Min familj har, så länge jag kan minnas, åkt på utomlandssemestrar. Varje sommar tog vi bilen och begav oss från Oslo till Sverige och Danmark. Då och då inkluderades också Tyskland. Ibland bara vår familj, ibland tillsammans med andra familjer.

Bilsemestrar till Sverige, Danmark och Tyskland

Vi brukade hålla oss till den svenska västkusten eftersom vi skulle vidare till Danmark och Tyskland men vid några tillfällen hamnade vi också i Stockholmsområdet. Jag minns fortfarande den sommaren vi var både på Gröna Lund och Liseberg.

Läs mer: Min första semester som ettåring

danmark-legoland
Min lillasyster Christiane och jag i Legoland år 1976

Från Oslo går kryssningsfartygen till Köpenhamn eller Fredrikshamn i Danmark eller till Kiel i Tyskland. Ibland kortade vi körtiden i bil genom att ta en färja till Danmark eller Tyskland. Då hamstrade jag alltid Dumleklubbor, som inte fanns att köpa i Norge.

Vi hyrde stugor och tältade då och då med vårt orangea och bruna tält med vardagsrum och två separata sovrum. Vi fick tillfälliga kompisar och min syster och jag hörde inte skillnad på om barnen var norska eller svenska eftersom alla 70-talister i Oslo växte upp med svensk TV.

Läs mer: Legoland och Travemünde som femåring

tyskland-travemunde
Min mamma, Christiane och jag på stranden i tyska Travemünde år 1976

Sommaren 1981 var vår grannfamilj, tillika medsemesteråkare vid flera tillfällen, på sin första charterresa till Mallorca. Självklart ville vår familj testa det samma; flyga till Medelhavet och se riktiga palmer! Sommarsemestern 1982 skulle vår familj göra vår första charterresa! Jag var överexalterad och hade givetvis stärka synpunkter om vart vi skulle åka.

”Till Mallorca ska vi absolut inte åka; dit åker alla andra”

Redan som tioåring uttalar jag Till Mallorca ska vi absolut inte åka; dit åker alla andra när familjen ska bestämma destination. En resesnobb decennier innan det ordet ens fick en innebörd… Från att ha vetat noll om charterresor innan grannen åkte, gick jag till att bli en expert innan vår familj bokade strax efter jul. Vi skaffade charterkatalogerna från alla bolag och jag läste varje ord i dem alla.

danmark-legoland
Igen Christiane, två och ett halvt år, och jag, drygt fem år, i Legoland

Min mamma var tidig med att börja tillaga spaghetti bolognese hemma, vilket blev min absoluta favoriträtt. Jag skulle kunna äta den varje dag och jag måste erkänna att en god bolognese fortfarande är bland det bästa jag vet. Jag blev några år äldre och började själv utforska mataffären. Jag hittade tre halvfabrikat pastarätter inspirerade av Italien, från Knorr skulle jag gissa, i hyllorna. Den ena var Spaghetti Toscana med rött-pulver-blanda-med-köttfärs-och-vatten-påse och en påse pastaskruvar, den andra var Spaghetti Siciliana med pastahjul och den tredje minns jag inte.

Spaghetti Siciliana blev min nya favorit. Tidigt 1980-tal fanns i vanliga fall bara långa spaghetti att köpa i Oslo, och hjulen var ofattbart roliga. Det måste tilläggas att min mamma grät framför spisen varje gång jag tvingade henna att laga mat från påsar.

tyskland-travemunde
Två lagom nöjda systrar på bilsemester

Första charterresan till Sicilien

Självklart var det till Sicilien vi skulle! Jag skulle äta pastahjul varje dag i två veckor. Jag har inte frågat mina föräldrar varför jag som tioåring fick bestämma resmålet, men antar att det var så att de inte hade så stärka synpunkter om destination och eftersom jag hade väldigt stärka synpunkter så var det skönt med en som tyckte till. Sen ska det sägas att det var väldigt fint på Sicilien; kanske de bara helt enkelt var nöjda med mitt val. Vi bokade en tvåvåningslägenhet med två balkonger, två badrum och tre sovrum på anläggningen Holiday Club i staden Naxos.

Jag åt pasta till frukost, lunch och middag. En morgon när vi vaknade hade vulkanen Etna haft ett askautbrott och hela staden var täckt med svarta partiklar. Vi gjorde också en utflykt till Etna, som på den tiden hade öppna rinnande lavaströmmar, utan stakat eller annan skyddsutrustning. Ni kan gissa min besvikelse när jag kom tillbaka 2012 och hela vulkanen var torr som ett russin. Vi åkte på alla utflykter som arrangören erbjöd och gjorde till och med en egen resa med lokalbuss till norra ön för att ta båten över till det italienska fastlandet. Gissa vem som var drivande inför den utflykten…

Läs mer: Besök på Etna år 2012

Behöver jag säga att efter detta blev det aldrig mer bilsemester på familjen Löfblad Sunde? Nu hade vi upptäckt palmer och turkost vatten! Året efter åkte vi till Cypern och många år senare åkte vi också faktiskt till en liten fiskeby på Mallorca.

italien-sicilien-etna
Etna år 2012

Min mammas, min pappas och min systers resefrekvens får också höga betyg

Det är också så att både min mamma, pappa och syster Christiane är över medel intresserade av resor. I julklapp förra året tog vi med vår mamma/mormor till Svalbard och året innan gav jag henne en resa till Edinburgh. För två veckor sen gav vi henne er resa till Färöarna i julklapp… Hon har också följt med Maxime och mig till Jordanien och Israel och har varit i tillsammans 25 länder.

Urval från min pappas pinssamling

Min pappa och hans fru reser också mycket. Deras fokus har alltid varit europeiska storstäder, med en särskild kärlek för London och Paris, men numera finns det inte många europeiska ständer med direktflyg som de inte har besökt. På tal om resor med en passion, som Resa medvetet har publicerat en serie om, så är min pappas passion på resor att besöka amerikanskinspirerade restauranger och köpa pins. Det har blivit ett helt gäng pins både från Hard Rock Café och från Planet Hollywood; innan sistnämnda kastade in handduken.

Min syster har jag i vuxen ålder bland annat semestrat med i Wien, på Sri Lanka, i Thailand och Malaysia. Och i februari bär det av till Argentina och Uruguay. Självklart åker hon på en mängd resor utan mig också; till exempel den årliga Italienresan och hon har varit i Las Vegas ungefär tolv gånger.

Läs mer: Vår fem dagars rundresa i Sri Lankas högland

Jag måste också flika in att min farmor älskade att bila. Historien om alla bilturer min pappa tog med henne och min farfar på, över gränsen från Norge till Sverige, har i alla år roat hela familjen. Min farmor hade en tjock päls med specialsydda fickor i fodret där de gömde alla spritflaskor som översteg ransonen. Om tulltjänstemännen frågade om de fick kolla i bagageluckan gick min farmor snällt ur bilen och stod och småpratade med dem samtidigt som de sökte genom bilen.

Samlarobjekt nummer ett är gitarren med en lokal detalj från staden den köps, finns inte detta får det bli en sjöjungfru eller annat snyggt

Var ressuget kommer från behöver man inte vara Einstein för att fatta. Jag har alltid gillat att resa och det samma gör min familj. Som tur är så har jag också fört intresset vidare till Maxime.

Föregående artikelGrottstaden Uplistsikhe, kloster i Mtskheta och Stalins tågvagn i Gori
Nästa artikelAloe verafabrik och fjärilsfarm på Aruba

8 KOMMENTARER

  1. Härligt inlägg! Jag är ju oxå uppvuxen med resor – men främst charter resor! Kanske därav jag blev en charter flygvärdinna! Såg ju upp till flygvärdinnorna när jag var liten å idag är de mina kollegor 😉 kram

  2. Många resor du hunnit med i ung ålder redan! Känner lite likadant, jag har inte svårt att se varifrån min reslust kommer. Är så glad att mina föräldrar och jag har det gemensamt!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here