Landet Malta består av tre bebodda öar; pyttelilla Comino som bara har tre bofasta personer men ett hotell och sevärdheten blå lagunen, Gozo som är den lugnare och grönare ön samt huvudön som också heter Malta. Precis som landet. Vår andra dag på Malta viker vi åt en rundresa på ön Malta.

Valetta

Vi börjar tidigt i landets huvudstad Valetta. En av världens minsta huvudstäder med sina 7000 invånare, men Med massor av karaktär.

Läs mer: Valletta

valletta-malta

Three Cities

Vi lämnar Valetta med en liten färgglad båt, och kommer till Vittoriosa. Tillsammans med Cospicua och Sengela så utgör städerna Three Cities. Om Valletta är en liten stad, så är dessa tre städer minimala. Vår båtförare var borgarmästare i Cospicua innan han gick i pension och under den korta båtfärden får vi en massa information om de tre städerna. I Vittoriosa väntar vår chaufför och vi tar oss snabbt vidare genom det vackra landskapet.

malta-dagsutflyktmalta-dagsutflykt

Marsaxlokk

Vårt nästa stopp är den fiskebyn Marsaxlokk, känt för sina många färgglada fiskarfartyg, gärna med ett öga ditmålat på sidan. Tyvärr regnar det lite just då och flertalet båtar ligger still i hamnen.

malta-dagsutflykt malta-dagsutflykt

Blue Grotto

Det regnar fortfarande något men detta stoppar oss inte från att ge oss ut på en båttur för att uppleva den blå grottan. Grottan hade gissningsvis varit 100 gånger mer imponerande om solen hade lyst men det gjorde den inte, så då blev det grottur utan sol. Är vi först på Malta så vill vi få med oss en av de mest kända sevärdheterna.

malta-dagsutflykt malta-dagsutflykt malta-dagsutflykt

Djingli Cliffs

Vi åker vidare till Djingli Cliffs; dramatiskt branta klippor med världens utsikt. Vi njuter av utsikten och roar oss med att fotografera Christian från Mat- och resebloggen när han sitter på klippkanten.

malta-dagsutflykt malta-dagsutflykt malta-dagsutflykt

Lunch på Diar il-Bniet

Restaurang Diar il-Bniet är en fullträffare både rörande stämningen, miljön och maten. Stället ägs av bror och syster och är kombinerad delikatessaffär och restaurang, där han ansvarar för delin och hon för restaurangen. Allt är närproducerat och ekologiskt, precis som man vill ha det.

Vi är fyra men beställer lika bra in halva menyn. Vi börjar med en bräda fylld av ostar och olika röror och till huvudrätt tar vi in två för Malta kända rätter; spaghetti med kaninragu samt paj med tonfisk, tomat, kapris och oliver. Vi testade också kronärtskocksgryta med färsk getost från granngården, samt en soppa med ärtsoppa med mynta. Allt delades av alla fyra men för mig som äskar sälta så blev pajen med både kapris och oliver favoriten.

malta-dagsutflykt

Golden Bay och Ghajn Tuffieha Bay

Dagens sista stopp är stränderna Golden Bay och Ghajn Tuffieha Bay. Malta är en ö som faktiskt inte har så många stränder; många hotell med strandläge har en trappa ner i vattnet från soldäcket. Men Golden Bay är en riktig strand med sand och några hotell längst upp på stranden. Stranden är populär och under eftermiddagen är det ganska fullt, även i april, och i augusti sägs det vara knökfullt här.

Ghajn Tuffieha Bay är skilt från Golden Bay av en udde och är en helt annorlunda strand. Här finns inga hotell och inte många besökare. Vi ser Ghajn Tuffieha Bay endast från en klippa men jag vet garanterat vilken av de två stränderna jag kommer att besöka vid mitt nästa besök på ön.

Resan till Malta genomfördes i samarbete med VisitMalta.
Text, foton och synpunkter är mina egna.

Föregående artikelMina reseplaner för den (givetvis) underbart solfyllda sommaren 2017
Nästa artikelStällen som jag gärna återvänder till

6 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here