D å jag var i Andermatt i Schweiz fick jag möjligheten att bo på toppexklusiva hotellet The Chedi. Jag har besökt många exklusiva hotell tidigare men detta är absolut det mest imponerande.

Helheten, formgivningen, varje detalj är så utsökt och perfekt som det får bli. Breathtaking, helt enkelt.

Min de luxe svit

Jag checkas in i min de luxe svit, tar med mig min iPad som styr all elektronik i rummet, medan bagaget givetvis redan är på plats i sviten. Min svit, om tillsammans 110 kvadratmeter, består av sovrum, kombinerat vardagsrum och matsal, en stort walk-through-closet mellan sovrummet och givetvis badrum. Bara badrummet, med separat toalett och duschrum, är nog nära 20 kvadratmeter. Mitt pentry delas av från vardagsrummet av en vinkyl från golv till tak, fyllt med ett antal flaskor. På detta; givetvis en balkong modell större med utsikt över snötäckta toppar.

Precis när jag ska lämna rummet se ser jag en nästan osynlig dörr på andra sidan av vardagsrummet; visst ja, ett till sovrum!

Loungen, TV-rummet och baren

Jag är lite osäker på The Chedis morgonrockskutym, så jag väljer att behålla mina kläder när jag ska till SPA:et. Morgonrocken tar jag med i väskan jag hittar i walk-through-closeten. Tur är det, för jag hittar så många läckra miljöer och detaljer jag önskar fotografera på väg till SPA:et att jag inte kan låta bli att stanna till. Att ta sig mellan rummet och SPA:et i morgonrock ser jag att flertalet gör, men att gå omkring med kameran före och böja mig med rumpan upp för att fånga detaljerna i baren, TV-rummet och loungen iförd morgonrocken hade inte känts bra.

Läs mer: Sju dagars resa med lyxiga schweiziska tåg

SPA:et

SPA:et består av en pool för motionssimning och behandlingsrum på marknivå samt en hydroterapiavdelning en trappa ner. Hydroterapiavdelningen är det överlägset bästa och snyggaste jag har upplevd i SPA-sammanhang. Interiören är otroligt vacker, känslan rogivande och lyxig och stämningen är underbar. Jag är själv stora delar av tiden och varvar mellan att ligga tillbakalutad på de mjuka dynorna och kuddarna och att doppa mig i de tre poolerna på 28, 32 och 36 grader. Jag testar också ångbastun men skippar saunan och det 18-gradiga vattnet.

Ostrummet och Furka-sviten

Efter 90 minuter, som känns alldeles för kort, går jag upp för att träffa hotellets säljchef Maria Roström för en visning av hotellet. Maria är född och uppvuxen i Schweiz, men av svenska föräldrar, och pratar perfekt svenska. Detta hade jag inte väntat mig!

Hon berättar att The Chedi har tillsammans 123 rum och sviter, och att det finns ytterligare två systerhotell; ett i Oman och ett på Bali. Alla tre har asiatiska influenser, eftersom ägaren är asiat, blandad med lokala kännetecken. I Andermatt ger detta sig uttryck i mycket trä och stilren utformning. 2017 utsågs The Chedi Andermatt till årets hotell av Gault&Millau. Maria tar med mig till den japanska restaurangen som har en prisbelönad japansk sushikock, men visar mig också biblioteket och cigarrummet, samt ostrummet i restaurangen som är öppet dygnet runt och där gästerna kan hämta ost.

Jag får också se några sviter; mest intressant är Furka-sviten om 330 kvadratmeter, med fullutrustat kök där asiaterna ofta har med egen kock, och tre sovrum, varav det ena är en trappa upp med egen SPA-anläggning. Låter detta lockande och du önskar bo i Furka-sviten? Kostnaden är cirka 170 000 kronor. Per natt, alltså.

Tillbaka i min svit njuter jag först av utsikten igen från min balkong, innan det blir kyligt och jag förflyttar mig till soffan och tänder brasan, från paddan givetvis, för lite höstmys i alperna. Parallellt passar jag på att instagramma en bild från SPA:t.

Middagen

Klockan 20 börjar jag bli hungrig och går ner till restaurangen, till trots för att jag vet att flertalet gäster anländer först mellan halv nio och nio. Fördelen är att då att jag kan välja restaurangens bästa tvåmannabord. Jag tar in den asiatiska avsmakningsmenyn, vilken de självklart justerar utan att höja på ögonbrynet efter mina önskemål om inget rött kött eller musslor. Samtliga fyra rätter är så delikata och utsökta att jag äter alldeles för mycket. Efter desserten är det bara att krypa ner i min Hästens king size som gäller.

Frukosten

Fördelen med att lägga mig tidigt är att jag också vaknar tidigt. Jag tar på bikinin och morgonrocken och beger mig ner till SPA:et igen. I handen har jag ett äpple från fruktskålen i vardagsrummet i handen. Jag gör precis samma saker som dagen innan.

Läs mer: The Chedi Andermatts hemsida

Vid halv tio är det dags att bege sig till frukosten. Som sig hör och bör finns allt man kan önska sig, fördelat på fyra olika stationer där man kan se kocken jobba. Jag är fortfarande mätt från middagen och äter bara en enkel macka, lite frukt och en halv pannkaka.

Strax innan klockan 11 går tåget vidare mot St. Moritz. Jag tackar nej till att skjutsas de fåtal metrarna till stationen, i stället visas jag vägen ut genom utgången från baren och jag är på stationen på en minut.

Resan genomfördes i samarbete med Schweiziska turistbyrån.
Text, foton och synpunkter är som alltid våra egna.

Föregående artikelResebloggar jag inspireras av
Nästa artikelBorghetto, Castellaro Lagusello och lavendelfälten vi aldrig hittade

8 KOMMENTARER

    • Yes, var underbart. Stannade tyvärr bara en natt, så hann inte göra något seriöst besök i ostrummet. Var bara snabbt inne och smakade lite, fast jag egentligen var mätt då.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here