Precis som Cuba är fylld till brädden av amerikanska bilar från 1950-talet så är staden också fyllda av anrika hotell med interiör från en svunnen tid. Det är precis som att kliva rakt in i 1960-talet.

Standarden på rummen är kanske inte alltid som man önskar den ska vara och de kostar skjortan, men nu är det hotelllobbyn och -baren vi ska fokusera på.

Läs mer: Hur du surfar på Cuba och andra praktiska tips

Hotel Ingleterra – Vid Parque Centrale i Havanna Centro

Hotel Ingelaterra har en helt OK hotellobby med toaletter vi använde ofta. Hotellets största behållning är dock den utomhus cafédelen under tak och bakom en vacker loggia. Här spelar olika salsaorkestrar varje dag och det uppstår spontandans bland borden. Ett livligt och stämningsfullt ställe. Vi fick aldrig wifi att fungera här. Jag testade en macka till lunch första dagen och rekommenderar inte maten.

havanna-cuba-hotel-ingelaterra havanna-cuba-hotel-ingelaterra havanna-cuba-hotel-ingelaterra

Hotel National – Nära Malecon i Vedado, på gränsen till Havanna Centro

Havannas första och fortfanarnde mest kända hotell; på en höjd över Malecon. Grejen här är en mojito bland påfåglarna i trädgården medan du spanar in solnergången. Trevligt men inte fantastiskt, jag tyckte inte upplevelsen matchade förväntningarna. Jag hade trott hotellet skulle utmärka sig jämfört med alla andra hotell i staden. Läget är också lite off; jag skulle inte vilja bo på Hotel National. Jag är osäker; men tror wifi fungerade bra här.

Läs mer: Havannas tre stadsdelar

havanna-cuba-hotel-national havanna-cuba-hotel-national havanna-cuba-hotel-national

Hotel Ambos Mundos – På huvudgatan Obispo i Havanna Vieja

Hotellet med den pastellrosa fasaden är mest känt för att ha varit ett av Hemingways favoritställen. Lobbyn är öppen och trevlig med båda soffor och pianosektion med små cafébord. Ambos Mundos blir hotellbaren vi oftast besöker; mest för att de har stadens enda pålitliga wifi men vi gillade baren och läget kunde inte varit bättre.

havanna-cuba-hotel-ambos-mundoshavanna-cuba-hotel-ambos-mundoshavanna-cuba-hotel-ambos-mundos

Hotel Sevilla – Nära norra delen av Prado i Havanna Centro

Hotel Sevilla ligger på gatan Trocadero, en tvärgata till esplanaden Prado. Fin lobby och ett rosafärgad öppet atrium med livemusik. Dock är känslan mer kaffe än mojitos här. Vacker mooriskinspirerad fasad och säljer surfbiljetter för att koppla sig mot stadens wifi för två CUC. Wifi var segt, om det ens gick att koppla sig upp.

Läs mer: Havannas sju bästa restauranger

havanna-cuba-hotel-sevilla havanna-cuba-hotel-sevilla havanna-cuba-hotel-sevilla

Hotel Saratoga – Nära södra delen av Prado i Havanna Centro

Hotell Saratoga har väldigt vacker inredning; både i lobby samt bar och matsal. Vi går förbi vid bara ett tillfälle, då läget är lite utanför där vi brukar vistas. Stämningen är också mindre lätt och uppsluppen än andra hotell; troligtvis för att baren ligger avskilt från lobbyn. Känslan blir för instängt och för lite luft för mig och lite för stel. Men fint är det!

havanna-cuba-hotel-saratoga havanna-cuba-hotel-saratoga

Hotel Raquel – Mitt i Havanna Vieja

Hotel Raquel har enligt mig Havannas vackraste hotellfasad, det var ett sant nöje att passera hotellet. Fastigheten uppfördes år 1908 som en bank och jag tycker mig se detta i formspråket. Utöver den vackra fasaden så finns där inne ett imponerande glasmosaiktak och bartendern ska flera gångar ha vunnit tävlingar med sin mojito. Vi fick inte wifi att fungera.

havanna-cuba-hotel-raquel havanna-cuba-hotel-raquel havanna-cuba-hotel-raquel

Om jag ska summera hotellen i Havanna så uppskattade jag nog mest Hotel Ingelaterra, Hotel Sevilla och Hotel Ambos Mundos. Förstnämnda för den väldigt trevliga och stämningsfulla uteserveringen. Visst är det något speciellt när cubaner spontandansar mellan borden? De två sistnämnda har båda välbesökt hotellobbyer och -barer med inbjudande stämning, mjuka sittgrupper och vacker inredning. Båda har också livemusik; Hotel Sevilla ett svängigt salsaband och Hotel Ambos Mundos elegant pianomusik.

”Cuba med C? Vet du inte att det på svenska stavas med K?”
Nu är det så att det gör ont i hela min kropp att skriva Cuba med K.
Min blogg och mitt sätt att stava. Jag skyller också på att Cuba skrivs med C på norska.

Föregående artikelVåra antika pass från det glada 90-talet
Nästa artikelHotell At Six i Stockholm – Mars månads staycation

4 KOMMENTARER

  1. Vi bodde vägg i vägg med Ingleterra, på Hotell Telegrapho. Vi fascinerades över hur vårt hotell fullkomligt misslyckades att rida på den våg av turistströmmar Ingleterra gav. Hos oss var uteserveringen ständigt tom. Bar & lobby lika så. Men wi-fi funkade väldigt bra.

    • Jag minns att jag såg Telegrapho och funderade på att sätta mig där första dagen, då jag åt lunch på Ingelaterra, för att det såg ut att vara fullt och kö på Ingelaterra. Tänkte ”där finns det massor av lediga bord”, sen valde jag att i alla fall fråga på Ingelaterra och fick ett bord på en gång. Slogs också av att det var knökfullt på ena stället och tomt på andra.

  2. Åh härligt! Vi hann inte med hotellen i Havanna. Hade planerat att åka till Hotel National för solnedgång, men då drog det in moln och kom en regnskur, så det var ingen idé. Fast det låter ju på dig som att vi inte missade något fantastiskt.

    • Nej, jag tycker inte att ni missade något. flera andra hotell var mycket mer inspirerande är Hotell National. Främst var läget lite off, så jag är glad att jag inte investerade i att bo där.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here