Innan jag åkte till Cuba både läste och hörde jag från andra Man åker inte till Cuba för matens skuld. Och detta stämmer faktiskt; landet är ingen kulinarisk höjdare.

Som en väninna till Viveca, som precis hade varit på Cuba, sa till oss innan vi åkte Det verkar som de inte använder kryddor alls. Och det kan vi bitvis hålla med om. För en nation med eldigt temperament, högljudd sång och eggande danssteg så är cubanerna väldigt anonyma i matvägen. Visserligen finns det massor av skaldjur på menyerna och deras humrar är enorma, men…

cuba-havanna-restauranger

De privatägda restaurangerna paladar

En av Raul Castros ekonomiska reformer var avskaffa det statliga monopolet kring att äga restauranger. Under de senaste fem åren har det blivit tillåtet för privatpersoner att öppna restauranger, så kallade paladares. De kan vara allt från anspråkslösa små hål i väggen till eleganta moderna restauranger. Detta har självklart vidgat speciellt Havannas restaurangscen och har höjd både antalet restauranger och kvaliteten. Nu vet jag inte om det också har höjd priserna men vi betalade oftast mellan 220 och 250 kronor för en lunch eller middag med två varmrätter, två öl eller mojitos och vatten. Vilket jag tyckte var helt OK.

Läs mer: Cuba och Jamaica – En ganska så perfekt kombination

För många är det viktigt att äta på paladares, men i ärlighetens namn så var det svårt att märka skillnaden på privatägda paladares och statliga restauranger vi besökte.

Våra sju favoritrestauranger i Havanna

Eftersom Havanna är känt för att inte ha världens godaste mat så la vi mycket tid på att hitta stadens bästa restauranger. Vi gick efter en kombination av TripAdvisor, FourSquare, Lonely Planet och tips från vår värd Norberto och kollade ofta samma ställe i flera kanaler. Här kommer våra rekommendationer.

La Guarida

Vår absolut dyraste restaurangbesök under hela resan; nästan 500 kronor. Vi tog in två förrätter och två varmrätter och delade på alla fira. Maten smälte i munnen, och var riktigt välsmakande. Mest imponerade papayalasagnen, där pastaplattorna var utbytt mot tunt skivad papaya. La Guarida inryms i fem små rum i översta våningen av vad som har varit ett privatpalats, med roliga detaljer och kristallkronor. Trapphuset är nästan det mest imponerande. Om du skulle föredra sol, frisk luft och utsikt framför ombonad inomhuskänsla och kristallkronor så har de också en takterrass. Vi gjorde en kompromiss och tog kaffet utomhus. Bordreservation är ett must och var tidigt ute. När vi skulle boka två veckor innan så var det redan fullt för middag hela veckan.

Adress: Concordia 418 i Centro. Hemsida.

cuba-havanna-restaurangercuba-havanna-restauranger cuba-havanna-restauranger cuba-havanna-restauranger cuba-havanna-restauranger cuba-havanna-restaurangercuba-havanna-restauranger cuba-havanna-restauranger

Paladar Dona Eutimia

Dona Eutimia var den första restaurangen som öppnade i den lilla gränden Callejon del Chorro, in från torget Plaza de la Catedral. I dag är Callejon del Chorro omtalad som en turistfälla, inklusive restaurangerna med undantag av Dona Eutimia, men jag tyckte stämningen i gränden är faktiskt trevligt för en kväll. Det gäller bara att se förbi inkastarna till de andra restaurangerna… Dona Eutimia har bara ett fåtal bord inomhus och ännu färre utomhus. Maten var god, men inte stadens godaste. Bordreseravation är ett must och om du vill sitta utomhus så ange detta tydligt när du bokar. Jag vill säga att miljön vägde tyngre än maten.

Adress: Callejon del Chorro 60, vid Plaza de la Catedral i Habana Vieja. Hemsida.

cuba-havanna-restauranger cuba-havanna-restauranger cuba-havanna-restauranger

Trattoria 5esquinas

Trattoria 5esquinas ligger, som namnet säger, där fem gator möts. Den ena gatan heter Habana och det var här vi bodde. Trattorian har en mycket bra frukostbuffé för fem CUC och när vi kom från Varadero sent på kvällen delade vi också en pasta och en pizza här för middag. Tillsammans med grannrestaurangerna fyller Trattoria 5esquinas gatan helt och hållet med bord, vilket ger en trevlig men aningen turistig stämning. Inga andra ställen i hela Havanna hörde vi skandinaviska utöver vid frukostarna här. Vi hade ingen bordsreservation.

Adress: Calle Habana 104 i Habana Vieja. Hemsida.

Los Nardos

Som Lonely Planet säger Los Nardos ingång är lite anonym men kolla efter kön på gatan så vet du att du är rätt. Och ja; här är det alltid kö. I fastigheten ligger tillsammans fyra restauranger men det är Los Nordos alla vill åt. Cubaner väl som turister köar sida vid sida på trottoaren. Vi satsade på lunch; kom dit cirka klockan 13 och fick köa i ungefär 45 minuter. Miljön påminner mest om ett Türol på Gröna Lund pyntat för julbord. Vi delade på flamberade räkor och en hummer och det var helt OK gott. Vinutbudet är enormt; de har en hel övervåning med vinflaskor. Bordreservation inte möjligt, vill du ha middag rekommenderas det är vara på plats och börja köa strax efter klockan 18. De tre andra restaurangerna i fastigheten är det inte kö till, så det är bara att ställa sig i den kö som finns.

Adress: Paseo de Marti 563 i Centro. Hemsida.

cuba-havanna-restauranger cuba-havanna-restauranger cuba-havanna-restauranger cuba-havanna-restauranger

Paladar Habana 61

Den casa particular, det vill säga privat lägenhet, som vi hyr ligger på adressen Habana 61. Det gör också en av Havannas högst rankade restauranger, som heter just Paladar Habana 61. Vår värd Norbert hjälper oss att boka ett bord här för nyårsafton. Ambitionerna är höga och maten är utsökt. Till förrätt tar jag parmaskinka med ananassalsa; och oh-lala vilken smakskombination. Maten är Cubas godaste, enligt oss. Jag förstår att de interiörmässigt önskar att sticka ut med skandinavisk minimalism men för mig blir det tråkigt. Bordtabletterna är precis samma som jag har hemma. Är jag på Cuba så vill jag ha det färgglatt, brokigt och exotiskt. Är maten viktigast; missa absolut inte Habana 61. Är miljön viktigast så välj något annat.

Adress: Calle Habana 61 i Habana Vieja. Hemsida.

cuba-havanna-restauranger cuba-havanna-restauranger

El Chanchullero

Den dagen vi åt lunch på Los Nordos fick vi tydligen inte nog av att köa för till middag bestämde vi oss för att gå till El Chanchullero, som är vår värd Norberts favoritrestaurang. Vi köade igen cirka 45 minuter och fick plats på bottenvåningen; nära baren. Restaurangen har tre små våningar, där den översta är en terrass, och servitörerna måste ha Havannas snyggaste bakdelar eftersom de alla springer uppför trapporna två steg i taget. Hela tiden…. Maten är mexikanskinspirerad men lite svårt att beställa eftersom menyn endast är på spanska. Vi får hjälp av vår servitör att välja en kyckling- respektive fiskrätt och tummen upp för maten. Drinkarna är också goda och vi tar en mojito till maten och en pina colada som dessert.

Adress: Calle Brasil (också kallad Teniente Ray), mellan Calle Bernaza och Calle Christo, i Habana Vieja. Hemsida.

cuba-havanna-restauranger cuba-havanna-restaurangercuba-havanna-restauranger cuba-havanna-restaurangercuba-havanna-restauranger

El Dandy

El Dandy ligger granne med El Chanchullero och vi tog en drink där efter maten. Det finns två rum med några bord och en bar i ena rummet. Vi testade inte maten men vi pratade med någon i baren som hade gjort det och var nöjda. El Dandy rankar högt både hos TripAdvisor och FourSquare.

Adress: Calle Brasil (också känt som Teniente Ray) 401, korsningen Calle Villegas, i Habana Vieja. Hemsida.

cuba-havanna-restauranger cuba-havanna-restauranger cuba-havanna-restauranger

Jag tror vårt bästa tips för maten på Cuba är; förvänta dig inte för mycket. Vi hade förväntningar i marknivå, så då blev vi i stället positivt överraskade. Cuba är känt för billiga skaldjur men för mig hjälper den inte när hummern är smaklös.

”Cuba med C? Vet du inte att det på svenska stavas med K?”
Nu är det så att det gör ont i hela min kropp att skriva Cuba med K.
Min blogg och mitt sätt att stava. Jag skyller också på att Cuba skrivs med C på norska.

Föregående artikelKan det vara så att jag är en äkta resnörd?
Nästa artikelVåra reseplaner 2018 Q1-Q2

4 KOMMENTARER

  1. Intressant. Hade gärna läst det här inlägget innan jag själv åkte till Kuba. Restaurangtips hade verkligen uppskattats. Å andra sidan blev det lite för mig det här med att käka en lunch som kostar en kubansk månadslön – det kändes inte så bra helt enkelt. Kanske har jag direkt fel, men jag har för mig att det olagligt för kubaner att äta hummer? Dessa ska liksom ätas av turisterna som då ger pengar till statskassan, enligt vad jag förstår.

    • Jag tror inte det är olagligt för cubaner att äta hummer, jag såg, vad som för mig såg ut som, kubaner på flera ställen göra detta. Speciellt på Los Nardos serverades det hummer vad var och varannat bord.

      Detta med kostnaden är en annan fråga. Jag trodde att de två valutorna CUC och CUP (25 CUP på en CUC) gjorde att allt blev 25 gångar dyrare för turisterna men jag var på restauranger där priserna angavs i 5 CUC och 125 CUP.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here