Även om stranden Seven Mile Beach inte riktigt höll den kvalitén vi hoppades så var Negril en destination som vi lärde oss att tycka mycket om. Fast Seven Mile Beach är både en charterdestination och populär bland amerikanare så hittade vi massor av lokal känsla och småskalig charm.

När Viveca och jag bokar kombinationen Cuba och Jamaica så gör vi det egentligen utan att undersöka ordentligt kring Jamaica. Självklart känner vi till Bob Marley och reggae och vi vet att stränderna är vackra. Dessutom kärade vi båda ner oss i rätten jerk chicken den sommaren stranden i Tantolunden öppnade och food trucken Back a Yard fanns där varje dag. Jamaica it is, tänkte vi och det var inte mer med det.

Läs mer: Verkligen? – Tre flygresor från Cuba till Jamaica

jamaica-negril-seven-mile-beach

Hur vi hamnade i Negril

När vi skulle välja ställen att satsa på så var det en självklarhet att hålla oss undan charterdestinationerna Negril, Montego Bay samt Ocho Rios. Charterdestinationer är bra för andra men absolut inget för oss.

Dock har jag två krav på badsemestern; jag vill ha kritvit sand och jag vill ha kristallklart turkost vatten. Riktig äkta paradiskänsla, ingen halvdant. Ja, för mig är det är stor skillnad på brun och vit sand och kristallklart vatten och grumligare vatten. Utöver detta vill jag ha färgglad lokal stämning med småskalighet och strandbarer. Karibien helt enkelt.

Läs mer: Cuba och Jamaica – En ganska så perfekt kombination

jamaica-negril-seven-mile-beachjamaica-negril-seven-mile-beach jamaica-negril-seven-mile-beachjamaica-negril-seven-mile-beach

Jag läser på om Jamaica. Treasure Beach låter perfekt miljömässigt, men jag ser på foton att stranden är brun. Utgår. San Antonio och östkusten utgår beroende på svårt att ta sig dit och vi flyger hem från Montego Bay på västkusten. Utgår också.

Jag postar en fråga i en Facebookgrupp jag är med i; var hittar jag Jamaicas vitaste strand med små färgglada strandbarer? Svaret är unisont; det är faktiskt på Seven Mile Beach i Negril.

jamaica-negril-seven-mile-beachjamaica-negril-seven-mile-beachjamaica-negril-seven-mile-beachjamaica-negril-seven-mile-beach

Aldrig tråkigt på södra Seven Mile Beach

Jag får också veta att den södra delen av Seven Mile Beach ska erbjuda alt jag efterfrågar rörande lokal känsla. Det är i den norra delen de femstjärniga resorterna ligger och hit flertalet charterresorna går och amerikanarna söker sig. Det är också jestskies, bananbåter och allt annat trams finns.

OK, då blir det i alla fall Negril. På rekommendation från samma Facebookgrupp bokar jag hotellet Legends. Hotellet, som är helt ok, har ett fantastiskt läge mitt i händelserna centrum. Enligt mig är det precis lagom många människor på vår del av stranden för att jag ska trivas. Det är aldrig fullt på någon restaurang eller bar men inte tomt heller. Det är en salig blandning av turister från Europa, Kanada och några från USA samt jamaicaner. Många jamaicaner. Och känslan är absolut karibisk.

jamaica-negril-seven-mile-beachjamaica-negril-seven-mile-beachjamaica-negril-seven-mile-beachjamaica-negril-seven-mile-beach

På kvällarna finns ett veckoschema som anger vilka strandbarer man ska besöka vilken dag. Vissa ställen har en scen där det spelas livemusik, andra ställen är det bara bar. Någon ställen är det inträde om fem dollar, flertalet ställen är det gratis. Musiken som spelas överallt är reggae och detta görs inte för turisterna. Vi pratade inte med en enda jamaican som inte gungade i takt med musiken och sjöng med samt menade reggae var ända musikstilen värt att kallas musik.

jamaica-negril-seven-mile-beachjamaica-negril-seven-mile-beachjamaica-negril-seven-mile-beachjamaica-negril-seven-mile-beachjamaica-negril-seven-mile-beach

Strandsäljare som säljer både det ena och det ….. andra

Strandsäljare, musiker och generellt flanörer finns det verkligen tillräckligt med på stranden. Det säljs frukt, CD:er (år 2018???), smycken och rökbara substanser. Sen 2015 arresterar inte längre polisen den person som innehar mindre än cirka 60 gram marijuana. Och det säljs verkligen helt öppet överallt, samt röks dito. De går omkring med sina kvistar och när jag tackade nej frågade de om jag kanske var intresserad av den enklare lösningen en färdigrullad joint. Slutligen brukade erbjudandet om en brownie komma, alltså med marijuana i. Den som är intresserad av att röka på har kommit till precis rätt ställe!

jamaica-negril-seven-mile-beachjamaica-negril-seven-mile-beach jamaica-negril-seven-mile-beachjamaica-negril-seven-mile-beachjamaica-negril-seven-mile-beach

Vem passar södra Seven Mile Beach för?

 • Känslan och miljön på vår del av stranden är absolut inte olik hur jag upplevde Thailand första gång jag var där. Eller Sri Lanka för den del. Men det är ett mer vuxet klientel på den södra delen av Seven Mile Beach. Visst finns det barn men de är äldre och jag kan inte missas att jag såg någon barnvagn.
 • Den partysugna hittar enkelt kvällens scen att hänga vid och den ej partysugna borde inte störas då antalet kvällsställen är begränsat.
 • Den som söker lokal småskalig känsla och reggaefeeling har kommit helt sätt ställe. Den som efterfrågar fläckfri vitmålad resortkänsla rekommenderas att hålla sig till den norra delen av stranden. Jag vet inte om strandsäljarna tillåtes röra sig på resorternas stränder.
 • Stranden är väldigt fin men inte så bred; solsängarna står ganska tätt. Om det är en tvättäkta paradisstrand du är ute efter så är nog inte Jamaica landet för dig överhuvudtaget.

jamaica-negril-seven-mile-beachjamaica-negril-seven-mile-beach

Kvällens place to be

Detta är Lonely Planets lista över vilka ställen som gäller de olika dagarna. Vi såg denna först när vi kom hem men de olika barerna sammanfaller med vad vi upplevde under våra fem kvällar i Negril.

 • Måndag: Bourbon Beach (bilderna ovan med scenbakgrund målad i rastafärger)
 • Tisdag: Alfred´s Ocean Place (färgglada bord på stranden ovan; också vårt frukostställe)
 • Onsdag: Roots Bamboo (nattbild ovan med blått ljus på scenen)
 • Torsdag: Bourbon Beach
 • Fredag: Alfred´s Ocean Place
 • Lördag: Bourbon Beach
 • Söndag: Alfred´s Ocean Place samt Roots Bamboo
Föregående artikelVärldens sämsta julklapp – Att missa flyget till Cuba på julafton
Nästa artikelThe Well i Oslo – Nordens största SPA

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here