Under en längre period så har jag önskat att besöka Malta. Det är huvudsakligen de vackra balkongerna på bostadshusen i Valletta som har lockat, men också de färgglada fiskebåtarna i Marsaxlokk och stämningen i den gamla huvudstaden Mdina.

Två gångar har jag också varit nära att boka men det blev inte så. Så när möjligheten att åka till Malta precis innan påsk dök upp så var jag inte sen om att tacka ja.

valletta-malta valletta-malta

Precis som jag visste innan så är det Valletta och stadens fascinerande arkitektur och stämningsfulla miljö som blir min favorit. Jag får inte nog… När vi har några timmar över mellan sightseeing och middag och mina resekompanjoner väljer att vilja på hotellet i Sliema så tvekar jag inte en sekund kring vad jag ska göra. Det är båten över till Valletta som gäller.

Och alla balkongerna? De som egentligen är burspråk men som alla kallar balkonger. Vår guide berättar för oss att de byggdes så att kvinnorna, som inte fick vistas utomhus under 1600-talet, kunde sitta och spana in männen på gatan. Jag vet inte om det var ett skämt eller sanningen men det vore en plausibel förklaring. Och om den inte stämmer så är den i alla fall rolig.

valletta-malta valletta-malta

Upper Barakka Gardens

Upper Barakka Gadens var tempelriddarnas trädgård under åren de höll till på Malta, hit hade ingen annan åtkomst. I dag består trädgården av arkader och växter, men först och främst fantastisk utsikt över stadens takåsar och The Three Cities; Vittoriosa, Cospicua och Sengala.

valletta-malta valletta-malta valletta-malta valletta-malta

St John´s Co-Cathedral

St John´s är alla maltesers stolthet; detta med rätta. Den restes av tempelriddarna under 1500-talet och har en mycket dekorerad interiör. Överallt finns det guld, marmor, statyer och ornament. Är kyrkan mycket? Ja. Men också väldigt fascinerande och väldigt vackert. Passar också den som i vanliga fall inte gillar kyrkor.

valletta-malta valletta-malta valletta-maltavalletta-malta valletta-malta

Strait Street bar- och restauranggata

Gatan Strait Street är Valettas bar- och restauranggata. Från sekelskiftet till 1920 var detta området brittiska och amerikanska sjömän frekventerade tillsammans med malteser och italienare. Många barer växte fram; mer eller mindre lugubra. Under de senare åren så har barerna renoverats men många ligger kvar med samma namn och sin originella at deco-design. Bland de mest kända är Loop Bar och Tico-Tico.

valletta-malta valletta-malta valletta-malta valletta-malta valletta-malta

Christian, från Mat- och resebloggen, och jag åker tidigare till Valletta sista kvällen och hittar gin- och tapasbaren Yard 32. Utbudet av gindrinkar är enormt och det samma är de snygga pinxos som finns till beskådning. Stort plus för trevlig personal också.

valletta-malta valletta-malta valletta-malta valletta-malta valletta-malta

Bo i Valetta

De flesta som besöker Malta väljer att bo i områden Sliema eller St Julian och inte i Valletta. Visserligen har Valletta inga stränder men om jag åker tillbaka till Malta så är det definitivt i Valletta jag vill bo. Utan tvekan. Det finns många palats omgjorda till små boutiquehotell. Vi fick möjligheten att besöka Palazzo Prince D’Orange, som har bara fem lägenehetssviter, men oh-la-la vilka sviter. Det finns en svit över tre våningar, en med två sovrum och 60 kvadratmeter terrass men det finns också mindre med ett sovrum, vardagsrum och kök. Pris från 1300 kronor per natt och inga gäster under 16 år.

valletta-malta valletta-malta valletta-malta valletta-malta

Valletta Waterfront

Valletta Waterfront uppfördes som butiker och magasin under 1800-talet, det sjönära läget gjorde det idealistiskt för affärsverksamhet då varorna inte behövde transporteras på land. Vid den tidpunkten var det många som inte kunde läsa och handlarna använde därför olika färger på sina dörrar för att kunderna lättare skulle hitta.

valletta-malta valletta-maltavalletta-malta

Är det bara jag, eller är Valletta en magiskt vacker stad? Jag har redan lagt till den på listan över ställen jag gärna återvänder till. Jag hoppas våra bästa tips över vad att se och göra i Valetta och Malta inspirerar er.

Resan till Malta genomfördes i samarbete med VisitMalta.
Text, foton och synpunkter är helt och hållet mina egna.

Föregående artikelVad kostar en resa till Maldiverna?
Nästa artikelSkyskraporna Flame Towers

12 KOMMENTARER

  1. Flott reportasje om et fantastisk sted. Har vært der og skal tilbake i juli 2017. Har aldri opplevd noe så flott som St. John’s Co-Cathederal.

  2. Jag älskar också Valetta! Hade jag inte haft sällskap av två halvgänlliga mellanstadie-tjejer hade jag gått ännu mer på upptäcksfärd. Som det nu var blev det bara Lonely Planets stads-promenad.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here