Det enkla svaret är dåligt research och urusel planering. Vi var ivriga på att boka resan och få ett bra pris. Vi fokuserade på andra parametrar och tänkta ta detaljen med resan mellan öarna senare.

Cuba och Jamaica – Jul och nyår i vitt och turkost

Årets jul- och nyårsresa går till Cuba och Jamaica. Jag kommer resa med min väninna Viveca, som jag också gjorde över jul och nyår för några år sen till Vietnam och Kambodja. Efter en massa research bokade vi tidigt i september kombinationen Mexiko och Cuba.

Någon vecka senare kom ett mail från den online resebyrå där vi hade bokat med information om att kombinationen American Airlines från Dallas till Cancun i Mexiko och hemresa från Cuba inte var förenligt. Vår resa var avbokad. Så må det vara, en restriktion är en restriktion, men varför ens sälja resan då?

Paradisstrand Seven Commando Filippinerna

Vi hittade ingen annan bra lösning för de datum vi ville åka för de två länderna och beslutade oss för kombinationen Cuba och Jamaica i stället. Sen kom orkanen Irma och vi avvaktade med att boka. När vi visste omfattningen av skadorna på Cuba och det var dags att boka så var den resa vi tidigare hade sett ut 3000 kronor dyrare än tidigare och det började bli bråttom. Vi hittar en annan flygkombination och datum till Cuba och hem från Jamaica och bokar den. Flygresan mellan Cuba och Jamaica tar vi senare, tänker vi, det är ändå bara ett stenkast på världskartan.

Från Havanna på Cuba till Kingston på Jamaica

Vi får en smärre chock när det visar sig att det inte går att flyga direkt från Cuba till Jamaica för en 500-lapp. Det går faktiskt inte att flyga direkt alls. Flertalet flygningar kostar 3500 kronor, och går via USA med långa bytestider. Som en sista möjlighet kollar vi datumet 1/1 och hittar biljetter för 2200 kronor via Panama City. Arla morgon på nyårsdagen, men taget.

Paradisstrand Seven Commando Filippinerna

Från Kingston till Montego Bay

Semestern på Jamaica ska spenderas nära Montego Bay, men vi kommer att landa i huvudstaden Kingston. Kloka av skada kollar vi upp restiden med buss från Kingston till Montego Bay innan vi bokar. Jamaica är en liten ö och bussen tar två och en halv timme. Det vill säga; om man hinner med expressbussen som går en gång per dag. Avgångstid är en timme efter att vi ska landa. Vi kommer inte att hinna. Nästa buss tar dubbelt så lång tid och vi kommer att få vänta fem timmar innan den avgår. Absolut inte optimalt.

Jag kollar för skojs skuld kostnaden för att flyga från Kingston till Montego Bay. 35 minuter och 500 kronor.  Väntetiden på flygplatsen i Kingston kommer att bli lång men efter att ha sovit på saken så är Viveca och jag överens om att flyg är bästa och enklaste lösningen.

70 mil, tre flygresor och tio timmar senare

Flyget från Havanna till Panama City går klockan 07:45 på morgonen och vi landar 10:30. Klockan 12:00 lyfter vi igen, för att landa i Kingston klockan 14:00. Sista flygningen börjar klockan 17:30 och vi landar 18:05 i Montego Bay.

Vi kommer alltså att flyga i drygt tio timmar, två mellanlandningar inkluderat, för att förflytta oss cirka 70 mil. Jag vill inte ens veta hur många mil vi kommer att flyga för att förflytta oss motsvarande från Stockholm till Luleå. Dyrt blev det också. Och nej, det går ingen båt.

Skämskudden framme. Förlåt miljön och förlåt tio bortkastade semestertimmar.

Föregående artikelJulbord i Bad Gastein – Underbara hotellet Salzburger Hof
Nästa artikelMdina – En befäst stad med äkta medeltidskänsla

8 KOMMENTARER

    • Jag brukar tänka att alltid boka själv är att jämföra med rörlig ränta på lånet. Över tid är det billigast men då och då går man på en smäll. Och detta var garanterat en smäll.

  1. Men
    Helt galet ju!!!!! Går det inga båtar emellan heller? Önskar en fantastisk trevlig resa! Vilken grej!!!! Dröm i Karibien. Gar varit på båda öarna men några år sedan nu och drömmen om Havanna finns ftf! Kramar

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here