Jag kom hem från Libanon tidigare i veckan. Jag vet inte hur många gångar jag fick frågan ”Jaha, är det tryggt att åka till Beirut?” och ”Oj, hur är säkerheten i Libanon då?” innan jag åkte.

Det är många år sen tanken på att åka till Libanon först dök upp. Då jag inför resan till Jordanien år 2012 gjorde research för en utflykt till Israel så hittade jag en intressant rundresa från Beirut till Damaskus. Där och då la jag till Rundresa från Beirut till Damaskus på min bucket list men skrev också just nu känns den aningen instabilt i området, så jag avvaktar lite. Föga anade jag om att oron som då fanns i Syrien skulle eskalera som den gjorde.

libanon-beirut-sakerhet

Men även med alla oroligheter som har varit, och fortfarande är, i både Libanon och Syrien så har önskemålet funnits kvar om att uppleva de sevärdheter och den kultur länderna har att erbjuda. Men, eftersom jag önskar fortsätta leva och inte heller spendera resterande del av mitt liv i fångenskap, så la jag planerna om både Libanon och Syrien åt sidan. Säkerhet först!

SAS nya flyglinje till Beirut övertyger mig

När SAS förra hösten lanserade sina nyheter för 2018 så var en av händelserna en linje till Beirut. Mycket förenklat fungerar min hjärna på detta sättet; flyger SAS till en destination så är den inte farligt att åka dit. SAS skulle aldrig lansera Beirut om det inte är tryggt att åka till Libanon. Samma tänk har jag förresten om charterbolagen; de plockar direkt bort destinationer som är otrygga.

libanon-beirut-sakerhet

UD:s rekommendationer för resor till Libanon

För mig var det nu dags att att kolla upp UD:s rekommendationer för resor till Libanon. Ska jag våga åka eller inte? Den stora frågan är känns det tryggt och säkert att åka till Beirut och Libanon?

UD avråder helt att besöka:

 • Alla områden inom en mil från syriska gränsen
 • Området inom fem kilometer från blå linjen mot Golanområdet i södra Libanon
 • Det palestinska flyktinglägret Ain el-Helweh utanför staden Saida
 • Beiruts södra förorter Dahiyeh, med undantag för flygplatsen och motorvägen till denna

UD avråder för icke-nödvändiga resor till:

 • Staden Tripoli, jämte distrikten Akkar och Miniyeh-Danniyeh i provinsen Nordlibanon
 • Bekaadalen, med undantag för städerna Chtoura och Zahle
 • Delar av provinserna Sydlibanon och Nabatiyeh som ligger söder om floden Litani, med undantag för staden Tyr
 • Övriga palestinska flyktingläger

Detta var rekommendationerna när jag reste och skrev artikeln, följ länken för att läsa om det rådande säkerhetsläget i Libanon ju nu.

libanon-beirut-sakerhet

Vi bokar med Air Serbia till Beirut

Nu kan ovan listor över icke-rekommenderade områden tyckas långa men det lämnar kvar stora delar av landet som säkra områden att vistas i. Beiruts centrala delar anses med andra ord trygg och inte osäker.

Det var med andra ord att boka som gällde. Viveca och jag träffades en kväll i november förra året efter jobbet hemma hos mig för att boka boende på Cuba. Vi öppnade en flaska bubbel och kanske en till flaska. Plötsligt hade vi både bokat boende på Cuba samt en resa till Beirut över påsk i år! SAS hade inte släppt sina biljetter än, så vårt val föll på Air Serbia med mellanlandning i Belgrad. Vi betalade dryga 1600 kronor tur och retur, bagage inräknat.

libanon-beirut-sakerhet

Vår dagsutflykt norr om Beirut

Men nu är det så att vi önskade också att göra minst en dagsutflykt med bil för att se mer av Libanon. I vår guidebok och på reseforum online är de områden som anses mest intressanta följande:

Droppstensgrottorna i Jeita, vackra Byblos, marknaden i Tripoli, natursköna Qadishadalen och vinodlingarna nära Baalbek i Bekaadalen, samtliga belägna norr om Beirut. Söder om Beirut är det utgrävningarna i Tyr och mosaikerna i palatset Beidettine som brukar rekommenderas.

Chaffören jag hittade via TripAdvisors Libanonforum föreslår en rutt för oss som inkluderar Jeita, Byblos, Tripoli och Baalbek. Eftersom vi inte önskar ta några risker alls, så väljer vi bort både Tripoli och Baalbek och väljer i stället in Qadishadalen. Vi läser att det finns risk för utlänningar att tillfångatas i Bekaadalen och vi har sett tillräckligt mycket på Homeland och annat för att veta att vi inte vill att det ska hända oss.

libanon-beirut-sakerhet

Kändes Beirut och Libanon tryggt under våra fem dagar?

Absolut! Det enda tillfället jag kände rädsla var några korta sekunder när jag första natten hörde den mest högljudda åskknallen jag har hört i hela mitt liv, precis över hotellet. Jag fattade alltså hela tiden att det var åska men jag har aldrig hört en så hög knall tidigare.

I centrala Beirut fick vi vid ett tillfälle passera en avspärrad vägsträcka till fots, där bommarna vaktades av kamouflageklädda poliser med kpist och bister min, bredvid sandsäcksbarriärer med flaggor nerstuckna i. Precis som det ser ut på film från krigsländer. Detta kan tyckas skräckinjagande men de förklarade oss artigt att vägen var spärrad också för fotgängare. På dagsutflykten fick vi ut från Beirut passera dito i bil men de vevade oss, och alla andra, bara förbi utan frågor. Jag var givetvis sååå sugen på att fråga om jag fick fota dem men lyckades låta bli.

libanon-beirut-sakerhet

På plats sa alla vi pratade med att Bekaadalen och Tripoli, som det avrådas från icke-nödvändiga resor till, är ofarliga områden och ingen drar sig för att åka dit. Allt som UD avråder från att resa till helt och hållet, som en mil från syriska gränsen och området mot Golanhöjden, finns det inte på kartan att ens libaneserna själva åker till. Så i backspegeln borde vi kanske vågat åka till Bekaadalen och Tripoli. Men jag vet inte om jag hade slappnat av och njutit, eller om jag hade suttit på helspänn hela tiden. Vilket ju inte hade varit kul.

libanon-beirut-sakerhet

Funderar du på att åka till Libanon?

Om du gör detta så tycker jag absolut ante att du ska låta dig stoppas av att tanker om att Libanon och Beirut inte är tryggt och säkert. Så länge du tar dina förhandsregler och inte vistas i områden som avrådes från så ska inte Libanon vara mer otryggt än andra destinationer.

Föregående artikelRundresa i Transsylvanien i Rumänien
Nästa artikelAtt göra på Jamaica – Våra bästa tips samlade i en guide

14 KOMMENTARER

 1. Fint å lese denne artikkelen og dine erfaringer! Nå har jeg bestilt meg tur til Libanon i oktober, før jeg drar til Pakistan. Har fem dager der, så tenkte ha basen i Beirut og ta et par dagsturer. Baalbek må jeg bare til når jeg først er i landet, så dersom situasjonen ikke endrer seg til det verre der borte – må jeg nesten bare ta sjansen.

  • Morsomt, tror definitivt du kommer til å like landet. Baalbek hadde jeg nok våget å reise til selv om jeg skulle tilbake, det föltes som sagt ikke farlig i det hele tatt der.

   Og Pakistan, altså. Ser så frem imot å fölge deg der.

  • Det fanns en kö för libaneser, en för övriga arabländer, en för övriga samt en för visum. Den för visum var stängd, så vi ställde oss i kön för övriga. När kön var slut för libaneser och araber så vinkades vi över till dessa luckor. Det var inga frågor om vi redan hade visum eller något visumsktigt alls som klistrades in i passet. Konstigt, men smidigt.

   Vara bara beredd på att frågan kanske kommer om du har varit i Israel (överhuvudtaget, inte bara med befintligt pass), så du inte blir överrumplat och eventuellt svarar ja.

   • Min väninna och jag fick konstaterandet: ”Vad tyckte ni om Jerusalem?”. Vi spelade dumma, men det hjälpte inte. Vi blev både infösta i ett rum – och eftersom min väninnans namn tydligen är arabiskt (vill inte skriva ut det här, men är svenskklingande i mina öron) – så blev hon detained. Hon låstes in i ett litet rum och fick stanna där 2 nätter – innan hon lyckades köpa (3 st!) flygbiljetter innan hon fick lämna landet. (Konsulatet hade stängt eftersom det var helg.) Hon säger att det var det värsta hon varit med om, och då har hon varit med om en hel del. Jag fick därmed åka in själv i landet – och tog mig runt (bl.a. till Tripoli, Byblos, Tyr, Sidon etc.). Det var helt ok, men jag var såklart mest orolig och ledsen för min väninnans skull. På vägen hem ”åkte jag dit” – jag lämnade in mitt utresekort, men fick höra att jag inte fick lämna landet för att jag varit i Israel (har inga stämplar från Israel i passet). Dock blev det rätt odramatiskt – en säkerhetsman tog in mig i ett rum och tog kopior i mitt pass och förklarade att jag inte fick resa in i Libanon igen. Ingen risk. Ska hålla mig långt borta :p

    • Alltså, vad obehagligt. Jag visste att de är stränga men att de faktiskt avvisar någon som inte har stämpel i passet = inga bevis. Och jag fattar inte vad som är fel på ett arabisktklingande namn; hade det varit judisktklingande så hade jag förstått. Tur att jag inte visste detta innan, då hade jag nog varit mer nervös. Men gissar de antar att alla som har varit i många ”konstiga/ovanliga” länder också har varit i Israel, och ställer då frågan. För de kan möjligen ha uppgifter från Israel som bevisar att man har varit där.

 2. spännande resa!! 🙂 Jag funderar på Israel i höst. Enligt media verkar det ju vara lite oroligheter främst kring gaza-remsan, men det är väl bara att hålla sig bort därifrån och hoppas att inte landet i övrigt råkar ut för några oroligheter den närmsta tiden… å andra sidan säger en israelisk vän som bor mindre än 50 km från gaza-remsan att han inte märker av något särskilt alls… Så ska eventuellt hälsa på honom på orten där han bor, det är inte långt från Jerusalem ju 🙂

  • Jag gillade Israel mycket gå jag var i Jerusalem, skulle gärna åka tillbaka dit och samtidt besöka Tel Aviv. Min syster bodde tidigare i Isrsel, nära gränsen till Libanon, och hon lände sig också trygg, fast hon ofta fick spendera nätterna i skyddsrum. Jag tror det känns annorlunda när man är mitt i det hela.

 3. Vad kul att ni verkar haft en bra resa! Libanon har länge varit på kartan för min del. Funderade också förut på att kombinera med Syrien, men det har ju de senare åren varit lite avlägset tyvärr. Men men, det blir ju bättre där också får man hoppas.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here