När Mija och jag efter ett tag tröttnar på att varva med bil runt Gardasjön, så beslutar vi oss att utforska områden söder om insjön. Det är de smy städerna Borghetto och Castellaro Lagusello vi vill besöka, samt leta upp några lavendelfält.

Mijas syster är av en händelse också på semester i området, så vi börjar med att plocka upp henne i Monzambano. Sen vi lämnade Desenzano har vi kört på småvägar mellan vinodlingar och majsodlingar. Överallt majs. Det känns som att Lombardiet försörjer hela världen med majs, men så är det givetvis inte.

Borghetto

Mijas syster har redan ätit lunch på ”en underbar restaurang i Borghetto, precis vid vattnet”. Föga förvånande visar det sig vara Lo Stappo, som ligger på topp både hos TripAdvisor och FourSquare och som jag redan har spanat in. Så det blir samma restaurang igen för systern, vilket hon är nöjd med.

Och jag håller med; läget är magnifikt! Det finns både en restaurangdel, där vi äter, samt en gelato mot andra sidan. Både serveringarna mer eller mindre ligger mitt i älven. Vi beställer alla tre in två förrätter var, samt efterrätt. Både Mija och systern tog bruschetta på fyra sätt; som gjorde sig bäst på bild.

Läs mer: Venedig – När verkligheten är som ett foto

Borghetto är en liten stad och utöver Lo Steppo och grannhusen sett från bron samt borgen som har gett ministaden sitt namn, så är det inte så mycket att se. Vi åker till Monzambano och lämnar systern igen, för att fortsätta vidare.

Castellaro Lagusello

Nästa stopp är Castellaro Lagusello, som brukar nämnas tillsammans med Borghetto som exempel på idyll objektifierat. När vi kommer fram till staden så möts vi av helt tomma gator och stängda affärer. Troligtvis för att vi kom mitt i siestan men på alla foton jag hittar när jag googlar så ser det lika ödsligt ut. Men jag fattar också att tjusningen med staden inte är själva gatorna utan att se muren och tornet som omger staden på håll. Attans, den vyn missade vi.

Stanna till i Castellaro Lagusello om du är i närheten men inte värt någon omväg, är mitt tips.

Lavendelfälten vi inte hittade

Överallt i Desenzano och Sirmione finns lila bodar, lila cyklar, lila allt; som gör reklam för områdets lavendelfabrik. Efter att ha både googlat och frågat vår värd Roberto får vi veta att lavendelfälten ligger nära städerna Calcinato och Montichiari. Vi plottar in båda på GPS:en och kör dit Google säger. Efter att ha kört omkring i 45 minuter utan att se en skymt av något lila alls så ger vi upp och åker hem till poolen som tillhör lägenheten.

Läs mer: Underbara Siena i Toscana

Skönt att svalka ner sig i poolen men besvikelsen över att inte ha hittat lavendelfälten sitter fortfarande kvar.

Föregående artikelHotell The Chedi i Andermatt – Exklusivitet på högsta nivå
Nästa artikelVåra bästa tips för Minsk – Vitryssland

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here