Då Hanne och jag planerar resan till Armenien och Georgien så beslutar vi att lägga in ett dygn vid insjön Sevan. Resan mellan Armeniens huvudstad Jerevan och Georgiens huvudstad Tbilisi tar drygt fem timmar och Sevan ligger på vägen. Vi ska i alla fall stanna till for att se kyrkan Sevanavank, så vi beslutar oss att satsa på lite sol samtidigt.

Vi lämnar hotellet i Jerevan efter frukost och det är vår fasta chaufför från hotellet som kör. Efter en dryg timme stannar vi till vid Best Western Hotel Sevan.

Best Western Hotel Sevan

Staden Sevan ligger sex kilometer från sjön Sevan och kyrkan Sevanavank. Vi önskar bo nära kyrka och vatten och bokar det dyraste hotellet som går att hitta, tillhörande en känd kedja. Sevan är en populär semesterort för armenier, grejen är bara att flertalet av hotellrummen ligger i containrar ombyggda till stugor. Japp, du läser rätt.

Läs mer: Klostret Khor Virap och kyrkan Noravank

Nu är inte vårt Best Westernhotell något som utmärker sig. Dyraste hotellet i staden betyder också cirka en femhundralapp för ett dubbelrum. Rummet är rent men en aning enkelt och gammalmodigt. Sommarsäsongen har precis börjat samma vecka och utanför våra rum håller personalen på att fylla upp poolen. Vid vattnet finns en pir med underbar utsikt till kyrkan samt gräsmatta med solsängar.

amenien-sevan amenien-sevan amenien-sevan

Längs stranden mot Sevanavank

Vi beslutar att först ta oss till kyrkan. Det är cirka en kilometer att gå och när vi frågar i receptionen så säger de att det är längs stranden vi ska gå. OK, så gör vi detta så. Redan när vi går genom grannfastigheten möter vi containerstugorna. Känslan är en kombination av campingplats med fastmonterade bord och stolar, samt vad som verkar vara plats för tält och givetvis uppställda containrar.

Läs mer: Templet Garni och klostret Geghard

Vi fortsätter och kommer till flera containrar och igen containrar. Vi träffar på en familj som gräver i sanden som vill att vi ska fotografera dem. Vi passerar en grävmaskin som gräver i vattnet och vi förstår inte syftet. En bit längre fram ligger de äldsta och rostigaste trampbåtar jag har sett i hela mitt liv. Dock är jag helt övertygad att de inte är kasserade; om några veckor kommer glada armenier att betala per timme för att använda dessa.

amenien-sevan amenien-sevan amenien-sevan amenien-sevan amenien-sevan amenien-sevan amenien-sevan amenien-sevan

Kyrkan Sevanavank

De två kyrkorna som utgör Sevanavank ligger otroligt vacker på vad som i dag är en halvö men som var en ö då den uppfördes. Vi njuter av utsikten och miljön innan vi går längst ut på udden för att kolla in en ruin som är lagom intressant. Det börjar nu bli varmt och när vi är nöjda skyndar vi på tillbaka till hotellet.

Läs mer: Planera din egen rundresa i Armenien och Georgien

amenien-sevan amenien-sevan amenien-sevanamenien-sevan amenien-sevan amenien-sevan amenien-sevan amenien-sevanamenien-sevan amenien-sevan amenien-sevan

Mot Sevan stad

Efter några timmar i bikini och med var sin bok så börjar det bli dags för middag. Staden Sevan, med sina 16 000 invånare, ska inte vara mycket att ropa hurra för. Men vi har hittat ett café, stadens enda faktiskt, i guideboken och vi beslutar att ta oss dit för middag.

När vi går till receptionen för att få den rödhåriga kvinnan där, som faktiskt pratar bra engelska, att ringa efter en taxi så blir hon helt förfärad över att vi ska till Sevan och säger att det finns inget där att se. Vi måste absolut äta middag på hotellet i stället, tycker hon. Måhända det, svarar vi, men nu vill vi kolla in Sevan först.

Bilen hon fixar, utan taxiskyltar, släpper av oss i vid stadens början. Vi hittar en mataffär och köper lite vatten och fortsätter längs stadens ena gata. Ganska så trist; det finns en och annan affär som säljer de mest gammalmodiga kläder jag har sett på länge och alla sorters köksmanicker.

Läs mer: Grannlandet Georgien

Vi hittar gatan där restaurangen ska ligga, men huvudgatan har nu övergått i bostadsområde. Något är skumt, vi letar och letar men här finns ingen restaurang. Vi börjar nu bli rejält hungriga och börjar gå tillbaka och spana in de ställen vi har passerat som kan se ut att vara restauranger. Självklart visar alla sig att vara något annat… Tillbaka på torget ser vi något som är en sorts minirestaurang där fyra män står med var sin papperstallrik. På något sätt lyckas vi få fram att vi är hungriga men det visar sig att det enda de har att erbjuda är fish BBQ; gjort på vad som mest såg ut som det som var kvar och skulle slängas efter att fisken redan var rensad.

amenien-sevan

Vi ringer vår taxi och tar oss tillbaka till vårt Best Westernhotell där vi äter var sin faktiskt ganska goda kycklingrätt. Självklart säger kvinnan i receptionen I told you, när vi kommer halvvägs inspringande klockan halv tio och frågar om det fortfarande går att få middag.

Våra bästa tips för Sevanavank

 • Sevanavank är en väldigt vacker kyrka där den ligger vid vattnet. Absolut värt resan.
 • Insjön Sevan som ett alternativ till strandsemester är jag lite osäker på. För armenier, som har långt till havet, duger nog detta mycket bra. Men för en skandinav är det inte överdrivet imponerande.
 • Om du önskar stanna natten över så rekommenderas det att boka ett ordentligt hotell och så nära Sevanavank som möjligt. Att bo i en container kan låta exotiskt men jag lovar, utifrån vad vi såg, att det inte är en standard du önskar testa.
 • Staden Sevan gjorde oss tyvärr helt matta. Vi hade trott att det skulle kännas exotiskt med en Sovjetstad på landsbygden men den var tyvärr väldigt intetsägande. Vi var också väldigt hungriga då vi kom dit, så det kan ha spelat in. Både Hanne och jag kom helt av oss med fotandet, den enda bilden jag tog var på en kasserad minibuss i ett dike.
 • Var det värt att stanna en natt i Sevan? Både ja och nej. Det var skönt att vila en dag i solen men det var inte så fint eller annorlunda kommunistiskt eller exotiskt som jag hade hoppats på. Vi skulle kanske bokat ett hotell med pool i Jerevan i stället och sen stannat till för att besöka kyrkorna Sevanavank och Haghpat på vägen mellan Jerevan och Tbilisi. Eller kanske inte, för det var fint att ligga och kolla utöver vattnet…
Föregående artikelEvitas grav på Recoletas kyrkogård i Buenos Aires
Nästa artikelBildbomb från Färöarna

7 KOMMENTARER

 1. Haha, jeg bodde i en av de ombygde conteinerne! Ganske stor, med stue, kjøkkenkrok og to soverom. Det var verken nytt eller moderne, og dessuten forholdsvis støvete i en del kriker og kroker, men helt ok for en overnatting hvis man tåler enkel standard. Det høres selvsagt bedre ut å bo på fint hotell, da…

  • Jeg vet! Jeg husker jeg leste om at dere bodde i conteinerne. Jeg tenkte med meg selv at jeg skulle blitt litt lokket av conteinerne selv, men etter at jeg så campingen/området de sto på så innså jeg at dette er over grensen for hva jeg kan gjöre. Kanske området föles morsommere og mer eksotik når det er andre gjester der også, hvem vet?

 2. Visst är containarna en standard jag önskar testa! Fast nej, såg ni inte det gamla hotellet som en gång i tiden var armeniska författarförbundets eget resorthotell? Där vill jag bo! 🙂

  • Vi missade antingen armeniska författarförbundets hotell, eller så såg vi utan att veta. Vi passerade ju ett och annat stort hotell på vägen till kyrkan, men vi hade inte hittat dessa innan som bokningsbara hemifrån.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here