Jag var en vecka på Jamaica; fördelat på två dagar i Montego Bay och fem dagar i Negril. Fast Jamaica är en liten ö så är den ganska varierad och det finns mycket att göra; båda korta och långa utflykter.

Eftersom Montego Bay och Negril, med Seven Mile Beach, ligger så pass nära så är utbudet aktiviteter det samma från båda. Här finns våra bästa tips för vad du borde passa på att göra och vad du inte får missa på Jamaica.

Äta jerk i Montego Bay

Jerk chicken, pork eller fish är den jamaicanska nationalrätten nummer ett. Det vill saga värkryddat och grillat kött eller fisk med olika tillbehör som planatation, med andra ord matbanan, eller festival som är en sorts friterad degsak. Mycket god degsak, kan tilläggas.

Jerk är fantastiskt gott och kostar ”inget”. I Montego Bay finns jerkställen som Pork Pit och Rehab mitt i centrala Montego och Scotchies en bit utanför. Vi testade både Pork Pit och Rehab och älskade maten, Scotchies körde vi bara förbi med buss. Visst åt vi jerk också i Negril, men hittade inga riktiga hål-i-väggenställen på Seven Mile Beach.

Den lokala jerk chicken-syltan i Montego Bay, Jamaica.Jerked fish, vilket betyder grillad stärkt kryddad fisk med jesksaus. I Montego Bay.

Doctor´s Cave

Doctor´s Cave är den mest kända stranden för kryssningsresenärerna, då fartygen erbjuder utflykter hit. Stranden är legendarisk men var egentligen både för full och för liten för min smak. Men vill du göra den mest klassiska utflykten på Jamaica så missar du inte Doctor´s Cave. Det finns en restaurang på området och deras jerk chicken var väldigt god.

Om jag inte missminner mig så kostade det UD$4 i inträde och det samma att hyra en solsäng. Plus för att flygplanen har sin inflygning precis över stranden; snygg vy.

Falmouth

Falmouth är en av två kryssningshamnar på Jamaica och ligger cirka en halvtimme med buss eller taxi öster om Montego Bay. Fast vi såg inte en enda kryssningsresenär i byn… Gissar flertalet stannar ombord på båten eller åker vidare runt på ön. Vilket är lite dumt då Falmouth var en genuin liten by som vi båda gillade.

Vår plan var att äta middag från en av alla stånd på Water Square vi hade läst om innan vi fortsatte till Glistering Waters. Men vi var tidiga, det regnade lite, och jerkstånden glimrade med sin frånvaro.

jamaica-falmuth

Glistering Waters

Glistering Waters är en insjö som innehåller plankton som blir självlysande vid beröring. Självklart skulle detta testas! Man köper biljett med båten som går när den är tillräckligt full, vilket var cirka 15 minuter tid att vänta för oss. Vår båt var dock långtifrån full, turligt nog. Efter att ha fått instruktioner från kaptenen så fick vi hoppa i. Det gällde att göra stora rörelser med armarna utan att röra botten.

Vi tog en lokal delad taxi från Falmouth, vilket tog dryga fem minuter. Biljetterna till Glistering Waters kostade US$ 25 per styck, då ingick en rompunsch att smutta på under väntetiden också. Det var väldigt svårt att fota ordentligt, jag hade inget stativ och båten guppade hela tiden. Så jag blev glad då det följde med en fotograf med infraröd blixt till sin kamera. Jag blev inte lika glad när fotoserien från båten kostade ytterligare US$25 och bilderna bara var marginellt bättre än mina. Så ni får hålla tillgodo med mina suddiga foton, ni fattar förhoppningsvis helheten.

jamaica-glistering-waters jamaica-glistering-waters

Seven Mile Beach

Seven Mile Beach i Negril är Jamaicas mest kända strand. Att ligga på stranden är en händelse i sig. Förbi går försäljare av både det ena och det andra samt musiker av varierande kvalitet. Det är så mycket att kolla på att varje gång jag öppnade boken jag hade med kändes det som att jag missade något. Försäljarna är lagom påflugna, så jag lovar; det är underhållande och inte jobbigt.

Läs mer: Negril och Seven Mile Beach

Seven Mile Beach, Negril på Jamaicajamaica-negril-seven-mile-beachSeven Mile Beach, Negril på Jamaicajamaica-negril-seven-mile-beachjamaica-negril-seven-mile-beach

Gå på reaggaekonsert

Reggae är, som sagt tidigare, den absolut rådande musikstilen på Jamaica. Alla lyssnar och alla diggar. På Seven Mile Beach finns det gratis konserter på Bourbon Beach flera dagar i veckan. På Alfred´s Ocean Place kostar det US$5 att gå in och på Bamboo Roots betalade vi US$20, men då var det någon höjdare som spelade där.

Är man på Jamaica så går man på reggaekonsert på stranden, så är det. Hälsningar hon som inte ens gillar reggae.

Läs mer: Cuba och Jamaica – En perfekt karibisk kombination

jamaica-negril-seven-mile-beach jamaica-negril-seven-mile-beach

Rick´s Cafe

Om Doctor´s Cave är det mest kända utflyktsmålet på Jamaica så är Rick´s Café en god nummer två. Stället är en hel institution med scen, servering i flera våningar, en pool och flera barer. Samt klipporna man kan hoppa från. Läget är i West End; lite söder on Seven Mile Brach.

Turistigt; ja. Mycket; ja. Men också ganska underhållande. Vi tog en taxi strax innan solnergång och spanade in de som hoppade i vattnet. Sen tog vi några öl och det började tunnas ut lite med besökare. Maten ska enligt omdömen vara både dyr och dålig här men priserna var helt OK och de grillade hamburgare utomhus. Dock vet jag inget om hur det smakade, för vi tog en taxi vidare till Three Dives för middag.

jamaica-ricks-cafe jamaica-ricks-cafe jamaica-ricks-cafe jamaica-ricks-cafe jamaica-ricks-cafe

Three Dives

Vi blev rekommenderade Three Dives av vår taxichaufför på väg till Rick´s Café. Han rekommenderade i och för sig också Push Cart, men vi valde Three Dives eftersom det skulle vara mer genuint. Precis den stämningen vi letade efter den kvällen.

Vi var nästan ensamma när vi kom dit och avvaktade med att beställa mat. Plötsligt var det fullt vid alla bord och vår beställning hamnade längst bak i kön. Attans. Stort plus för att det var kocken, som stod utomhus och grillade, som också la upp maten och serverade oss. Stort hjärta på stället, ängar i skrivande stund att vi inte tog oss tillbaka hit.

jamaica-three-dives jamaica-three-dives jamaica-three-dives jamaica-three-dives jamaica-three-dives jamaica-three-dives

Push Cart

Push Cart restaurang ligger också i West End. Stället är lugnare och trevligare än Rick´s Café och mer polerat än Three Dives. Semesterns sista dag var vi egentligen på väg till en annan restaurang på Seven Mile Beach när jag kom på att jag i stället ville testa Push Cart. En minut senare satt vi i en taxi. Viktigt att hitta resesällskap man är samkörd med, säger jag bara.

Prisläget är ganska högt; vi tog dock lite extra av allt, men vår nota gick på motsvarande 750 kronor. Kan extrabeställningarna bero på att vi hela tiden ville locka vår smarriga servitör till bordet, kanske?

jamaica-push-cart jamaica-push-cart jamaica-push-cart jamaica-push-cart jamaica-push-cart jamaica-push-cart

Läger är perfekt på klipporna vid vattnet. Ägarna är samma som av den mer upscale restaurangen Rockhouse, med gångstig mellan, och hotellet Rockhouse. Här vill jag bo vid mitt nästa besök på ön!

jamaica-rock-house jamaica-rock-house jamaica-rock-house

Detta var våra bästa tips för vad du inte få missa när du besöker Jamaica. Om du redan är på väg; hoppas du tycker lika mycket om ön som vi gjorde. Om du bara letar inspiration; boka bara, Jamaica är det rätta valet!

Föregående artikelSäkerhet i Beirut och Libanon – Är det tryggt att åka?
Nästa artikelMin rundresa på Balkan 2016

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here