Av någon konstig anledning så hade jag inte hört talas om, eller sett bilder på, Hallstatt fram till för ungefär ett år sedan. När jag först fick upp ögonen för denna pärla så var jag inte sen om att föra upp den på min bucket list.

Maxime och jag är på pressresa i Österrike, för att besöka staden Salzburg. Hallstatt ligger dock utanför stor-Salzburg, men eftersom det erbjudes halvdagsutflykter från Salzburg så meddelar vi arrangören att Hallstatt är ett must när vi ändå är så nära.

hallatatt-osterrike-austria

Framme i Hallstatt

Vi stiger av bussen och i samma sekund slår synen mot oss; vatten, höga berg och den spetsiga kyrkan vi har sett på så många bilder. Vi går den korta promenaden längs vattnet in till centrala Hallstatt, och slår oss ner på en brygga vid vattnet för lunch. Inte den godaste maten vi har ätit, men OK, och utsikten och miljön gör absolut sitt. Maten kommer snabbt, vilket betyder att vi kan fortsätta vår upptäckt av Hallstatt inom kort.

hallatatt-osterrike-austriahallatatt-osterrike-austriahallatatt-osterrike-austriahallatatt-osterrike-austria

Vi fortsätter längs strandpromenaden, där vi har insjön Hallstätter See på ena sidan och alparkitektur längs bergets nedre sluttning på andra sidan. Efter ett tag kommer vi till det lilla torget som utgör Hallstatts centrum. Färgglada byggnader och glad stämning, så vi slår oss lika bra ner på en bänk för att njuta.

hallatatt-osterrike-austria hallatatt-osterrike-austriahallatatt-osterrike-austria hallatatt-osterrike-austria

Det klassiska vykortet

Den klassiska vykortsbilden på Hallstatt visar alparkitekturen och kyrkan i förgrunden samt vatten och berg i bakgrunden. Vi har listat oss fram till att vi måste lite förbi centrum för att hitta vyn. Vi går runt en krök och mycket riktigt; där står de. De manliga japanarna med stora kamerorna samt tonårsflickorna, också japaner, och poserar framför varandras iPhones.

hallatatt-osterrike-austriahallatatt-osterrike-austria hallatatt-osterrike-austria hallatatt-osterrike-austria hallatatt-osterrike-austria

Kyrkogården och bland bostadshusen

På väg tillbaka går vi upp i staden och snubblar över den vackraste kyrkogården vi har sett, i bådas liv. Sirligt utformade gravmarkeringar och världens utsikt. Här vill jag begravas!

Vi stannar till för en glass på torget. Sen börjar det bli dags att ta oss tillbaka mot bussen och denna gång väljer vi att gå vägen uppe bland de vackra bostadshusen i stället för längs vattnet.

Läs mer: Vandring på bergsryggen över Salzburg

hallatatt-osterrike-austria hallatatt-osterrike-austria hallatatt-osterrike-austriahallatatt-osterrike-austria hallatatt-osterrike-austriahallatatt-osterrike-austria hallatatt-osterrike-austria

Bra att veta

  1. Vi åkte med en bussresa kl 13 med Panorama Tours, vilket gav oss två och en halv timme på plats i Hallstatt.
  2. Bussresan tar en och en halv timme varje håll, och utsikten från bussen är väldigt vacker. På vägen dit åkte vi förbi flera insjöar och stannade till i idylliska St Gilgen för fotostopp. På vägen hem åkte vi genom sommarstängda skidorter och höga berg.
  3. Man kan köpa biljett på bussen för att åka upp med en linbana till en bergstopp nära Hallstatt. Säkert väldigt fint, men med transport tar det nästan hela den disponibla tiden i Hallstatt.
  4. Hallstatt är en mycket liten by, med ungefär 1000 invånare, och två och en halv timme er precis lagom för att upptäcka byn.

Resan gjordes i samarbete med Österrikes turistbyrå och VisitSalzburg.
Ord, foton och synpunkter är som alltid våra egna.

Föregående artikelTre nordiska länder inom sex timmar samt tjusningen med skorranade rrrrr
Nästa artikelVad händer med din resväska från du checkar in den till den lastas på planet?

3 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here