Vår andra dag på Färöarna beger vi oss västerut från vår bas i huvudstaden Torshavn. Målet är ön Vagar, där inte bara flygplatsen ligger, utan också den lilla byn Gasadalur med det kända vattenfallet Mulafossur.

Tyvärr har vi inte lika tur med vädret dag två som vi hade första dagen; vi har i stället mystisk dimma som hänger ner över bergstopparna. Vi tänker inte till helt när vi lämnar Torshavn så vi tar vägen över fjället; vilket bitvis ger oss fem meter sikt när vi åker. Inte så snabbt och effektivt, direkt.

faroarna-gasadalur-mulafossur faroarna-gasadalur-mulafossur

Läs mer: Med bil dag ett till Saksun, Tjörnuvik och Gjogv

Vi beslutar att åka direkt till Gasadalur, och i stället göra de olika stoppen på tillbakavägen till Torshavn.

Byn Gasadalur och vattenfallet Mulafossur

Fram till år 2006 var Gasadalur endast tillgänglig över fjället eller via båt, det fanns ingen väg. Vandringen kallad postmannens rutt, som är samma rutt som brevbäraren gick varje dag till Gasadalur, är en känd vandring som många gör. Den ska ta två till tre timmar och ger fantastisk utsikt och fina foton, men eftersom vår mamma/mormor på 77 år var med så valde vi bort denna.

faroarna-gasadalur-mulafossur faroarna-gasadalur-mulafossurfaroarna-gasadalur-mulafossur

År 2006 byggdes en tunnel genom berget och plötsligt är vi i Gasadalur efter bara några minuter. Här bor enligt uppgift 16 personer, vilket vi inte får helt att stämma då det finns fler än 16 hus och alla ser välvårdade ut. I alla fall finns både ett kafé och en butik. Efter att ha kollat runt bland husen så beger vi oss till kaféet Gasadalsgardur, där vi tar in två tallrikar med tre sorters lammpålägg samt lax och räkor och mackor vid sidan om. Både gott och fotovänligt.

faroarna-gasadalur-mulafossur faroarna-gasadalur-mulafossur faroarna-gasadalur-mulafossur

Efter lunch beger vi oss till affären, som säljer lokala produkter. Roligast är sommartuppen som vintertid hänger mer inomhus än ute bland sina hönor, så vintertid har han en vikarierande vintertupp som är chef i hönsgården. Tydligen accepterar vinterstuppen utan att bråka att vara nummer två under sommarmånaderna.

faroarna-gasadalur-mulafossur faroarna-gasadalur-mulafossur faroarna-gasadalur-mulafossur faroarna-gasadalur-mulafossur faroarna-gasadalur-mulafossur

Vi tar bilen de hundra metrarna ner till där gångvägen till vattenfallet Mulafossur börjar och parkerar i diket. Lite oturligt ankommer det en helt busslast andra turister också. Men vi har fin utsikt mot Färöarnas mest kända attraktion i alla fall. Det är ganska blåsigt och vattnet rinner absolut inte rakt ner i en och samma stråle, så som jag har sett på andras foton. Men inte mycket att göra åt.

faroarna-gasadalur-mulafossur faroarna-gasadalur-mulafossur faroarna-gasadalur-mulafossur

Highland Cattles och byn Böur

När vi åkte mot Gasadalur så såg vi precis innan tunneln en hage med de långhåriga kossorna av typen highland cattles, vanliga i Skottland. Min mamma och jag såg samma ras då vi var på utflykt i det skotska höglandet och jag kärade ner mig totalt i dem. Jag sitter på helspänn på väg tillbaka, rädd för att missa dem och köra förbi. Vilket vi turligt nog inte gör. Alla tre kossor ligger ner utan att ta någon som helst notis av att jag kliver in i deras hage och fotar dem porträttnära. I bilen sitter både Maxime och min mamma och ropar åt mig att jag är galen och ska komma mig ut från hagen.

Läs mer: En dagsutflykt till det skotska höglandet

Bara en kort sträcka senare kommer vi till byn Böur, belägen nere vid vattnet och stannar till ock kollar in den från vägen. Ute i havet ser vi ön Mykines, delvis täckt av dimma, som är känt för alla lunnefåglar.

faroarna-gasadalur-mulafossur faroarna-gasadalur-mulafossur faroarna-gasadalur-mulafossur faroarna-gasadalur-mulafossur faroarna-gasadalur-mulafossur

Kyrkorna i Midvagur och Sandavagur

Ja, jag gillar kyrkor och de ska självklart fotas också. Kyrkan i Midvagur ligger längs vägen, så här går det snabbt att stanna till.

faroarna-gasadalur-mulafossur

Kyrkan i Sandavagur ligger vackert till vid vattnet och vi tar av huvudvägen för att komma fram till den. Tänk er vår förvåning när det visar sig att materialet inte är trä utan i stället plåt formad som plankor, och med svarta snickerier. Men fin var den i alla fall.

faroarna-gasadalur-mulafossur faroarna-gasadalur-mulafossur

Sen är det tillbaka till Torshavn som gäller. Men först är det ett möte med ett poserande får i en rondell som måste förevigas. Denna gång har vi sinnesnärvaro nog att inte välja vägen över fjället när vi ska till Torshavn.

faroarna-gasadalur-mulafossur

Tillbaka till Böur i solsken

Nästa dag är vår sista dag på Färöarna. Flygplatsen ligger på ön Vagar, så när vi är klara med frukosten så beslutar vi oss att packa snabbt och ta en till sväng förbi Böer innan vi åker hem. Det är samma dimma som dagen innan då vi lämnar Torshavn men ju närmare vi kommer ön Vagar, ju mer soligt blir det. Vi spanar in Mykines igen och tar en bild av Böer i motljus.

faroarna-gasadalur-mulafossur faroarna-gasadalur-mulafossur faroarna-gasadalur-mulafossur faroarna-gasadalur-mulafossur

Strax innan klockan 12 lämnar vi in bilen på flygplatsen och klockan 13 lyfter vårt plan. Hej då för denna gång Färöarna!


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelVåra 7 bästa tips för Havanna
Nästa artikel17 maj – Gratulerer med dagen

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here