Om någon halvtimme så påbörjar jag färden mot Arlanda för årets jul- och nyårsresa till Cuba och Jamaica! Om allt går enligt plan så lämnar jag Arlanda cirka klockan 10.

Efter en kort mellanlandning i Köpenhamn så flyger jag vidare till Toronto, där jag landar klockan 15. Planet från Toronto till Cuba går först i morgon klockan 08 och jag landar klockan 11:30 på Havannas flygplats.

”Men inte ska du väl sitta på ett flygplan på julafton?”

Jo, det är precis vad jag ska. För mig är julen till stor del ett antal lediga dagar när det samtidigt är mörkt och kallt hemma. Och som passar ypperligt för en resa till varmare strök. Självklart är det trevligt att umgås med familj och vänner men det gör jag lika gärna över grillmat i juli eller på en familjeresa till Svalbard i april. Och nej, julmat är inte det godaste jag vet.

Jag har aldrig suttit på flygplan på julafton tidigare men jag har två gånger suttit på plan hem från Asien, samt några gångar mellan Oslo och Stockholm. Då har det serverats extra god mat till alla och bubbel och stämningen har varit ganska trevlig. Så jag hoppas på något extra också på julafton. Och en och annan tomteluva på flygvärdinnornas huvuden vore ju kul!

I Toronto

I Toronto kommer jag att åka in till city och bo på hotell nära tågstationen, så att jag enkelt kan förflytta mig. Jag kommer att besöka CN Tower, som ligger nära tågstationen och hotellet och som alla rekommenderar, samt äta middag i Brewery District, som jag också har fått rekommenderat och som ligger inom gångavstånd.

Framme på Cuba

Framme på Cuba har jag en och en halv dag på egen hand, innan jag sätter mig på en buss för att plocka upp min väninna Viveca som landar i Varadero. Viveca vill, som också tidigare år, fira jul innan hon lämnar kylan. Vi stannar två dagar och en natt i Varadero, innan vi åker tillbaka till Havanna.

Tidigt på nyårsdagen fortsätter vi mot Jamaica, vilket kommer att bli en utmanande resa med tre flygningar under samma dag. Men förhoppningsvis värt mödan!

Och Maxime då?

För den som undrar så firar Maxime jul med sin pappa och frun samt syskonen, inklusive sin nyfödde lillebror. Detta görs på Värmdö, där pappans frus familj samlar 40 personer till traditionellt firande.

Följ med oss på Cuba- och Jamaicaresan på Instagram. Under tiden kommer som vanliga olika resereportage att dyka upp här på bloggen, fast inte från den pågående resan.

Foton på resejulgranen är från flygplatsen i Kiev, tagna vid förra årets nyårsresa.

Föregående artikelAktiviteter på Svalbard – Snöskoter och den gamla kolgruvan
Nästa artikelGeorgien vs Armenien vs Azerbajdzjan – Vår jämförelse av huvudstäderna

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here