Det är nu över en vecka sen jag kom hem från Cuba och Jamaica. Med mig hem hade jag också en förkylning; vilket jag tycker är orättvist eftersom jag under hela oktober och november led av en förkylning som utvecklade sig till bronkit, sen lunginflammation och till sist bihåleinflammation och öronkatarr.

Men är du inte glad för att du var frisk på semestern? frågar alla när jag nästan utan röst klagar. Självklart är jag det, men jag är generellt trött på att ligga däckad på soffan varje dag efter jobbat och foodera hem mat. Inte har jag haft ork att ta tag i att sortera mina semesterfoton heller. Men nu sitter jag här framför datorn; dags att rycka upp sig. Så ett kortare reportage kring semesterintrycken följer här.

Havanna!
Havanna!

Havanna och Varadero på Cuba

Mina planer för mellanlandningen i Canada blev inte av; redan vid första stopp i Köpenhamn missar jag min anslutning vidare. Jag får spendera julafton på hotell i Köpenhamn tillsamman med 32 medresenärer. Åtta timmar efter tidplan landar jag i Havanna; inte så farligt ändå.

Salsaorkester i Havanna.
Salsaband i Havanna.

Framme i Havanna har jag en och en halv dag själv för att utforska staden. Jag går runt och super in miljön hela dagen men aktar mig för att inte göra hela staden. Jag vill ju inte behöva göra om allt när Viveca kommer. Dag tre tar jag första buss till Varadero för att möta Viveca; som landar där. Eftersom sol, strand och avslappning är syftet med semestern så stannar vi två dagar och en natt i Varadero. Stranden i Varadero är fin men tyvärr har vi dag två både moln och ganska blåsigt. Klockan 18 nästa dag lämnar vi Vardero för Havanna med Viazulbussen.

Detta är vad jag kallar ett färgglatt gäng bilar från 1950-talet.
Detta är vad jag kallar ett färgglatt gäng bilar från 1950-talet.

Tillbaka i Havanna har vi tre heldagar, vilket utgör dag fem, sex och sju av semestern. Den första går vi runt och runt överallt i Havanna Vejia och Centro, äter en fantastisk lunch, går promenaden Malecon och avslutar med en drink på anrika hotellet National. Nästa dag går vi ännu mer; köar på gatan för att äta lunch på en populär restaurang, åker en timme runt i en rosa Chevrolet från 1954, dricker ett antal mojitos och pina coladas (det gör vi förresten varje dag) och köar igen på gatan för middag.

Sista dagen tar vi direkt efter frukost buss T3 till stranden Santa Maria, en halvtimme öster om Havanna, som visar sig vara semesterns finaste strand. Detta är också nyårsafton och vi har bokat bord på den kända restaurangen på bottenvåningen i byggnad där vi bor. Tyvärr har vi taxi till flygplatsen klockan 05 dagen efter så firandet begränsas något av detta.

Che samt cigarrkvinnan, Havanna.
Che samt cigarrkvinnan, Havanna.

Montego Bay och Negril på Jamaica

Efter att ha varit på resande for i över tio timmar så ankommer vi hotellet i Montego Bay cirka klockan 19 på kvällen. Vi går till stadens mest populära jerkställe för middag, som också råkar ligga bredvid vårt hotell. Fantastisk stämning! Vi har två heldagar i Montego Bay; som vi båda spenderar på strandklubben Doctor´s Cave. Överallt omtalas Doctor´s Cave som något helt fantastiskt men vi blev tyvärr inte så imponerande. Ligga som packade sillar, gul sand och fint vatten men inte fantastiskt. Orsaken till att vi gick hit båda dagarna är att det är enda egentliga stranden i Montego Bay.

Den lokala jerk chicken-syltan i Montego Bay, Jamaica.
Den lokala jerk chicken-syltan i Montego Bay, Jamaica.

Andra dagen åker vi på kvällsutflykt till staden Falmouth och Glistering Waters, där resan är ett äventyr i sig. I Glistering Waters finns det plankton i vattnet som gör att när man rör sig så lyser det upp klarblått. Häftigt som bara den; men svårt att fota….. Vi har sen fått nog av Montego Bay och beger oss till Negril med första buss nästa morgon.

Seven Mile Beach, Negril på Jamaica
Seven Mile Beach, Negril på Jamaica

Vi var väldigt skeptiska till Negril innan, eftersom det går charterresor hit och Jamaica är populärt bland amerikanare. Efter att ha gjort lite undersökningar visar det sig att det är den norra delen av den fyra mil långa stranden där charterturisterna och amerikanarna håller till. Vi bokar givetvis ett hotell på den södra delen.

Läs mer: Negril och Seven Mile Beach

Stranden är inte riktigt som vi hade trodd; den är väldigt smal, men vattnet är lockande turkost. Det vill säga när det inte är molnigt, regnar eller blåser så mycket att havet är endast vågor. Tyvärr har vi lyckats pricka in en riktigt ovädersperiod; i Florida 100 mil norr om oss är det snöstorm… Fast inte själva stranden var som vi hade tänkt så tyckte vi mycket om Negril i alla fall. Den lokala känslan fanns kvar och Seven Mile Beachs södra del var småskalig och färgglad.

På Jamaica, självklart! Seven Mile Beach.
På Jamaica, självklart! Seven Mile Beach.

Negril är en charmig strand; med strandbarer, restauranger och en stor andel lokalbefolkning. Byggnaderna är låga; vi får lära att inget i Negril (eller är det hela Jamaica?) får vara högre än en palms höjd, vilket brukar motsvara maximum tre våningar. Försäljningen på stranden är intensiv och underhållande, av både legala substanser som mat och dricka och illegala substanser att röka och alla pratar med alla. Jag har inte tråkigt en sekund.

Jerked fish, vilket betyder grillad stärkt kryddad fisk med jesksaus. I Montego Bay.
Jerk fish, vilket betyder grillad stärkt kryddad fisk med jesksaus. I Montego Bay.

Om jag hade gjort om resan:

Cuba och Jamaica var en mycket bra kombination; länderna är väldigt olika både gällande kostnadsläge, lokalbefolkning, känsla. Ja allt… Cuba är gammalmodigt, nerslitet, har tonvis med charm och de pratar eldigt spanska och dansar till eggande salsa. Jamaica är ganska välpolerad men har ändå charm och lokal känsla, allt är dyrt, de har engelska som modersmål och det de kallar att dansa är att stampa på stället och svänga med armarna till slö reggae.

Utmaningen var att ta sig mellan länderna. På flygplatsen i Havanna såg vi att flygbolaget Aerogaviota flyger från Havanna, via Santiago de Cuba till Kingston på Jamaica. Vi hittade aldrig detta flygbolaget då vi sökte hemifrån.

Seven Mile Beach, Negril på Jamaica
Seven Mile Beachs minsta och coolaste bar

Cuba. Vi ville som sagt sola och bada mycket under semestern, men jag borde ha skippat Varadero och tvingat Viveca att ta sig direkt från Varaderos flygplats till Havanna med direktbuss. Hade jag gjort om veckan på Cuba så hade jag stannat i Havanna hela veckan; lagt badutflykterna till stranden Santa Maria och besökt inlandsområdet Vinales över två dagar och en natt.

Jamaica. Med facit i hand hade jag också hoppat över Montego Bay. Vi valde i och för sig att bo i centrum, nära Doctor´s Cave och inte i charterområdet, men vad som i Lonely Planet låter som många stränder att välja mellan är i verkligheten smala strandremsor där lokalbefolkningen mest spelar fotboll; utan restauranger och andra faciliteter. Den enda stranden är Doctor´s Cave. Restaurangutbudet är också ganska begränsad och ligger längs en trafikerad gata. Hade jag gjort om det hela så hade jag funderat på att åka från Kingston till Negril antingen via den nordöstra kusten, och stannat till runt San Antonio eller via den sydvästra kusten och stannat till i Treasure Beach. Utflykter och taxi är ofattbart dyra på Jamaica, medan bilhyra är ganska billigt, så en hyrbil hade nog varit grejen.

Plaza Vieja, Havanna.
Plaza Vieja, Havanna.

Ett kort och lättsamt inlägg, sa du?

Well, så blev det inte när jag började skriva. Men jag återkommer i alla fall lite mer fram med mer fördjupade artiklar om både Cuba och Jamaica.

”Cuba med C? Vet du inte att det på svenska stavas med K?”
Nu är det så att det gör ont i hela min kropp att skriva Cuba med K.
Min blogg och mitt sätt att stava. Jag skyller också på att Cuba skrivs med C på norska.

Föregående artikelEn dagsutflykt från Minsk till Mir och Nesvizh
Nästa artikelMina finaste resesouvenirer

14 KOMMENTARER

 1. Det var ett tag sedan du reste till Cuba och Jamaica nu men har en fråga angående flygen; flög ni direktflyg från Cuba till Jamaica eller fick ni åka över till USA och sedan vidare?

  • Hej. Jag brukar tyvärr inte summera kostnaderna för mina resor. Om jag skulle göra detta blir jag bara deppig över hur mycket jag lägger på att resa under ett år. Men jag kan generellt säga att Jamaica är ganska dyrt, då alla amerikaner som semestrar där driver upp priserna. Cuba är å andra sidan billigt.

 2. Jamaica är verkligen härligt, vet inte om du hittat in på våra inlägg därifrån? Vi var i Port Antonio, Negril och Treasure Beach, alla tre var härliga på olika sätt. Port Antonio var nog bäst ändå, otroligt häftigt med mycket att se och göra.

  Det är SUPER billigt med taxi i Jamaica om man använder såkallade Route Taxis som likt bussar går på bestämda rutter. Ca 200 JMD för 15 minuter, dvs 15 kronor ungefär. Hade läst på om detta innan så vi tog oss exempelvis från Negril till Treasure Beach för ca 1000 JMD. Mer info finns på den här sidan som var perfekt för oss innan resan https://www.roadaffair.com/getting-around-jamaica-in-route-taxis/

  Om någon är sugen på Jamaica, tveka inte att höra av er till oss så hjälper vi gärna till med tips och råd. Våra guider finns länkade i ”namnet”.

  /Gustav och Julia

  • Det tycker jag absolut att du ska satsa på. Jag blev en aning besviken över stränderna men den lokala känslan och stämningen på Seven Mile Brach skulle jag rekommendera. Den var absolut över förväntan. Men jag vet också att jag har extremt höga strandkrav.

 3. Jo, att du inte tyckte om Varadero förstår jag. Men Havanna är mycket spännande tycker jag. Och Cuba med C, jo, jag föredrar även Cuba framför Cuba. Men tvingar mig själv ändå…

  • Havanna var verkligen en stad jag gillade. Skulle gärna åka tillbaka och stanna några dagar i kombination med Vinales och lite ber inland. Runt Cuba med K så går det inte. Jag tänkte jag skulle tvinga mig själv också, men jag kan bara inte skriva så. Fingrarna vägra lyda hjärnan; även när den sa till på skarpen.

 4. Då hann du göra Havanna mycket mer grundligt än oss! Visst var det charmigt? Vinales var också väldigt fint.
  Det verkar ju lite besvärligt att hitta trevliga lagom exploaterade stränder i Karibien ändå. Vi tyckte att Mexiko (fastlandet) var alldeles för massturistiskt.

  • Havanna var en äkta pärla. Skulle inte ha något emot att bli tvungen att åka tillbaka. Fast det kommer nog inte att hända. Det här med lagom exploaterad tycker jag är svårt; jag tycker inte att det får vara helt ödsligt heller och en restaurang vill jag gärna ha. Det tyckte jag ibland var svårt på Seychellerna. Jag tycker också det är svårt att stränderna inte alltid är så fina som många andra säger. Jag inser att jag kanske har lite höga krav på det området…

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here