Artikeln sponsras av Sambla,
som jämför över 20 banker kostnadsfritt när du ska låna pengar

Om du, som jag, är lite äventyrssugen, så låter du inte en halvlång flygresa stoppa dig från att genomföra en weekendresa en bit bort bort. Förra hösten var Maxime och jag en långhelg i Azerbajdzjans huvudstad Baku.

Vi åkte torsdag efter jobbet, mellanlandade i Istanbul och landade i Baku klockan 05 på fredag morgon. Några timmars sömn på hotellet; sen redo för en ny dag. Vi flög hem igen natten mot måndag cirka klockan 03 och landade i Stockholm kl 09. Bara en och en halv dag ledigt från jobbet! Faktiskt tycker vi att konceptet var så lyckat att vi rekommenderar det för alla som vill lyssna. Turkish Airlines flyger till både Azerbajdzjans, Armeniens och Georgiens huvudstäder och alla flyg lämnar och ankommer Istanbul ungefär samtidigt.

Vi ger dig nedan en jämförelse av de tre huvudstäderna i Kaukasien, så att du enkelt kan välja den som passar dig för din weekendresa.

azerbajdzjan-baku

Georgiens huvudstad Tbilisi

Tbilisi ligger mitt i landet och har cirka en och en halv miljoner invånare. Georgien har sitt eget språk och alfabet; och tillhör en minoritetsspråkgrupp som endast används i Georgien och norra Turkiet.

Centrumskärnan består av en gammal stadsdel med små gulliga byggnader, miljön och känslan är varken kommunistisk eller östlig. Här finns gågator med en mängd restauranger och kyrkor. Den modernare stadsdelen omfattar paradgatan Rustavelis Garnziri med shopping och trevliga stadsdelar norr om denna.

tbilisi-georgientbilisi-georgien

På sevärdhetsfronten erbjuder Tbilisi linbanan upp till fästningen över staden, området kring Gabriadzeteatern, termalbaden och klocktornet samt ett gäng kyrkor. Allt avvecklas utan problem inom en dag om du håller tempot uppe. För dagsutflykt från Tbilisi går det att åka till staden Mtsketa och grottstaden Uplistsikhe, nordväst om Tbilisi, vilket tar en och en halv timme att köra till. Tre timmar norr om Tbilisi hittar du den lilla staden Kazbegi i Kaukasusbergen. Vi valde att sova över här, men det är absolut möjligt att åka tur och retur samma dag.

Läs mer: Alla våra Georgienreportage

Maten var mycket bröd tillagat med ost inuti, ved sidan eller över, av olika slag. Vi hittade också ett riktigt bra steakhouse och åt god pasta och pizza vid flera tillfällen. Den inhemska maten gjorde dock inget jätteintryck.

tbilisi-georgientbilisi-georgien tbilisi-georgien

Armenierna huvudstad Jerevan

Jerevan ligger också mitt i landet och har cirka en miljon invånare och anses vara en av de äldsta existerande städerna i världen. Armenien har sitt eget språk och alfabet; både påminner något om persiska.

Centrumskärnan är tydlig avgränsad mot andra delar av staden av en ringväg med en park utanför. Jerevan har ingen egentlig gammal stadskärna, gatubilden domineras av klassisk kommunistarkitektur. I stadskärnan finns två torg; Operatorget i norra delen av centrumskärnan och Republiktorget i södra delen. Republiktorget kantas av pampiga offentliga byggnader och det finns en shoppinggata som förbinder de två torgen. Stadens livliga café och uteliv är koncentrerad till kvarteren kring Operatorget och Kaskaden, som ligger precis norr om torget.

jerevan-armenienjerevan-armenien

Jerevan stad har inga sevärdheter att skriva hem om, enligt oss. Kaskaden, som är ett enormt kommunistiskt vänskapsmonument i terrassformationer, är egentligen det enda i staden. Dock har Jerevan ett flertal mycket vackra kyrkor och kloster inom en timmes bilresa. Det är enkelt och billigt att hyra in en taxi for en heldag eller halvdag.

Läs mer: Alla våra reportage om Armenien

Vi åt på en fantastisk restaurang i Jerevan, Dolomama´s, annars minns jag inte mycket av maten. Så den kan inte ha gjort något enormt intryck på mig. Vi fick mycket tunnbröd till maten, och sällan riktigt bröd, det serverades mycket salt ost och dipsåser gjorda på gräddfil och ost.

jerevan-armenienjerevan-armenien jerevan-armenien

Azerbajdzjans huvudstad Baku

Baku ligger helt öster i Azerbajdzjan, vid Kaspiska havet, och har cirka två miljoner invånare. Landet har ganska mycket olja och vi såg oljeriggar både i vattnet och på land och när vi åkte utanför Baku. Azerbajdzjan har sitt eget språk och använder det latinska alfabetet med tillägg; både påminner mycket om det turkiska.

Baku har en lagom stor äldre stadskärna; inom en mur. Här är arkitekturen enhetlig orientalisk med moskéer och minareter, mattsäljare och kebabrestauranger. Stämningen känns exotisk. Ett stenkast bort ligger den nyare stadsdelen, med vackra art nouveau-inspirerade byggnader och breda gator. Vi går förbi Zara och vi hittar också flertalet av de stora modehusen representerade i Baku. Vi märker tydligt att Baku är en stad där pengarna som kommer från oljan spenderas på att ge staden ett modernt uttryck med den ena byggnaden mer futuristisk än den andra. Då vi var där pågick uppförandet av en ny shopping mall, utformad som en gigantisk blomma.

azerbajdzjan-bakuazerbajdzjan-baku

Av sevärdheter i Baku finns hela den gamla stadskärnan, samt de pråliga art nouveau-byggnaderna och parkerna utanför. På en höjd finns de tre skyskraporna Flame Towers. Vi gjorde en dagsutflykt cirka en timme från Baku där vi såg mer traditionella delar av landet.

Läs mer: Alla våra reportage från Azerbajdzjan

Maten påminner mycket om den i Turkiet, med mycket kebab och annat grillat kött och grönsaker, samt röror och yoghurt. Jag minns varje måltid i Baku som fantastiskt.

azerbajdzjan-bakuazerbajdzjan-bakuazerbajdzjan-baku-gobustan

Och favoriten?

De tre städerna är ganska olika och jag gillar dem på olika sätt. Jag blev besviken över Jerevan som stad men i närheten fanns otroligt vackra utflyktsmål. De böljande gröna bergen och dalarna utgör perfekta plafonder för klostren och kyrkorna. Baku var den mest spännande staden; med kontrasterna mellan det orientaliska gamla och det spillrans moderna. Baku kändes som den absolut mest moderna staden av de tre och borde ha alla förutsättningar för att bli nya Dubai. Det var också här maten föll mig mest på läppen. Tbilisi är en trevlig stad, utan varken särskilt exotisk eller modern karaktär, och jag tycker den påminner något om östeuropeiska städer som Prag och Budapest.

Om jag skulle bli tvungen att rangera så skulle listan bli som följande:

  1. Baku
  2. Tbilisi
  3. Jerevan

Har du ändå svårt att bestämma dig för vilken av de tre städerna du ska satsa på som weekendresmål? I så fall kan jag rekommendera en rundresa till alla tre länderna. Jag gjorde en tiodagars rundresa i Georgien och Armenien, och med två veckor skulle du kunna inkludera också Azerbajdzjan.

Läs mer: Att planera den perfekta rundresan i Georgien och Armenien

Föregående artikelGod jul! Samt årets juliga reseplaner
Nästa artikelWomen in 4 goes Alaska

8 KOMMENTARER

    • Vi hade tre hela dagar, kändes precis lagom med heldagsutflykten. Landade ca 05 fredag morgon och åkte hem igen ca kl 03 natten mot måndag. Vi hade hotell både natten mot fredag och mot måndag, för att göra det mer bekvämt.

  1. Ja min pappa pratade alltid varmt om både Jerevan och resan upp till Ararat och om Tblisi så jag är väldigt sugen. Lustigt det där om georgisk mat. Stalins favoritkycklinggryta är jättegod tycker jag som har georgisk mat i en gammal kokbok (Invandrad mat – en riktig pärla).

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here