Jag gissar att jag inte är ensam om att sen länge har varit kär i Havanna. Färgglada byggnader i spansk kolonialarkitektur och minst lika färgglada amerikanska veteranbilar från 1950-talet.

Efter att ha funderat över det hela i många år, så blev resan äntligen av i julas. Här kommer våra bästa tips för att maximera din upplevelse av Havanna.

Supa in gatumiljön till fots i Havannas historiska stadsdelar

Havannas centrala delar, främst Havanna Vieja och Havanna Centro, har en helt fantastisk atmostfär. Husen är ruckliga, lägenheterna är små och ofta i saneringsbehov men alla är glada och lever sina liv på trottoaren. Det finns havannabor överallt i staden, gående, sittande på trappan eller en pall eller surfande på mobilen vid ett gathörn med wifi.

Läs mer: Havannas tre stadsdelar Havanna Vieja, Havanna Centro och Vedado

havanna-cuba-praktiska-tips havanna-cuba-praktiska-tips havanna-cuba-stadsdelar

Biltur med en amerikanare från 1950-talet

Jag erkänner utan omsvep att alla foton jag har sett på de amerikanska veteranbilarna är en av huvudorsaken till att jag ville till Cuba. Så att hyra en bil med chaufför för en timme var en given aktivitet. Många tycker detta är en dyr turistfälla; det får de gärna tycka. Jag tyckte det var ofattbart roligt att åka omkring i vår rosa bil och njöt varje sekund.

havanna-cuba-chevrolet-1953

Det enklaste är att hitta en bil kring Parque Centrale i Havanna Centro; det är här de samlas. Vi vet att vi vill ha en rosa, så när vi har hittat vår 1953 Chevrolet Bel Air så är det bara att börja förhandla pris. Utgångspriset är 60 CUC, motsvarande lika många US$, vi betalar 30 CUC efter prutning. Vi är mindre intresserad av att se alla sevärdheter som ingår eftersom vi redan har sett flertalet och mer intresserad av att vrålåka. Vi enas om att endast se Plaza de la Revolution, den enorma kyrkogården Necropolis Cristobal Colon, köra upp till Hotel National och cruisingvägen Malecon tillbaka.

havanna-plaza-de-la-revolutionhavanna-cuba-chevrolet-1953

Alltså; det är svårt att beskriva hur kul jag tyckte turen var och jag kan inte heller förklara exakt varför. Kanske var det att bilen var rosa, kanske var det att den var så bubbligt snygg, kanske var det alla de välbevarade 50-talsdetaljerna. Jag var i alla fall i extas hela turen. Mycket väl investerade pengar och jag har ett leende på läpparna när jag skriver.

havanna-cuba-chevrolet-1953 havanna-cuba-chevrolet-1953 havanna-cuba-chevrolet-1953

Dricka en mojito i en klassiska hotellbar

Precis som att bilarnas utseende frös tidmässigt när USA införde sin handelsblockad år 1962 så gjorde också hotellens utseende detta. Jag vågar mig på gissningen att plötsligt kom det inte så många turister mer och de hade inte råd att uppgradera. Resultatet är att det i centrala Havanna finns ett flertal hotell som stilmässigt platsar bäst i en svunnen tid.

Dessa hotellbarer är perfekta för att njuta av en mojito eller en kopp kaffe och vissa erbjuder riktigt skapligt wifi också.

Läs mer: Havannas bästa barer – och WIFI

havanna-cuba-hotel-saratoga

Äta Havannas godaste mat

Man åker inte till Cuba för matens skuld, har någon sagt. Eller skrivet. Och detta är sant. Men det går att hitta restauranger som är godare än andra. Vi vet, för vi testade och lyckades.

Läs mer: Havannas sju bästa restauranger, enligt oss

cuba-havanna-restauranger

Besöka ett cubanskt hem

Då vi var i Havanna Centro, på väg från toppenrestaurangen La Guarida till strandpromenaden Malecon, så kommer Angel fram till oss på gatan och började prata. Inget ovanligt med det; vi var ju på Cuba. Efter de vanliga frågorna så frågar han om vi vill följa med in och se familjens bostad. Havanna Centro känns en aning ruffigare än Havanna Vieja, där vi bor, och Viveca och jag kollar snabbt på varandra; vågar vi, eller ska han råna oss där inne? Det kändes inte som det var någon fara, så vi följde med.

Läs mer: Cuba och Jamaica – En perfekt kombination 

havanna-cuba-centrohavanna-cuba-centro

Vi går en trappa upp och kommer ut i en loftgång kring ett öppet atrium. Alla dörrar är öppna och han tar oss först till sin syster, som poserar gravid och bara i BH och byxor i dörröppningen. Sen får vi komma in i hans mammas lägenhet, som är max 15 kvadratmeter och saknar badrum. Köket var en platta i rummet. Både TV och fläkten är i gång fast hon inte var i rummet. Fast jag fotar med den extremt vidvinkliga mobilen så är det omöjligt att inte komma för nära.

havanna-cuba-centrohavanna-cuba-centro

Angel tar oss sen upp på taket, där de torkar tvätten. Han berättar om hur fattiga familjen är, som att vi inte redan har fattat detta. Han frågar också efter lite pengar och jag tror vi ger honom fem CUC. Detta var enda gången vi blev erbjudna att komma in till någon men det kändes inte vi var första personerna Angel visade fram boendet för. Kontentan; tacka ja till att komma in i huset och lägenheten om någon bjuder in dig. Om det känns tryggt, självklart. Och var beredd på att betala för det.

havanna-cuba-centro havanna-cuba-centro

Sola och bada på stranden Santa Maria

Den finaste stranden vi besökte under hela semestern, inklusive Jamaica, visade sig att vara Havannas ”stadsstrand”. Santa Maria är östra, och finaste, delen av den långa stranden som utgör området Playas del Este.

Vit sand och kristallklart turkost vatten; precis som jag vill ha det. Vi la oss ner precis nedanför där man kom ner från bussen; ett kluster solsängar med ändå trevligt. Vill du ha det mer öde och inte har problem med att ligga direkt i sanden så går et att ta  sig ännu längre öst. När vi blev hungriga så gick vi bara upp till killen i skuggann under trädet som sålde läsk och han fixade mat från restaurangen vid bussen. På porslinstallrik och med riktigt bestick fick jag min fisk serverad på stranden. Vi besökte Santa Maria på nyårsafton och fick ett perfekt avslut på 2017.

havanna-cuba-santa-maria-beachhavanna-cuba-santa-maria-beachhavanna-cuba-santa-maria-beach

Turistbussen T3 går från Parque Central i Havanna Centro och kostar fem CUC för tur och retur. Första bussen går klockan 09, därefter varje 40 minut. Kom i tid; bussarna blir fulla och det är lång tid till nästa. Resan tar cirka 30 minuter, kliv av på sista hållplatsen och gå rakt ner mot vattnet.

Läs mer: Valuta, vacciner, transport och allt annat praktiskt på Cuba

havanna-cuba-santa-maria-beachhavanna-cuba-santa-maria-beach havanna-cuba-santa-maria-beach

Salsaställen

Havannas bästa salaställen, rekommenderade både av vår lägenhetsvärd Norbert och fler andra vi pratade med, är på Hotel Florida på gatan Obispo i Havanna Vieja, samt La Astorias på Prado 309, i korsningen Virtudes, i Havanna Centro. Norberto börjar alltid sin salsakväll på Hotel Florida och avslutar på La Astoria, då Florida stänger klockan 01.

Florida uttalas inte som den amerikanska staten, utan mer som Floriiiiiida.

Läs mer: Bildkavalkad från Havanna

havanna-cuba-hotel-ingelaterra

Slutklämmen…

Havanna är en underbar stämningsfull stad som jag tyckte mycket om. Mest uppskattade jag stadsdelarna Havanna Veija och Havanna Centro. I dessa två stadsdelar så är det inga större avstånd och det fungerade perfekt att använda fötterna överallt. Jag hade fyra heldagar att spendera i centrala Havanna, vilket var perfekt då jag önskade ta det lugnt och ha gott om tid. Den femte dagen spenderades på stranden.

Om jag skulle åka till Cuba på charterresa så skulle jag utan tvekan välja att bo i Havanna i stället för i Varadero. Stranden Santa Maria är väldigt fin och den halvtimmen det tar dig att åka buss åt varje håll från Havanna till stranden är en bagatell när du får bo i Havanna i stället för i charmlösa Varadero.

havanna-cuba-köpa

”Cuba med C? Vet du inte att det på svenska stavas med K?”
Nu är det så att det gör ont i hela min kropp att skriva Cuba med K.
Min blogg och mitt sätt att stava. Jag skyller också på att Cuba skrivs med C på norska.

Föregående artikelMin nya hudvårdsrutin – Hur ska jag kunna få med mig dessa femtioelva flaskor när jag är ute och reser?
Nästa artikelMot byn Gasadalur och Färöarnas mest kända vattenfall Mulafossur

4 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here