Att vi stannar till i Bergamo på väg mot Gardasjön är mest en tillfällighet. När vi kollar flygbiljetter kommer Bergamo upp som möjlig destination, tillsammans med Milano, och jag minns långt bak i hjärnan att staden anses vara trevlig.

italien-bergamo-citta-alta

Boendet

Jag gör lite research och det visar sig att det är den övre delen av staden som man vill bo i. Här bor vi mitt i staden, i en riktig trevlig tvåvåningslägenhet i en gränd. Två minuter att gå till stora torget och underbar utsikt från båda sovrummen. Det är såhär jag vill vakna upp; varje dag.

italien-bergamo-citta-alta
italien-bergamo-citta-alta
italien-bergamo-citta-alta

Bergamos gamla stadsdel

Bergamo är ingen stor stad och den hela dagen vi har att spendera i staden är precis lagom. Staden består av en övre äldre del, Citta Alta, och en nyare nedre del, Citta Bassa. Det går en bergsbana mellan båda, och vår plan är att åka ner och kolla in Citta Bassa. Men det väljer vi bort efter att ha bildgooglat. Den nedre stadskärnan är tråkigare och som en vilken som helst modern italiensk stad.

italien-bergamo-citta-alta

Bergamos huvudgata Via Colleoni, som over går i Via Gombito, går genom Citta Alta och vid denna ligger också dubbeltorget Piazza Vecchia/Piazza del Duomo. Nästan alla stadens sevärdheter är samlade kring de två torgen och vi avvecklar i snabb takt Il Duomo, Capella Colleono och Basilica di Santa Maria Maggiore. Alla tre mycket vackra och belägna 20 meter från varandra. Efter alla sakrala besök dricker vi resans godaste aperol spritz på Caffé Del Tasso mitt på torget.

italien-bergamo-citta-alta
italien-bergamo-citta-alta

Eftersom jag gillar att se städer från ovan så tar jag mig upp de 52 meterna som Torre del Campanone utgör. De €5 jag betalar i inträde är väl investerade pengar för att åka hiss upp. Behöver jag säga att utsikten är fantastisk? Precis när jag är nöjd tar de första stegen ner trappan mot hissen så börjar klockorna över mitt huvud att slå. Högt. Jag är nära att få en hjärtattack och det är tur att jag gick på toaletten precis innan jag åkte upp.

italien-bergamo-citta-alta
italien-bergamo-citta-alta
italien-bergamo-citta-alta

San Viglio

Vi går Via Colleoni genom kastellet och plötsligt är vi vid den mindre bergbanan upp till San Viglo. Eftersom vi är där så beslutar vi oss för att nu är lika bra anledning som annan att åka upp.

Efter några minuter är vi uppe i San Viglio, som består av några gator, två restauranger vad vi kan se, samt ett fort. Samt ljuvlig utsikt redan från den sekunden vi stiger av bergsbanan och flera vandringsleder som vi inte hinner med att testa. Allt känns lugnare här uppe och vad som kunde vara en turistfälla känns bara idylliskt.

italien-bergamo-citta-alta
italien-bergamo-citta-alta

Vi avverkar gatorna på några minuter och tar oss upp till kullen som utgör borgen. Längs trapporna upp ligger det några villor med fantastiska trädgårdar och ännu mer fantastisk utsikt. Några i bra skick, andra under renovering och några nästan i ruiner. Mija och jag börjar genast fantisera om att köpa en av de nergångna villorna och renovera.

Borgen är inte en klassisk borg som står på kullen, utan höga murar med torn och bastioner, fyllda med jord helt upp till kanten. Väldigt konstigt, och inga av informationsplanscherna där uppe säger något om varför det ser ut som det gör. Mot ena sidan ser vi ut över Bergamo och mot andra sidan vinodlingar och lantliga hus. En liten sekund tror vi att vi är i Toscana.

italien-bergamo-citta-alta
italien-bergamo-citta-alta

Restaurangen Baretto di San Viglio

Nere från borgen så bestämmer vi oss för en kaffe på restaurangen Baretto de San Viglio, som ligger precis utanför bergsbanan och har utsikt över hela stan. Vi sitter i evigheter och njuter av kaffet och livet. Vi är i Italien, vi kom fram; även om planet var fem timmar försenat. Vi älskar pizza. Livet är fantastiskt. Ja, ni fattar.

Läs mer: När planet är försenat – Vi testar en firma för att få ersättning

Det är Mija som kommer på idén att vi också ska äta lunch. De har en utsökt meny och för €24 får man en varmrätt, ett glas vin och kaffe. Samt coperton, kuvertavgiften. Vi får först in en liten gazpacho som apetitretare, sen riktigt god burrata respektive scampi till huvudrätt. När vi på väg ut ser att Baretto de San Viglio har en Guide Michelinrekommendation blir vi inte alls förvånade, för maten var fantastisk.

italien-bergamo-citta-alta
italien-bergamo-citta-alta
italien-bergamo-citta-alta
italien-bergamo-citta-alta
italien-bergamo-citta-alta

Revansch för pastan som aldrig blev av första kvällen

Eftersom planet var försenat så gick vi miste om den planerade pastamiddagen första kvällen. Nästa middag är vi båda i stället pizzasugna. Damimo rankar högt på alla sökningar och denna blir det. Det finns hela sju olika sorters pizza Margherita, med olika sorters ost och tomater och givetvis blir detta bådas val.

italien-bergamo-citta-alta

Våra bästa tips för Bergamo

  1. Bo i Citta Alta
  2. Åk upp till San Viglio för utsikten och ät på Baretto di San Viglio
  3. Hade jag haft mer tid så hade jag passat på att vandra från San Viglio, det fanns flera leder uppritade på en skylt precis efter bergsbanan
  4. Takåsarna sett från från tornet Torre del Campanone på torget är också fantastisk
  5. Bergamos mysiga delar är ingen stor stad. För Citta Alta och San Viglio, utan vandring, var det tillräckligt med en dag

Efter Bergamo fortsatte vi till Gardasjön


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelSolnergångar från en balkong i Fredhäll
Nästa artikelGotland och Visby – En favorit i repris

6 KOMMENTARER

    • Hmmmm. Rubriken är: Lägenhet i hjärtat av Upper City ”Il Gufo”. Värden heter: Massi & Sara.

      Hoppas du hittar, AirBnB kan vara lite tricky att länka till, fast de har en ikon för att skapa en länk till boendet.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here