Jamaica är på storlek med Skåne och har 2,8 miljoner invånare. Huvudstaden är Kingston på sydöstra delen av ön men de flesta turister besöker den nordvästra delen, då de vackraste stränderna finns här. Montego Bay är också landets mest trafikerade flygplats.

Här får du våra bästa praktiska tipa för att få en toppenresa till Jamaica.

Kort om landets historia

Britterna kom till Jamaica år 1655 och gjorde ön världsledande inom sockerexport. För detta använde de afrikanska slaver och sent 1700-tal fanns nästan 200 000 slavar på ön. Först 1838 fick slaverna full frihet.

jamaica-negril

Under tidigt 1900-tal började tanken väckas om att befolkningen borde återvända till Afrika. Tanken bidrog längre fram till rastafarirörelsen, som växte fram under 1930- och 1940-talen. Medlemmarna grupperade ihop sig i storfamiljer, ofta på landsbygden, och skapade en alternativ livsstil med reggaemusik, håret i dreadlocks, kläder i färgkombinationerna rött, gult och grönt samt hantverk och språk. Religionen var fortfarande kristendomen men det gjordes anpassningar för att få bort den vita prägeln som de menade Bibeln hade fått genom översättningar. Ganja, det vill säga marijuana, anammades som en helande och meditativ ört.

Jamaica fick full självständighet 1962 men är fortfarande en del av brittiska samväldet.

Läs mer: Den längre versionen om Jamaicas historia hos Wikipedia

jamaica-negriljamaica-negril

Att resa till Jamaica

Från Sverige erbjuder både Ving och Tui charterresor till Jamaica. De flyger till Montego Bay, som ligger på norsvästra sidan av ön. Orterna är Negril, Montego Bay, Ocho Rios samt Lucea. Vi besökte Montego Bay, men bodde inte i charterområdet, samt Negril. I Negril bor man oftast på Seven Mile Beach; ju längre norr man kommer ju större resorter är det, fler charterresenärer och fler amerikanare. Den södra delen av Seven Mile Beach är absolut den mest genuina. Då jag gjorde en sökning hos Ving precis efter att vi kom hem så kunde man få två veckor för två personer på trevligt mindre hotell för drygt 20 000 kr. Vilket fynd!

Vi flög reguljärt, med Air Canada och mellanlandade i Toronto. Hotellet bokade vi via Hotels.com. Vi bodde på Legends, som hade ett perfekt läge på stranden i förhållande till alla barer och konserter.

Läs mer: Södra Seven Mile Beach; Jamaicas trevligaste strand

jamaica-negril

Andra turister på Jamaica

Jamaica är ett populärt land att besöka för USA:s befolkning. Andelen amerikanare är därför hög, men inte plågsam. I övrigt hörde vi lite blandade europeiska språk, men inte ryska alls vad jag minns. På vår södra del av Seven Mile Beach var de flesta turister ganska lågmälda och trevliga; ingen stack ut med höga röster eller annat krävande beteende.

jamaica-negriljamaica-negril

Visum

Svenska medborgare behöver inte visum till Jamaica för resor som varar mindre än 90 dagar.

Vacciner

Vaccinerna som behövs är ”standardpaketet” polio, difteri och stelkramp samt hepatit A och B. Har du varit i ett land med gulafebernrisk så måste du vara vaccinerat mot detta. Alla passagerare som kommer med plan från länder med gulafebernrisk måste visa upp intyg på vaccin på flygplatsen.

Eluttag

Eluttagen på Jamaica är samma som i USA, så ta med en adapter.

jamaica-negril

Pengar, kreditkort och prisnivå

Den lokala valutan är jamaicanska dollar men det går absolut lika bra med amerikanska dollar. Vi varvade mellan de olika valutorna och det var lika lönsamt med båda. Bankomater fanns överallt, i dessa fanns också båda valutorna. Restaurangerna tog Visakort, men på strandbarerna på kvällen var det kontakter som gällde.

Prisläget är ganska högt på Jamaica. En flaska Red Stripe, den lokala ölen, kostade US$4. En middag för två personer, med var sin varmrätt och öl var samt vatten kostade mellan 350 och 500 kronor. En dagsutflykt med taxi kostade US$150. Jamaicanerna betalde samma som oss på barerna, så hur de har råd fattar jag inte.

jamaica-negril jamaica-negril

Mat

Maten på Jamaica är genomgående god och välkryddad. För mig som kom direkt från Cuba så var det som att komma till himmeln. Den lokala rätten är jerk chicken, jerk pork, jerk fish, det vill säga välkryddad och grillad mat, som ofta serveras med matbananer, sås och ris.

Språk

Språket är engelska, så att prata invånarna är inga problem. När du har vant dig till det jamaicanska uttalet, vill säga.

Läs mer: Min kombinationsresa till Cuba och Jamaica

jamaica-negril

Musik

Reggae is da thing! Jag trodde innan att jag skulle höra en och annan Bob Marleylåt men att det skulle vara mest för turisterna. Så är det inte. Reggae är nästan enda musikstilen som spelas och det är för att flertalet jamaicanare fullkomligt diggar det.

jamaica-negriljamaica-negril

Marijuana

Man kan inte omtala Jamaica utan att skriva om marijuanarökandet. Det anses inte längre olagligt att inneha mindre än 60 gram marijuana (kallat ganja) på Jamaica. Innehav mer än det, och andra droger, är fortfarande illegalt och det är höga straffar för detta. Det är också illegalt att röka marijuana offentligt men alla röker på överallt; på stranden, vid matbordet på restaurangerna, i baren, på hotellets balkong.

Min privata teori om varför så många amerikaner gillar Jamaica består av att här kan de röka på som de gjorde på college och minnas sin ungdomstid. Vi såg många amerikanska par i 55-60-årsåldern som delade en joint på solsängarna, men också grupper om män och kvinnor i samma ålder som var mycket intresserade av rökutbudet.

jamaica-negril

Detta var vad jag själv undrade över innan jag åkte till Jamaica. Undrar du över fler frågor? Lämna en kommentar så svarar jag där.

Föregående artikelMin roligaste sjuk på semesternhistoria – Lite äcklig är den också
Nästa artikelVåra antika pass från det glada 90-talet

4 KOMMENTARER

    • Men det roliga är att på något så blev inte resan totalt så dyr i alla fall, när jag kollar i kostandsdelningsappen. Det beror kanske på att vi inte gjorde några dagsutflykter (hade osäkert väder) eller att Cuba var så billigt att kostnaden sammanlagt för två veckor blev OK i alla fall.

      Känner mig inte rånad i alla fall. Och rekommenderar Jamaica i alla fall, trots kostnadsläget.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here