Området runt södra Gardasjön är lättast tillgängligt av byarna runt insjön. Till Desenzano tar man sig på en timme med tåg eller bil från Milanos eller Bergamos flygplatser.

Tillgängligheten för också med sig att den södra delen är det mest turistifierade området, på gott och ont. De olika byarna har vuxit ihop till å bli sammanhängande områden med bebyggelse längs vattnet och vägen; här passerar vi inga vinodlingar eller majsfält när vi kör runt vattnet. Det är mycket affärer med uppblåsbara madrasser och annat för turisterna.

Desenzano del Garda

Desenzano må vara största staden i området, men den gamla stadskärnan är liten och mysig.  Vid torget har vattnet letts in i en kanal och här trängs småbåtar och ankor i vattnet och på land trängs utomhusserveringarna. Väldigt idylliskt och pytteliten Venedigkänsla. Vi åt lunch vid kanalen samt glass vid flera tillfällen.

Utöver torget med kanalen finns några mysiga gågator som säljer det vanliga och ett gäng hotell. I gångavstånd från torget finns en större strand samt en mindre med en pir och några solsängar. Vi testade den mindre och betalade €15 för två sängar och ett parasoll.

Sirmione

Sirmione är gissningsvis Gardasjöns mest besökta stad. Orsaken till detta är att Sirmione ligger längst ut på en utskjutande tarm mitt i vattnet. Den gamla stadsdelen ligger längst ut på tarmen, som är några kilometer, vi korsar en bro och så kommer borgen. Borgen! Som måste ha varit modell för samtliga Legoborgar genom åren. Jag har aldrig tidigare sett så många tinnar och torn från barndomens uppfattning om en borgs utseende. Jag älskar den, jag vill vara barn igen, jag vill springa omkring där inne och simma i vallgraven! Det går fakstiskt att klättra upp i borgen men tyvärr stänger den kl 17 och vi är aldrig i Sirmione på dagtid.

Vi äter flera gångar i Sirmione; våra favoritrestauranger blir Il Girasole där både färsk fisk, pizza och pasta smakar underbart, smårätter vid de fyra utomhusborden på Enoteca della Antiche Mura samt Caruso vid vattnet med underbar utsikt.

Ska du bo i Sirmione så är vårt hetaste tips att boka ett av hotellen i den gamla stadsdelen med egen badbrygga. Du är då mitt i smeten bland alla restauranger och slipper leta upp strand och betala för solsäng. Alla hotellen och restaurangerna som ligger på tarmen mellan fastlandet och den gamla stadsdelen tyckte vi såg tråkiga och charmlösa ut. Går det att bo i en gränd bland flera hundra år gamla hus, mitt bland alla restauranger och nära till stranden, så är det ett givet val för mig.

Eftersom vi bodde i en HemByeslägenhet belägen mellan Dezenzano och Sirmione så besökta vi båda städerna ett flertal gångar. Landskapet är ganska flackt vid Gardasjöns södra delar, i motsättning till i de norra delarna, där bergskedjan Dolomiterna börjar, och bergen stupar dramatiskt ner i vattnet.

Föregående artikelHawaii – Tre vandringar på ön Oahu
Nästa artikelVideo från Bergamo, Venedig och Gardasjön

2 KOMMENTARER

    • Tack så mycket! Nu när jag själv kollar genom foton igen så ser alla ställen helt underbara ut. Man blir lite skadad när man är mitt i det hela och allt är så vackert.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here