De norra delarna av Gardasjön är absolut de mest dramatiska; det är här Dolomiterna börjar och bergen stupar dramatiskt ner i vattnet. Det är här jag faller hejdlöst och blir åter igen förälskad i pittoreska städer och ett landskap.

Jag visste innan vi åkte att det är de norra delarna av Gardasjön som är de mest spektakulära, men lägenhetsbytet jag fick erbjudande om var i södra delarna och vi skulle ha hyrbil. Så tid i bilen skulle det bli.

Riva del Garda

Det är cirka sex mil och två timmar att köra från vår lägenhet i Desenzano till Riva del Garda, som är Gardasjöns nordligaste punkt. Vi ger oss av vid nio på morgonen och har tur med trafiken. Strax innan klockan elva parkerar vi vår bil i Riva del Garda. Vi har sista halvtimmen kört genom små och korta tunnlar, eftersom bergen stupar rakt ner i vattnet utan plats för bilväg.

Vi går en sväng i staden, dricker kaffe och äter en glass på stora torget med utsikt mot hamnen. Jag gillar omedelbart Riva; det känns mer genuint och mindre än södra delarna av sjön. Torget är riktigt fotogeniskt från alla vinklar och jag fotar loss medan Mija går för att köpa båtbiljetter.

Jag vill åka tillbaka till Riva, bo på Hotel Sole med underbar gjutjärnsbalkong mot vattnet och skriva någon bok. Samma vilken bok…

Boka rum på Hotel Sole: Hemsida

Limone

Vi kliver på båten och lämnar Riva bakom oss. Vi stannar först till i Torbole, innan vi en knapp timme senare närmar oss till Limone och börjar se citronplaneringarna på terrasser längs vattnet. Det går båda vanliga båtar och katamaraner på insjön, men eftersom båtturen är halva nöjet så ser vi till att välja de mer saktagående båtarna.

Vi kliver av i Limone och staden gör rätt för sitt namn. Det säljs citronprodukter lite överallt och alla gatuskyltar och husnummer är handmålade med en bård av citroner. Det är mysiga gränder och pittoreskhet över det hela. Byn ligger nedanför en klippa där bilvägen går och vi bestämmer oss för att gå en längre vända uppåt och se byn och vattnet från ovan. Lunchvalet faller på en restaurang med fantastisk utsikt men medioker mat.

Det skulle nog bli både en och två turer till Limone om jag ska skriva någon bok i Riva del Garda.

Tidtabell: Åka båt på Gardasjön

Berget Monte Baldo

Från början hade vi en idé om att samma dag fortsätta med båten till Malcesine och ta oss upp till Monte Baldo med linbanan, men båda är överens om att ge oss efter Limone och spendera mer tid i nya kärleken Riva del Garda innan vi åker hem. Vi tar östra sidan insjön hem och passar på att stanna till på turistbyrån i Malsecine och köpa biljetter till linbanan nästa dag.

Läs mer: Södra Gardasjön

Förhandsköpta biljetter till linbanan visar sig vara smart, men besparar oss bara kön till biljettluckan. Vi får i alla fall köa en timme till själva linbanan. Fast vi ankommer Malcesine klockan 09:30 så är redan parkeringen full och vi får parkera en bit bort.

Vi åker först en kortare linbana, med gondoler som tar 45 personer, upp till stationen San Michele, där vi byter till en längre linbana med gondoler som tar 80 personer. Den andra roterar också! Det är ingen kö när man byter från första till andra linbanan; bra där eftersom mitt tålamod redan är slut. Vi ser när vi byter linbana på San Michele att det går bilväg dit upp, så ett tips för att undvika köerna är att köra de 463 höjdmeterna upp dit och parkera bilen där.

Äntligen uppe på Monte Baldo så är utsikten fantastisk. Mot Gardasjösidan ser vi Limone, biltunnlarna och Boglico och bakom oss ser vi underbara berg som utgör Dolomiterna. Vi går först en vända norrut, upp på en höjd, för bästa utsikten. Stigen är smal och jag har flipflops på men jag går vid två tillfällen om sällskap med tyskar i fjällkängor. Måste var den medfödda norskan i mig! Sen går vi en vända söderut, också upp på en höjd och avslutar med en Sachertårta på bästa utsiktsbordet på en av utomhuscaféerna.

Ner igen är det ingen kö till linbanan. Vi hittar bilen och kör snabbt mot Pai, för en favorit i repris. Samma restaurang, samma lunch. Och efter det; samma badplats. Jepp, det var lika fantastiskt.

Läs mer: Mittersta Gardasjön med byn Pai

Föregående artikelVåra 8 bästa tips för vad att se och göra i Kyoto
Nästa artikelTåg i Schweiz – Sju dagar på räls

7 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here