Dag två på Färöarna börjar vi med att utforska Torshavn. Vi är ju egentligen på ögruppen för naturen och utflykterna men önskar i alla fall spana in huvudstaden.

Var så goda; här kommer våra bästa tips för en kort sightseeingrunda i centrala Torshavn. Samt några rekommendationer för restauranger och caféer, självklart.

Hamnen och Tinganes

Vi parkerar bilen i hamnen och går planlöst i riktning mot de gulliga husen nära restaurangen Katrina Christiansen, där vi åt middag kvällen innan, men väljer parallellgatan. Tanken är att senare ta oss till Tinganes, men först strosar vi lite. Plötsligt är vi inne i ett område med små gulliga hus med gräs på taket. Känns bekant…. Jag plockar upp mobilen och kollar; visst har vi tagit oss i närheten av Tinganes av en tillfällighet.

Läs mer: Första dagen på Färöarna och vi besöker Saksun, Tjörnuvik och Gjogv

Tinganes, som husar den färöiska statsförvaltningen, ligger längst ut på en udde och innanför ligger ett bostadsområde. Det är i bostadsområdet vi är nu.

Vi fortsätter längre ut och kommer till de röda träbyggnaderna som utgör Tinganes. Här skulle jag lätt hitta inspirationen att jobba inom statsförvaltningen. Nemas problemas.

Stickbutiken Gudrun & Gudrun

Beroende på dimma och blåst lägger vi ner planerna om att besöka fyren Skansin. Vi tar oss i stället till huvudgatan och butiken Gudrun & Gudrun; ett mecka för den som gillar stickning. Vi hittar mycket fint men köper inget. Vi känner oss efter detta klara med Torshavn men en fika behövs innan vi sätter oss i bilen. När jag tänker efter så behövs alltid en fika.

Caféet Paname

Valet faller på fiket Paname, trevligt samlokaliserat med en gammaldags bokhandel som också säljer leksaker. Vi kollade in också två andra fik på TripAdvisors topplista, där vi vände i dörren på båda. Så gå direkt till Paname, vet jag.

Vi är lite tidiga för lunch och är själva i lokalen vid ankomst men när vi lämnar så är det fullt av lunchande gäster. Sen är det in i bilen och mot Gasadalur som gäller för oss.

Läs mer: Byn Gasadalur och dens 16 invånare samt vattenfallet Mulafossur

Restaurang Katrina Christiansen

Vår första kväll äter vi på Katrina Christiansen, som serverar tapas i färöisk klädsel. Så här lite utanför säsong så är endast bottenvåningen öppen men det finns också två övervåningar och en källare. Fastigheten var tidigare lanthandel och många av detaljerna är kvar från den gamla tiden.

Restaurang Etika

Etika serverar sushi och har ett imponerande antal rätter på menyn. Vi tog in lite av varje, jag gillar att smaka halva menyn. Maten var god, med färsk och fräsch fisk jag vill tro är fångad samma morgon. Miljön är trevlig men jag måste såga att på serviceområdet finns mer att önska. Då vi var där så jobbade fyra servitriser, samtliga i 20-årsåldern, som var ganska ouppmärksamma och i bland mer intresserade av att prata med varandra bakom kassan.

För att vara en så pass liten stad så har Torshavn ett imponerande utbud restauranger. Bland de vi inte hann besöka, och hade fått rekommenderade, är Aarstova, Barbara, Hafnia hotell samt Guide Michelinrestaurangen KOKS.

Läs mer: Våra tolv bästa tips för Svalbard

Efter middagen på Etika kör vi mot den höga byggnaden med kyrkoprägel som vi har sett från överallt i stan. Och mycket riktigt visade detta sig vara Vesturkyrkan, uppförd 1975. En riktigt imponerande byggnad som också får avsluta denna artikel.

Föregående artikelDet bästa Norge har att bjuda på – Norge i ett nötskal
Nästa artikelNu är det alldeles strax Alaskadags

6 KOMMENTARER

  1. Vilka fina bilder på Torshavn! Jag bodde där två månader för många år sen (ca 1999 kanske?). Lite nostalgiskt att se bilder! Känns också som att stan spottat upp sig lite 😉 När vi (jag och en studiekompis) var vi stammisar på ett ställe som hette Café Natur. Vet inte om det stället finns kvar 😉

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here