Mdina brukar också kallas Den tysta staden. Medina grundades cirka år 1000 och blev Maltas huvudstad, men när korsfararna kom till ön år 1530 så önskade de flytta huvudstaden närmare vattnet så de kunde etablera en hamn.

Mdina har alltid varit hemvist för Maltas adliga och nobla familjer, och så är det fortfarande.

Läs mer: En dagsutflykt Malta runt

En befäst stad som gör mig alldeles knäsvag

Vi börjar vår guidning genom att gå genom den vackert utformade porten. Mdina gör mig genast alldeles knäsvag; detta är precis den sortens känsla och miljö som jag älskar. Vi besöker stora torget med katedralen och vi utforskar de smala gränderna. Hela tiden hänger jag efter; jag vill utforska alla detaljer.

Det finns bara två hotell inom murarna som utgör Mdina och vi besöker det ena; Xena Palace. Ett elegant och ombonat femstjärnigt hotell, där samtliga rum är unika och rummen kan bokas från 1200 kronor per natt.

Boka rum: Xena Palace´s hemsida

Lunch och chokladkaka med utsikt

Vi äter en sen lunch på Fontanella. Ägarinnan Louisette var känt för att baka fantastisk chokladkaka, som hon på förfrågan började sälja från en lucka i sitt kök. Snart ville hela Mdina äta hennes bakverk och hon behövde utvidga. Hon anställde då flera medarbetare och öppnade caféet Fontanella på andra sidan gatan från huset. Fortfarande serveras givetvis chokladkakan, men den har fått sällskap av en mängd andra smaksvarianter. Jag väljer den med choklad och apelsin och den är riktigt god. Men ingen kaka utan mat först; och som tur är så har Fontanella också en mängd matiga mackor att välja från.

Läs mer: Fontanellas hemsida

Tillsammans med Valetta så blir Mdina min favorit på ön Malta. Båda har mycket välbevarad arkitektur och miljöer, så jag kan lätt se framför mig hur korsfararna red omkring här under 1600-talet.

Läs mer: Huvudstaden Valletta med de färgglada balkongerna

Resan till Malta genomfördes i samarbete med VisitMalta.
Text, foton och synpunkter är helt och hållet mina egna.

Föregående artikelBetyg: Underkänt – Hur det kommer sig att jag ska göra tre flygresor för att förflytta mig 70 mil
Nästa artikelFörsenat flyg och €400 ersättning från Austrian Airlines

8 KOMMENTARER

  1. Åh… jag var i Mdina år 2000 vid påsk (långfredag?) och såg en imponerande katolsk påskparad. I tåget bar de fram massor av dekorerade vagnar med helgonstatyer, det var vitklädda människor som slog sig själva på ryggen med kedjor, prakt och överdåd. Så mäktigt i den miljön!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here