Bilvägen längs Gardasjön har ett sjönära läge nästan hela varvet runt. Mycket vackert men vägen har också med vissa utmaningar trafikmässigt. När vi en dag börjar närma oss Bardolino på insjöns högra sida så är det riktigt stopp och vi beslutar att svänga av första väg åt höger och upp för att inte fastna i trafiken.

Mot området där Bardolinos vingårdar ligger. Vi har ju på schemat att vid något tillfälle besöka vingårdarna, så varför inte göra det på en gång.

Bardolino

Vi åker bland vinodlingar och flera ställen är det så vackert att vi måste stanna och njuta. Och det är faktiskt inte jag som förslår att stanna, utan Mija som jag reser med. Även om jag ivrigt fotar varje gång vi stannar till. Vi stannar vid vingården Zeni Winery, som är en av de större i området. Valet faller på denna huvudsakligen för att vi inte har hunnit göra någon research innan vi spontansvänger, och den får bra betyg när vi googlar.

Jag provar mig genom nästan hela sortimentet av vitt och rosé, medan Mija, som kör, nöjer sig med att lukta. Vi kommer ut med två flaskor var och det är dags att åka vidare. Vi ska ju bada!

italien-gardasjon-bardolino italien-gardasjon-bardolino italien-gardasjon-bardolino italien-gardasjon-bardolino italien-gardasjon-bardolino

Pai

Planen är att bada vid kända stranden Baia della Sirene, en bit norr om staden Garda, men när vi kommer dit så är det så många bilar parkerar att vi tappar stingen och fortsätter vidare.

Vi passerar Torri del Benaco, och nu dyker de pyttesmå stränderna längs vägen upp. De är formade som små utskjutande tungor i olika storlekar; några kanske 10 meter i diameter medan andra är mindre. Vi passerar en liten by med en trevlig restaurang med utsikt över vattnet och vi känner båda att detta är vårt ställe. Vi får den sista parkeringsplatsen längs vägen och Mija baxar in vår lilla hyrda Fiat Panda.

Rakt emot vår parkerade bil hittar vi en rostig trappa ner till en pytteliten stentunga och bredvid världens mista strand som var bara vår. Perfekt att ligga helt själva med fötterna i vattnet och njuta av utsikten mot vattnet och de dramatiska bergen på andra sidan. När vi blir lunchhungriga så går vi bara upp till mysiga restaurangen, som visar sig tillhöra hotellet i Pai, och äter underbar krämig pasta.

Bogliaco

När det några dagar senare är dags för nästa badutflykt så är vi överens om att vi önskar upprepa succén från Pai, men på sjöns västra sida. Vi sätter oss i bilen och passerar byarna Padenghe, Miniga, Salò och Gardone. Vi vill längre upp för att få mer berg att vila ögonen på under solandet.

Vi passerar vackra Gardone Riviera, där de mest underbart utsmyckade hotellen ligger vid stranden. Vi stannar till och frågar om vi kan hyra in oss på deras strand, men tyvärr inte. Vi fortsätter, och spanar efter en strandskylt innan vi når tunnlarna som vägen leds in i vid sjöns nordvästliga delar. Precis när jag är nära att panika för att tunneln kommer så ser vi en strandskylt och vi svänger av.

Vi kommer till en halvstor strand med bara tio till tolv besökare och lägger oss längst ut på piren. Bästa platserna! Från piren ser vi åt ena hållet nästa stad Gargnano och åt andra hållet har vi Bogliacos båtklubb.

När det blir dags för lunch förflyttar vi oss till båtklubbens restaurang. De har en griffeltavla med två primi och två secondi att välja mellan. Vatten och kaffe ingår. Priset? €13. Jag tar en aubergine- och tomatpasta och en grillad fisk. Vilket blir resans godaste måltid och jag drömmer fortfarande om pastan.

Det finns ett litet hotell bredvid stranden; här bor jag gärna vid nästa besök!

Föregående artikelFilm från Georgien och Armenien
Nästa artikelScandic Haymarket – Stockholms bästa frukost?

4 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here