I dag är Dagen med stort D i Norge. 17 maj och nationaldagen. Både Maxime och jag är i Oslo för och fira. Vi bjuder på två grejer i dag; där det första är nostalgi och det andra är lite fakta om 17 maj.

Nostalgi från det glada 70-talet

Jag rotade lite i min pappas skannade fotoarkiv från back in the days förra helgen. Där hittade jag jättefina foton från 17 maj 1974. Framför kameran är min mamma i dåtidens trendigaste kappa, jag som kisande treåring och min syster Christiane som fyramånaders köttbulle.

Lite fakta om 17 maj

  • 17 maj uttalas på norska söttende maj, med Ö. Det finns inte en kotte i Norge sen 1824 som uttalar 17 maj med Y, som i syttende maj.
  • Springer du på en norrman i dag så är rätta sättet att gratta på att säga Gratulerer med dagen! Samma fras används för att gratta någon på födelsedagen.
  • Att fira 17 maj genom att gå i paraden på Karl Johansgate och framför slottet är mest för barnen och deras föräldrar, samt sentimentala pensionärer. Paraden tar upp till fem timmar och det är en utmaning att stå där och vänta in att sitt barn ska passera.
  • Många som inte behöver se sina barn gå i paraden brukar samlas hemma hos varandra på champagnefrukost, för att sen ta sig till förhandsbokat bord på en av stadens uteserveringar under eftermiddagen.
  • Firandet är ofta koncentrerat till eftermiddag och tidig kväll eftersom det oftast är en arbetsdag 18 maj. Det är också populärt att fira 16 maj; som en 17 majvaka.
  • Russen (som jag utgår alla känner till efter Skam) har också ofta sin slutexamen 18 maj för att begränsa deras firande. De firar alltså innan sin examen, som intensivast mellan 1 och 17 maj.
  • Varken Maxime eller jag har varit russ, då båda avslutade gymnasiet i Stockholm.

I år ska jag ha en liten champagnefrukost med min väninna Lene, sen ska vi träffa upp ett tiotal andra vänner i baren på Kunstnernes Hus klockan 14. Kunstnernes hus var vårt stamställe under tidigt 2000-tal och dåtidens hetaste ställe. Det var bland annat hit Fredrik Skavlan varje fredag tog med sina gäster efter den då direktsände showen som gick på norsk TV mellan 1998 och 2007. Nu har jag inte varit där på mer än tio år men de har en mycket trevlig terrass, så detta blir nog bra.

Maxime gör liknande aktiviteter, men med sina vänner och andra ställen.

GRATULERER MED DAGEN!

Föregående artikelMot byn Gasadalur och Färöarnas mest kända vattenfall Mulafossur
Nästa artikelHippa hipsterstadsdelen Mar Mikhael i Beirut

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here