Vitryssland är ett av de minst besökte länderna i Europa, vilket för mig är ett pluss. Eftersom jag har som mål att bocka av alla forna Sovjetstater samt tyckte mycket om Kiev då jag besökte den staden, så var jag inte sen om att boka då jag hittade direktflyg mellan Stockholm och Minsk. 

Flygbolaget Belavia flyger direkt tisdagar och fredagar, flygtiden är endast en och en halv timme och jag betalade 1800 kronor för min biljett. Fredag till tisdag var lite längre än vad jag från början hade tänkt, och jag reste själv, men jag gjorde resan till en workation där jag turistade de tre första dagarna och jobbade en dag med mitt IT-jobb samt redigerade bilder till bloggen en dag.

Läs mer: Kupoler och högklassig mat i Kiev, Ukraina

Jag tror detta kan ha varit den minst planerade resa jag har gjort, vilket kanske också är orsaken till att den blev så lyckad. Jag hade innan inga planer utöver att göra en dagsutflykt till Mir; allt i Minsk läste jag upp mig på på plats.

Läs mer: Gatukonst i Minsk

1. Äta på Bistro de Luxe

Min första kväll i Minsk åt jag på Bistro de Luxe, som i skrivande stund ligger som nummer ett både hos Trip Advisor och FourSquare. Det var fullt på den stora uteserveringen så jag fick sitta inomhus, vilket var OK eftersom det var så fint. Till huvudrätt tog jag in en god kyckling, men efterrätten var den som gjorde störst intryck. En salty caramelbakelse dekorerad med guldpopkorn! Bland det godaste jag har ätit i efterrättsväg och sista dagen gick jag tillbaka för samma. Reservation rekommenderas.

2. Njuta av torget Plošča Svabody i gamla stan

Torget Plošča Svabody är hjärtat i gamla stan. Mitt på torget ligger rådhuset och den ortodoxa kyrkan Holy Spirit, rest 1642, och ett stenkast bort ligger Peter & Paulkyrkan, som är landets äldsta från 1613.

3. Äta på Grand Café

Dag två testade jag lika bra TripAdvisors tvåa gällande restauranger, vilket är trendiga Grand Café. Reservation är ett måste på helgerna och det är vid fönstren/i bardelen du vill sitta. Den rökfria matsalen bakom är mycket tråkigare än bardelen. Miljön är fantastisk men maten var inte lika god som på Bistro de Luxe. Plus för fantasin som präglade huvudrätten, som bestod av risotto med pesto, lax och jordgubbar, samt den vackert upplagda efterrätten.

4. Uteliv och barer i gamla stan

Som sagt; det är kring torget Plošča Svabody allt händer kvällstid. Och Minsk är en väldigt livlig stad på fredags- och lördagskvällarna. Gatorna är packade av flanörer och gatumusikanter och vad som påminner mest om spontana dansbanor på gathörnen. Både gatumusikanterna och att vara med i dansen är omåttligt populärt. Jag kände inte igen musiken, men den hade en absolut modern prägel.

På gatorna Vulica Hiercena och Vulica Zybickaja ligger barerna rygg mot rygg.

minsk-vitryssland minsk-vitryssland

5. Bo på Hotell Monastyrski

Hotell Monatyrski var tidigare ett kloster, vilket byggnaden helt tydligt fortfarande bär prägel från. Korridorerna är långa, rummen påminner om klosterceller och lite här och var sticker stenar fram i interiören, till exempel bland kaklet i badrummet. Läget är dessutom perfekt; precis vid torget Plošča Svabody.

6. Njuta av kommunistarkitektur på Oktyabrskaya Plošča

I gamla stans utkant ligger torget Oktyabrskaya Plošča, med den enorma konserthallen Palats Respubliki i bästa klassiska kommuniststil. Bredvid ligger den grekiskinspirerade byggnaden där Handelskammaren håller till.

7. Spana in Lee Harvey Oswalds hus

John F Kennedys mördare Lee Harwey Oswald bodde några år i Minsk från och med 1960. Han kom dit efter att ha deserterat från den amerikanska marinen och hoppat av till Sovjet. Han bodde i en lägenhet på Vulica Kamyunistychnaya 4, fick jobb på en radiofabrik och gifte sig till och med med en lokal kvinna och fick ett barn. Att han sen återvände till USA är en annan historia.

8. Strosa längs älven och besöka ön Island of Tears

Genom Minsk flyter älven Svislach och längs denna finns fina strandpromenader. Mitt i älven ligger den lilla ön Island of Tears med ett monument med sörjande kvinnor som förlorande män och söner under kriget mellan Sovjet och Afghanistan under åren 1979 till 1982.

9. Spana in KGB-byggnaden

Ja, KGB är fortfarande aktiva i Vitryssland. Den enda av de tidigare Sovjetrepubliken som har kvar KGB, i alla fall under det ursprungliga namnet. Givetvis i en av stadens mest ståtliga byggnader

10. Dricka ank-insprerade drinkar på Bar Duck

Den enda gången jag inte kunde gå till allt var då jag besökte Bar Duck. De sägs ha stadens godaste cocktails, och jag kan intyga att min var god, men framför allt så serveras de på intressanta sätt. Jag testade bestsäljaren, som serverades i ett litet badkar med en plastanka. Andra drinkar innehåller diverse varianter på Disneys Anka-familj, där en Kalle som pekar upp mot drinken är nummer två. Adressen är Vulica Hikaly 5.

11. Trevliga caféer på Karl Marxgatan

På gatan Vulica Karla Marksa ligger de två trevliga caféerna News Café och My English Granny vägg i vägg. News Café har en liten utomhusservering och kontinental frukost och gott kaffe. My English Granny ligger i källaren och har goda bakverk och en mer ombonad victoriansk känsla. Båda har väl fungerande wifi och det är helt OK att sitta där med datorn. Adresserna är Vulica Karla Marksa 34 respektive 36.

12. Gör en dagsutflykt till Mir och Nyasvizh

Mir är en liten stad med ett vackert slott, listad på UNESCO:s världsarvslista. Nyasvizh är grannbyn ett stenkast bort. Till båda går det utmärkt att ta sig med lokalbuss från Minsks busshållplats.

minsk-mir

Läs mer: En dagsutflykt till Mir och Nyasvizh

13. Och hur är prisnivån?

Bra tack! Hotellet kostade 575 kronor per natt. På Bistro de Luxe betalade jag 230 kronor för trerätters samt ett glas vin. Grand Café är något dyrare; här betalade jag hela 300 kronor för varmrätt, efterrätt, en aperitif samt ett glas vin. För en vanlig middag, bestående av varmrätt och ett glas vin, betalade jag en knapp hundralapp.

I övrigt gick en aperol spritz loss på mellan 30 och 35 kronor på uteserveringarna vid torget Plošča Svabody och en öl på bargatorna Vulica Hiercena och Vulica Zybickaja kostade runt 15 kronor.

Detta var våra topp tips för Minsk. Lockas du av att besöka Vitryssland? Varför/varför inte?

Föregående artikelBorghetto, Castellaro Lagusello och lavendelfälten vi aldrig hittade
Nästa artikelDjurönäset hotell och SPA

23 KOMMENTARER

 1. […] Vi har funderat på Minsk. Vitryssland släppte tidigare i år sitt visumkrav och som svensk kan man nu besöka landet under högst fem dagar utan visum, om man tar sig in i landet via Minsk flygplats. Vår bloggkollega Ladies Abroad har dessutom skrivit ett riktigt inspirerande inlägg med sina bästa tips för Minsk. […]

 2. Tack för bra tips och trevligt reportage!
  Minsk är absolut värt ett besök. Jag har slitit ut ett par skor under vandringar i stan. Hotell Monastyrski ligger verkligen mitt i smeten, vilket är både kul och lite stimmigt. Man får gilla läget att det är fest fram till solens uppgång. Jag är rätt tolerant, men hotellets servicenivå är ovanligt usel. Speciellt usel är restaurangen där frukosten serveras. Personalen är antingen likgiltig eller rent fientlig.
  Jag avråder från hotellet och föreslår att man letar efter något annat. Ett kompletterande tips är att hyra cykel. Det finns gott om cykelvägar och trevliga parker.

  • Vad tråkigt att det har blivit så dåligt på Monastyrski. Jag kan väl inte minnas att servicen var urusel, men hade nog lite extra låga förväntningar. Inte så stort turistland etc. Men de stack inte ut genom att erbjuda fantastisk service, så mycket minns jag; skulle vilja säga mitt på då jag var där. Försöker nu framkalla frukostmatsalen i min hjärna. Minns verkligen inte varken hur den såg ut eller hur frukosten var. Minns receptionen, korridorerna och rummet, men tydligen inte frukosten.

 3. Tack, för en trevligt berättelse om Minsk, jag har en son Erik som är där 3 till 4 gånger om året för att arbeta.
  Och han tycker det är en mycket trevlig stad med fina restauranger med god mat och vänliga människor.
  Jag åker dit i juli, det ser jag framemot, särskilt efter din reserspport.

  • Vad roligt att du tyckte om artikeln, tack så mycket. Och ha det så trevligt i Minsk, jag tror nog att du kommer att tycka om staden. Och vad roligt med en son som jobbar där!

   • Erik jobbar för ett företag från Chicago som har ett kontor med anställda från Minsk som behöver lite hjäp ibland och alla är så glada när de får besök av en svensk kille.

 4. Takk for inspirerende innlegg! Mange gode tips her. Nå er det bare litt over en måned til jeg reiser til Hviterussland selv, så kjenner jeg er spent. Hadde også tenkt å spørre om prisnivået, så bra at du la til et eget punkt angående det. Jeg har hele tiden sett for meg stedet som noe dyrt, men når jeg fikk overnatting (privat rom) til 500 kroner for tre netter, så skjønner jeg at jeg kanskje har tenkt feil.

  • Så bra at jeg kan bidra med noen tips til deg også; föler at det hele tiden er jeg som spör deg. Wow; må si at overnattingen du fant var billig, men den er jo egentlig mer i klasse med at jeg for en vanlig middag betalte straks under hundrelappen. Jeg bodde nok absolutt på ett av byens dyreste hotell. Men elsket virkelig både hotellet og beliggenheten, så det var verdt de eksta koronene. God tur!

 5. Så spennende! Jeg hadde sett fram til å lese mer om Minsk, det er jo en by man hører veldig lite om og ser veldig få bilder fra. Jeg er i grunnen blitt ganske nysgjerrig på byen siden det nå er lettere å komme seg dit enn hva det har vært. Vil gjerne dit selv!

  • Minsk er virkelig ikke blant de mest populäre byene å besöke i Europa, det skal väre visst. Den var også veldig annerledes fra det jeg trodde; fremfor alt hvor mange det var ute på fredsgs- och lördagskveldene och hvor livlig det er i gatene. Jeg hadde trodd att folket skulle väre mer buttert og ”russike” men i stedet var de glade og danser på gatehjörnene.

 6. Om inte annat så vill jag åka dit för den roliga drinken i badkaret. Älskar sådana udda grejor. Men överhuvudtaget ser det väldigt fint ut och jag skulle gärna åka dit någon gång. Jättefina bilder också!

  • Ja, drinken i badkaret var väldigt kul. Ångrar lite för att jag inte stannade och tog en pekande Kalle Anka också men jag var så middagshungrig att jag tänkte att det inte var bra med två stärka drinkar då….

  • Tack, vad roligt att vara bäst! Ska fundera på detta med att göra det till en grej att åka dit ingen annan vill. Probelemet är kanske att de finns befog där jag håller med för att ingen vill åka till dessa ställen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here