Under mellandagarna förra året så jobbade jag hemifrån. Jag sitter framför datorn i matrummet när jag hör oroväckande droppljud från mitt kök. Oroväckande för att jag vet att min kökskran inte droppar.

stockholm-fredhall-solnergang

Jag går ut i köket och mycket riktigt är det från taket det droppar. Vi lyckas stoppa läckan, som orsakades av en (inkompetent) rörmokare som höll på med ett jobb i fastigheten. Eftersom läckan inte var så stor så var jag övertygad om att det skulle självtorka. Det tyckte inte firman som mätte fukten; de tyckte i stället att hela ena väggen samt halva taket och halva golvet i mitt kök skulle rivas och torkas.

Att få fram en ersättningslägenhet var inte helt enkelt för försäkringsbolaget, jag ville gärna bo kvar på Östermalm eller i Vasastan. Till slut beslutade jag mig, under stor tvivel, att kolla på en lägenhet i Fredhäll på Kungsholmen. På andra sidan stan och inte gångavstånd till varken till stan eller jobbet…

stockholm-fredhall-solnergang stockholm-fredhall-solnergang

WOW, vilken utsikt och vilka solnergångar

Lägenheten i sig var i ärligheten namn ganska så risig; den rutiga bäddsoffan måste på riktigt varit från 1985 och köket såg ut som det jag växte upp i under samma decennium. Det jag föll för var att lägenheten låg på femte våningen, i en fastighet som redan låg på en kulle, och utsikten var fantastisk.

Precis nedanför hade jag Fredhällsbadet och till höger hade jag de mest fantastiska solnergångarna över Bromma. Snett till vänster hade jag Essingeleden med billjusen och bakom leden höghus som gav mig en vidunderlig storstadskänsla, men som gissningsvis var Högdalen eller Rågsved eller liknande. Längst till vänster hade jag Globen i olika färger varje kväll och nedanför mig hade jag i början av mars en istäckt Riddarfjärd som sedan smälte dag för dag och var helt snöfri när jag flyttade ut igen två månader senare.

Jag kunde stå still i flera minuter flera gångar per dygn med näsan och pannan mot fönstren och bara njuta av utsikten. Varje kväll jag kom hem lät jag bli att tända och gick i stället till rutan för att spana in alla nattens ljus. När jag inte hängde vid fönstret så gick jag soliga vårpromenader runt Kungsholmen.

stockholm-fredhall-solnergang stockholm-fredhall-solnergang stockholm-fredhall-solnergang stockholm-fredhall-solnergang stockholm-fredhall-solnergang stockholm-fredhall-solnergang stockholm-fredhall-solnergang stockholm-fredhall-solnergang stockholm-fredhall-solnergang stockholm-fredhall-solnergang

Men allting har ett slut och när det började bli dags att flytta hem så längtade jag verkligen efter min egen fina lägenhet. Där utsikten från balkongen är trafikerade Valhallavägen, men där soffan är snygg och komfortabel, jag har diskmaskin och nyrenoverat trapphus.

Föregående artikelGarni och Geghard – Utflykt till armeniska tempel och kloster
Nästa artikelBergamo – Citta Alta, bergbanor och San Viglio

7 KOMMENTARER

  1. Så härlig utsikt! Jag kan sakna min gamla lägenhet som hade takterrass med underbar utsikt. Men jag trivs mycket bättre nu när jag bor i stan. Dock är utsikten inget speciellt.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here