Jag minns inte exakt när eller hur jag första gången hörde talas om Mir i Vitryssland; allt jag vet är att det är länge sen. Jag har alltid vetat att om jag någon gång ska besöka Vitryssland, så är Mir en given destination.

När jag börjar kolla upp detaljerna inför resan så visar det sig att Mir ligger en dryg timme från Minsk. Jag lyckas också läsa mig fram till att Nesvizh , som också är värt att besöka, ligger i närheten av Mir.

Läs mer: Våra bästa tips för Minsk

Mir – Ett UNESCO-listat slott och färgglada bostadshus

Min guidebok berättar för mig att det bara bor 2500 personer i Mir. Huvudattraktionen är renässansslottet, påbörjat sent 1400-tal av familjen Radizwill, som ägde det till 1895.

Jag börjar med en runda runt slottet och det är mycket imponerande. Det är inte möjligt att komma in i slottet; vad vi besökare kan göra är att ta sig upp på loftgångarna för bättre utsikt samt gå ner i den gamla fängelsehålan.

Läs mer: Mir slott – UNESCO:S världsarvslista

minsk-mir

Slottet har en restaurang i källaren, som såg trevlig ut. Utifrån dukningen så gissar jag att många på bussutflykt äter här. Slottet omfattar också ett hotell där jag tyvärr inte fick komma in och se, men som utifrån bilderna verkar vara en upplevelse.

Läs mer: Mir Castle Hotel

Mir by är trevlig att gå en runda i, om något nergången. Men det är ju ofta halva charmen och jag och kameran stortrivdes.

Nesvizh – Ett storslaget slott

Slottet är också Nesvizhs huvudattraktion, men eftersom den romersk-katolska kyrkan och rådhuset ligger mellan busstationen och slottet så bestämmer jag mig för att gå förbi på vägen. Jag blir tyvärr föga imponerad. Det positive är att jag då går längs vattnet och får se slottet på håll.

Nesvizh slott uppfördes som, igen, familjen Radizwills residens under 1500-talet. Det ligger spektakulärt till på en ö innanför vallgravarna och där jag får gå över en lång bro. Dagens slott är resultatet av en utbyggnad under 1700-talet, då fasaden fick sin barocka prägel. Det går att besöka slottets insida också; där stora delar har återställts till forna tiders prakt.

Läs mer: Nezvizh slott – UNESCO:s världsarvslista

Att ta sig till Mir och Nesvizh

 • Det enklaste sättet är att följa med en bussresa till båda ställen, exempelvis med Viapol.
 • Jag gillar dock att styra min tid själv och valde att åka med lokalbuss. Det är inte helt lätt men inte omöjligt heller.
 • Bussen från Minsk till Mir tar cirka 75 minuter. Jag valde att köpa biljett på busstationen dagen innan men det går att köpa samma dag också. Var förberedd på att ingen på busstationen pratar engelska. Förbered dig genom att ha namnet Mir skrevet på en lapp på ryska, tillsammans med datumet du vill åka och cirka klockslag. Funkade utmärkt att kommunicera på detta sätt. Jag åkte med bussen som gick 08:50 och var i Mir cirka 10:10. Dock gav detta mig mer tid än vad jag behövde i Mir; ett alternativ är att åka med bussen som går cirka klockan 10 och är framme cirka 11:15. Bussarna går med en dryg timmes mellanrum hela dagen.
 • Det är svårt att ta sig mellan Mir och Nesvizh, men på fredagar och söndagar går det en buss klockan 13:52 och en buss klockan 17:13. Köp biljetten till nästa resa på en gång du kommer till Mir. Ingen pratar engelska här heller. Bussen heter ”Slonim – Nesvizh” och har nummer 1077.
 • Utöver restaurangen på slottet i Mir så finns en restaurang vid torget, nära busshållplatsen. Jag skulle inte vilja äta där. Det finns också en minilivs där du kan köpa kex, bröd eller frukt. Jag såg inga taxin i Mir, så om du önskar göra utflykten andra dagar än fredag eller söndag kan det bli svårt att hitta taxi.
 • Bussen mellan Mir och Nesvizh tar cirka 40 minuter.
 • Köp en biljett till bussen tillbaka till Minsk på en gång. Behöver jag säga att du ska upprepa tricket med Minsk på ryska samt datum och klockslag på en lapp? Jag åkte hem med bussen som går 18:10; jag minns inte nu om detta är sista eller näst sista bussen för dagen.
 • Busshållplatsen i Nesvizh ligger en bit från slottet och andra sevärdheter. Ett tips är att märka ut dessa i Google Maps innan du åker så du kan gå efter kartan. Roaming är inte gratis i Vitryssland. Nesvizh stad, rådhuset och den romersk-katolska kyrkan imponerade inte jättemycket på mig, men de ligger (nästan) på väg till slottet.
 • Jag åt lunch på Café Barbara, som ligger precis mittemot slottet i Nesvizh. Till trots för varierande recensioner hos TripAdvisor så är detta den restaurangen som passar en skandinavisk gom bäst. Ettan, tvåan och trean hos TripAdvisor påminde alla mest om de hemskaste skolbespisningar med buffé bestående av korv, obestämbart skivat kött och olika rotmos.
 • Jag var tillbaka i Minsk strax innan klockan 20.
 • Det ska gå en buss dagligen klockan 14:30 mellan Nesvizh och Mir. Den heter ”Saligorsk-Grodna” och har nummer 887. Nesvizh är en större stad, och du borde inte ha problem att hitta en taxi som kan ta dig till Mir. Jag såg flera taxin vid den romersk-katolska kyrkan och rådhuset.
 • Om du inte får till det med både med Mir och Nesvizh, så tycker jag att Mir är den byn du ska välja. Här finns finaste slottet och det är intressant att ta en runda bland bostadshusen i byn.

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelAndras resor under 2017 som jag har varit ohälsosamt avundsjuk på
Nästa artikelCuba och Jamaica – En ganska så perfekt kombination

4 KOMMENTARER

 1. Slottene i Mir og Nesvizh er absolutt vakre! Spesielt om sommeren ser det ut som på bildene dine. Når jeg besøkte i desember var det både kaldt, vått og mørkt, og ikke så veldig fristende å vandre rundt så mye lenger enn man ”måtte. Desto lenger tid ble tilbrakt på innsiden. Synd!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here