar vid torget, nära vackra kyrkan St. Georges Basilika. Verkligen ett torg i min stil med serveringar och små butiker. Sen går vi lite runt i smågränderna i närområdet, som är riktigt smala och mysiga.

malta-gozo malta-gozo malta-gozo malta-gozo malta-gozo malta-gozo

Citadellet i Rabat

Innan vi anar är vi framme vid Citadellet. Det är bara att ta sig uppför den branta backen; den är faktiskt inte så lång och det går snabbt. På plats där uppe går vi mellan kyrkor och murar och utsikten är fantastisk. Åt ena sidan har vi gröna landskap och åt andra sidan Rabat stad.

Läs mer: Rundresa på ön Malta

malta-gozo malta-gozo malta-gozo malta-gozo

Rikardu vingård och gbejnet ostfabrik i Xaghra

Gbejnet är en hårdost gjort av getmjölk, som tillverkas över hela Gozo. Vi stannar till vid en kombinerad vingård och ostfabrik, modell mindre. Här tillagar ägaren Rikardu basvarorna som används i hans restaurang Ta´Rikardu. Vi möts av får och getter i samma inhägnad; tydligen är det vanligt att getterna överger sina barn och då är fåren snabba med att adoptera de övergivna getkillingarna.

Vi förflyttar oss mot köket och jag hamnar kraftigt efter de andra eftersom jag är upptagen med att fotografera vinstockarna och citadellet som jag ser långt där borta. Vi får hela osttillväkningsprocessen visad för oss av Rikardu. Men smaka på osten gör vi inte; för det ska vi få göra hos grannen i stället.

malta-gozo malta-gozo malta-gozo malta-gozo malta-gozo malta-gozo

Ta´Mena Estate gårdsbutik och eventlokal

Hos Ta´Mena Estate får vi smaka lokala delikatesser och testa vin. Det är gebejnetosten, oliver och tomatröran kunserva, samt fyra sorters vin. Utomhuslokalen är riktigt trevlig och jag kan se framför mig hur stämningen är vid bröllop. Efter att ha klättrat lite på muren för att fotografera citronerna går vi förbi butiken, där jag passar på att köpa på mig rosévinet samt en burk kunserva.

Läs mer: Ta´Menas hemsida

malta-gozo malta-gozo malta-gozo malta-gozo

Wied il-mielah Window – Azur Windows arvtagare

Bara några månader innan vi åkte till Malta så rasade öns mest kända sevärdhet; Azur Window. En tragedi både för turistnäringen på Malta men givetvis mest naturmässigt. Men enligt vår guide så var turistorganisationen på Malta inte sen om att hitta en arvtagare och Azur Windows lillasyster. Redan ett fåtal dagar senare fanns det skyltar uppe som visar vägen till Wied il-mielah Window.

Läs mer: Valetta – Maltas huvudstad

Wied il-mielah Window är också ett naturligt format valv i vattnet. Huruvida det kan mäta sig med Azur Window vet inte jag, eftersom jag inte hann med att se förstnämnda innan den rasade. Men Wied il-mielah Window är imponerande och omgivningarna är också vackra.

malta-gozo malta-gozo malta-gozo

Källan Wied Il Ghasri

Wied Il Ghasri betyder Ghasridalen och dalen är populär för varningar och cykelturer. Vi besöker klipporna som ligger längst ut mot vattnet, där det har bildats en buktande älv, fast från havet och inåt, som slutar i en liten strand. Väldigt vackert och jag hade gärna stannat till och solat där nere.

malta-gozo malta-gozo malta-gozo malta-gozo

Klipporna Ta´Cenc

Avslutningsvis tar vis oss till södra Gozo. Där äter vi en sen lunch på restaurangen Kantra, som är en del av hotellet som också bär namnet Ta´Cenc. Kantra har ett magnifikt läge precis vid klipporna och utsikten går inte att klaga på.

malta-gozo malta-gozo

Efter en trevlig långlunch är det dags att bege sig mot hamnstaden Mgarr för att få plats på färjan tillbaka till ön Malta.

Resan till Malta genomfördes i samarbete med VisitMalta.
Text, foton och synpunkter är mina egna.

Föregående artikelSalzburg – En gullig stad i alperna
Nästa artikelAtt köpa eller inte köpa lokaltillverkat på semestern

6 KOMMENTARER

  1. Åh fina Malta! Förra sommaren utforskade vi Gozo en vecka och Malta en vecka. Vi gillade båda, men upplevde att vi kom närmre malteserna på Gozo och det gjorde att vi kände oss mer hemma där. Så många fina olika badställen det finns där. / Pernilla

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here