Vår tredje dag i Armenien viker vi också åt utflykt, denna gång åker vi öster om huvudstaden Jerevan. Båda sevärdheterna vi ska besöka ligger nära. Klockan nio står vi redo för nya upplevelser utanför hotellet och strax efter svänger vår chaufför in och plockar upp oss.

Garni tempel

Dagens första stopp är templet Garni, cirka 45 minuters bilfärd från Jerevan. Templet restes under kung Trdat under första århundradet efter Kristus, och inspirerades av den grekiska arkitekturen. Templet i sig själv är vackert, och det finns också ruiner efter en kunglig residens och ett badhus, men det som är mest imponerande är det omgivande landskapet.

Böljande gröna berg och dalar samt stupande förkastningsbranter. Hanne och jag kan inte se oss mätta på utsikten och tar flera varv runt området.

Läs mer: Planera din egen rundresa i Armenien och Georgien

Garni Gorge

Garni Gorge är ett område under templet med en enorm vägg med basaltkolumner. Kolumnerna är enormt höga, imponerande och maffiga. Vilken naturupplevelse!

Vägen ner till Garni Gorge är långt ifrån den bästa, så du behöver hyra en fyrhjulsdriven bil med chaufför. Du ser dessa på parkeringen framför templet, så det är bara att börja förhandla pris.

Läs mer: Grannlandet Georgien

Geghard kloster

Efter att beskådat naturens underverk är det dags för lite kloster igen. Vi setter oss i bilen och kör ytterligare 15 minuter till klostret Geghard. Också här är det hur många besökande som helst, vilket jag gissar beror på att det är söndag och det genomförs någon mässa i kyrkan.

Geghard ligger naturskönt till, halvvägs insprängd i bergssidan, längst in i en vacker dal. Det finns absolut inget att utsätta på läget. Klostret grundades under 300-talet, men de nuvarande byggnaderna restes under 1200-talet. Den ordinarie kyrkan, där mässan pågick då vi var där, ligger på marknivå. För att nå den andra kyrkan fick vi gå uppför en utomhus trappa till en plattform en våning upp där kyrkan är en belägen i en grotta skapad inne i berget.

Utöver de två kyrkorna finns en mängd små kapell i olika rum och på olika nivåer runt klostergården.

Utanför klostermurarna, på andra sidan från ingången, finns en utgång mot skogen med en vacker bro över en liten älv. Bredvid älven finns en offerplats, som fortfarande används, och precis när jag gick ut så höll en munk på att offra två hönor. Fascinerande och morbid på samma tid.

Läs mer: Grannlandet Azerbajdzjan

Lunch vid Geghard

Vår plan är egentligen lunch i Jerevan, men när vi precis efter Geghard passerar en restaurang med stor terrass med utsikt över dalen och klostret så slår vi till. Vi beställer in sallad, ost, bröd, någon särskild dip samt grillade fiskar. Maten fyller hela bordet. Glada och nöjda beger vi oss sen tillbaka mot Jerevan, mätta både i magen och på vackra vyer.

Geghard blir en av mina favoritkloster i Armenien; det är läget i den grönskade dalen och att klostret ligger halvvägs inne i berget som är avgörande. Jag blev också väldigt fascinerad av Garni Gorge och de märkliga formationerna naturen har skapat där.

Föregående artikelGatukonst i Minsk
Nästa artikelSolnergångar från en balkong i Fredhäll

4 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here