Maxime och jag var tre dagar på Färöarna i april månad, tillsammans med vår mamma/mormor. Först ville vi åka i juli för att få så varmt som möjligt men genomsnittstemperaturen i april är 7 grader och i juli 12 grader, så då kvittade det. Vi tipsar nedan om vad att se, göra, utflykter och var du äter och dricker på ögruppen mitt i havet.

Färöarna består av 18 öar samt några kobbar och skär. För att göra det lite mer överskådligt kommer vi att dela in våra tips efter öarna Vagar, Streymoy, Eysteroy och de norra öarna, samt huvudstaden Torshavn. Vi bodde i Torshavn och gjorde dagsutflykter men vår guide till Färöarna passar lika bra för en roadtrip.

Ön Vagar

1. Flygplatsen och hyrbil

Flygplatsen ligger på ön Vagar. Vi både hämtade ut och lämnade vår hyrbil på flygplatsen. Det går att åka buss men för att se så mycket som möjligt av ögruppen rekommenderas egen bil.

faroarna-gasadalur-mulafossur

2. Byn Gasadalur

Fram till år 2006 kunde Gasadalur endast nås via en tre timmars vandring över fjället. Sen byggdes tunneln och det tar tre minuter med bil. En gullig liten by, där den lokala affären var roligast och vi åt goda mackor på det trevliga caféet.

3. Vattenfallet Mulafossur

Mulafossur ligger i utkanten av Gasadalur. Detta är Färöarnas mest kända vattenfall och du vill inte missa. Gå stigen fram till kanten och plocka fram kameran.

faroarna-gasadalur-mulafossur

4. Byn Böur

Den lilla byn Böur ligger längs vägen och är värt att svänga ner till och stanna i. Här är det också fin utsikt till fågelön Mykines.

faroarna-gasadalur-mulafossur

Läs mer: Mot Gasadalur, vattenfallet Mulafossur och byn Böur

Ön Mykines

5. Lunnefåglar

Del lilla ön Mykines är känd för att här bor lunnefåglar i hoptals. Man tar sig dit med båt eller helikopter. Vi varken hann eller det var säsong då vi var där.

Ön Streymoy

6. Saksun

På ön Streymoy ligger bland annat byn Saksun. Vackert vid en färskvattenslagun, som för länge sen var en fjord. Här hittar vi också ett får på ett torvtak och lyckan är fullkomlig.

7. Tjörnuvik

Tjörnuvik är en större by, fem kilometer från Saksun fågelvägen men tre mil bilvägen. Här finns en vacker svart strand och flera AirBnB-hus att hyra för den som önskar bo här.

Ön Eysturoy

8. Gjovgj och vägen dit

Gjovgj är också en större by, denna gång på ön Eysturöy. Vägen dit är spektakulär, på smala vägar över Färöarnas högsta fjäll och med vattnet nedanför. Ratta in Eidi på GPS:en, så tar du den rätta vägen.  

Läs mer: Saksun, Tjörnuvik och Gjogv under en dag

De norra öarna

Beroende på dimma över flygplatsen så vi inte kunde landa missade vi en dag på Färöarna, så vi hann inte med de norra öarna. Men eftersom vi hade en plan tipsar vi i alla fall om detta.

9. Ön Kalsoy

Till ön Kalsoy åker man med bilfärja från staden Klaksvik. Spektakulärt längst ut på den långsmala ön ligger fyren Kallur, mitt på ön ligger byn Mikladalur med kvinnostatyn Kópakonan framför havet. Vill definitivt hit nästa gång på Färöarna.

10. Staden Klaksvik

På ön Bordoy ligger Klaksvik, Färöarnas näst största stad. Det kan vara smart att planera in lunch här, då det generellt inte är jättemånga restauranger (ungefär inga alls) i de mindre byarna. Sur på biltur är inte bra.

11. Ön Vidoy

Ön Vidoy är så långt det går att komma norr och öster på Färöarna med bil. Här ligger byn Vidareidi och naturen och utsikten ska vara fantastisk, också från bilen. Nästa gång.

Läs mer: Bildbomb från Färöarna

Staden Torshavn

Färöarnas huvudstad Torshavn ligger också på ön Streymoy.

12. Hamnen i Torshavn

Hamnen i Torshavn är värt ett besök. Vi var där i april, jag gissar serveringarna har utebord på sommaren. Tinganes i bakgrunden på bilden.

faroarna-torshavn

13. Tinganes

Tinganes är en udde där landets statsadministration håller till. Ett trevligt område värt att besöka, med ett fint bostadsområde precis bredvid.

faroarna-torshavn

14. Fyren Skansin

På grannudden ligger fyren Skansin. Tyvärr blåste det alldeles för mycket för att vi orkade gå ut hit, ser dock fint ut på bild.

15. Restaurang Katrina Christiansen

Restaurang Katrina Christiansen serverar tapas a la Färöarna. God mat och väldigt trevlig lokal. Mellanklass.

faroarna-torshavn

16. Restaurang Etika

Restaurang Etika ligger i ett luftigt glashus. Här serveras huvudsakligen sushi men också andra fisk- och skaldjursrätter. Mellanklass.

faroarna-torshavn

17. Restaurang Aarstova

Aarstova ligger längst upp på TripAdvisors lista. 1700-talshus och lokala råvaror. Fine dining. Vi har inte varit här.

18. Barbara Fish House

Barbara Fish House fokuserar på fisk och skaldjur. Fina bord med vitt kakel och gästerna verkar väldigt nöjda. Mellanklass. Vi har inte varit här.

19. Restaurang Raest

Raest serverar en fast avsmakningsmeny baserad på lokala råvaror med mycket fermenterat. Fine dining. Vi har inte varit här.

20. Café Pamame

Pamame blev vårt favoritcafé i Torshavn, vi vände i dörren på flera andra med på TripAdvisors topplista innan vi hittade detta. Här serveras både fika och lunch.

faroarna-torshavn

Läs mer: Torshavn – Att se och göra samt mat och dricka

I luften

21. Flygresan

Vi bokade våra flygbiljetter med SAS. Tyvärr var det dimmigt och det gick inte att landa. Vi bokades i stället om till det färöiska flygbolaget Atlantic Airways. De är specialister på att landa på Färöarna och bolaget brukar därför få landa när andra inte får av säkerhetsskäl.

SAS använder samma piloter till Färöarna som till Europa i övrigt, så de har ingen specialkunskap om denna flygplats. Vi förlorande en hel dag på detta, nästa resa ska jag definitivt boka med Atlantic Airways.

22. Inflygningen

Ha ögonen öppna och kameran redo under inflygningen! Vår var majestätisk, med fjäll och finfin utsikt över den ”hängande” insjön Leitisvatn. Det går att se Leitisvatn också från marken om man går ut på en udde men bästa vyn är absolut från luften.

Läs mer: En fantastisk inflygning över Färöarna


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikel17 maj – Hurra for Norge
Nästa artikelMexikansk mat på Geronimo´s i Gamla stan – Stockholm

4 KOMMENTARER

  1. Fina bilder! Jag bodde på Färöarna två månader när jag pluggade så detta är igenkänning på hög nivå. Bodde i höghusen i Torshavn och praktiserade på sjukhuset. Tror att maten har utvecklats lite sen dess 😉 Minns mest att vi åt potatis, fiskbollar (med talg), pannbiff, rödkål och rabarber. Och så repeat på det 😉

    • Tack! Skulle lätt tro att maten har utvecklats sen du bodde på Färöarna, kan tänka det var ganska traditionellt där tidigare. Men så fint där, åker gärna tillbaka.

  2. Husbil är nog perfekt på Färöarna. Världens roadtrip och bara stanna och sova när ni vill. Minns inte om jag såg några husbilar men var nog inte så att jag kikade heller. Lite smala och krokiga vägar men det får ni nog till.

  3. Åh vad trevligt!
    Christofer håller ju på med sitt lite halvgalna projekt att bygga en husbil och det är en av de saker som jag tänker att vi bör göra när den är klar. Ta färjan från Danmark till Färöarna.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here