Hem Krönika Resebloggar jag inspireras av

Resebloggar jag inspireras av

– Artikeln sponsras av Dackonline –

Med lite variation över tid så följer jag ungefär 25 andra resebloggar. Jag gör detta både för att hämta inspiration samt att omvärldsbevaka vad som händer på resebloggfronten. Av olika orsaker så består listan just nu endast av svenska och norska bloggar, men det har funnits både tyska, danska, engelska och amerikanska med tidigare. 

Det som främst gör att jag fastar för en reseblogg är två punkter. Den första är att det skrivs om för mig nya destinationer, miljöer eller sevärdheter som jag kan inspireras av, den andra är fina foton med hög kvalitet. Sen är det ett plus om texten är välskriven och innehåller både lite fakta samt skribentens egen upplevelse av stranden, sevärdheten eller restaurangen.

En reseblogg är för mig ett digitalt resemagasin

Jag jämför en reseblogg med ett resemagasin, som till exempel Vagabond. För mig är det viktigast att läsa om, och se bilder på, destinationen eller sevärdheten. Dock, som jag skrev ovan, med en personlig vinkling. Annars kan jag lika gärna läsa på Wikipedia. Det som inte är så viktigt för mig, och här vet jag att många tycker annorlunda, är att lära känna bloggens ägare; det vill säga veta vad deras barn heter och hur gamla de är, vad de har för övriga intressen och vilken bil de kör. För mig är det viktiga att fokusera på resor.

Jag har inget mot att det flätas in en personlig anekdot som har med övrigt innehåll i artikeln att göra, om en blogg är helt fri från personlighet blir den också tråkig. Att hitta en bra balans är viktigt. Det jag gillar är när Om oss-sidan är personlig och informativ; här har jag ingenting emot att veta hur många barn skribeten har, om den har ett annat jobb vid sidan om och vilka övriga intressen de har. Att inte ha en Om oss-sida kan för mig vara nog för att inte följa bloggen.

Foton

Foton på bloggen, ja. Mucho viktigt. Gärna många foton i varje inlägg; jag har själv en gräns på cirka 25 per inlägg. Eller kanske närmare 30, när jag tänker efter… Det jag ogillar är när fler nästan likadana foton publiceras efter varandra. Jag gillar också bäst när texten delas upp av foton, samt rubriker, inte alla foton i slutet.

Snygg bildredigering uppskattar jag verkligen, vilket är ett hantverk utöver själva fortgraferandet. Nästan alla redigerar i dagsläget sina bilder och oredigerade bilder blir snabbt platta och tråkiga.

Resedagböcker och blandat innehåll

Flertalet bloggar jag följer gör redaktionella artiklar där de publicerar i efter resorna, men jag följer också några av typen resedagböcker, som skriver sina artiklar medan de är ute på resor. Några gör också en kombination, där de publicerar kortare artiklar med mobilbilder, ett ”vykort”, under resan och längre artiklar med flera foton efter resan.

Jag föredrar rena resebloggar, som jag förklarar ovan, men jag följer också ett litet gäng livsstilbloggar där resetema ofta förekommer. Då får jag häller bladdra förbi svettiga träningsbilder och eller lansering av ett nytt nagellack.

Vad jag också uppskattar är att läsa om speciella mat- och dryckesupplevelser; både tips på bra och prisvärda restauranger eller de som har mycket karaktär och spännande interiör.

Resebloggar jag följer just nu

Nedan finns de resebloggar jag följer just i dag, i morgon kan listan ändras. Här visas ingen nåd och inget är statiskt. De är indelade i fyra olika grupper efter varför jag uppskattar dem, men den inbördes placeringen i gruppen är tillfällig.

Inspirerande destinationer

Maria´s Adventure – ägs av norska Maria Meland, som dock skriver på engelska. Marias artiklar från Vietnam fick mig att åka dit över jul för några år sen och hon har tidigare gästbloggat hos Ladies Abroad om Oman, Qatar och Kuwait.

Renates reiser – ägs av norska Renate Sandvik. Hon åker ofta själv och reste i höstas en månad själv runt i Centralasien. Brukar backpacka och sover gärna i tält för längre vandringar, vilket inte tillhör de bekvämligheter jag uppskattar, men älskar alla destinationer hon besöker. Hjälpte mig mycket med tipsunder Armenien- och Georgienresan tidigare i vår.

4000 mil – ägs av Gunilla och Christofer Yourstone. Jag hittade av en tillfällighet deras Maltainlägg för flera år sen, innan bloggen blev riktigt känt, och älskade den omedelbart. Med en rundresa i Burma och en kärlek till Afrika kan det inte bli fel. Gillar också att de är på likande bekvämlighetsnivå som mig rörande hotell och likande.

Johnnybajdzjan – ägs av Johnny Friskalä, som precis som jag är från Norge, men skriver på svenska. Specialist tidigare sovjetstater, pratar ryska, försörjer sin som färdledare i Centralasien och har besökt över 100 länder. Kan inte bli fel! Johnny är också en mycket habil fotograf och skriver levande texter. Älskar bloggens undertitel Färdledare i Långtbortistan.

The Whole Map – ägs av Gustav och Julia och upptäcktes av mig så sent som under förra veckan. Destinationer som okända hörn av Italien och Panama, kombinerat med resenyheter om Norwegians nya satsningar. Precis flyttat till ny domän och ny design; detta bådar bra.

Glimt av verden – ägs av norska Marianne, som redan har varit precis alla ställen jag vill åka till. Har varit på rundresa i alla -stanländerna i Centralasien, samt Tanzania, Madagaskar. För några veckor sen kommer jag på att jag nästa år vill till Oman, och bara några dagar senare ser jag Mariannes inlägg från Oman.

Inspirerande fotografier

Äntligen vilse – ägs av Katarina Wohlfart, som fokuserar mycket på Sveriges natur och måste vara den jag vet om som har besökt flest svenska nationalparker. Mystiska foton med känsla; observera plural i ordet foton. Delar varje vecka av sig med fototips, och uppdaterar ofta.

Oh Darling, let´s be adventurers – ägs av Helena Gunnare och jag vet inte om jag ska säga specialiteten är svenska eller amerikanska nationalparker. Helena drar sig inte för att gå upp mitt i natten för att fotografera, fast hon hatar att gå upp då. Jag är glad hon gör det, för jag älskar alla hennes morgonbilder med mjukt ljus och utan störande moment.

På vift – ägs av Cathinka Ingman, och skulle passa lika bra under rubriken Inspirerande berättelser. Specialist på Namibia men har också besökt flera andra afrikanska länder. Cathinkas bilder berättar verkligen historier.

Jeanette Seflin – ägs av just Jeanette Seflin, som också jobbar som fotograf. Jeanettes foton är finast på alla området; posträtt, natur, stadsmiljöer. Alltid en glädje att kika in.

People in the Street – ägs av Eva Sollén, som bor i Gammelstad utanför Luleå. Också här mycket naturbilder; både från egna närområdet och från släkten i Canada. Men också mycket stadsmiljöer, där New York är en favorit.

Inspirerande berättarstil

Fantasiresor – ägs av Sofia Zetterqvist och skulle lika bra platsat under inspirerande foto då Sofia är en skicklig fotograf också. Sofia jobbar som copywriter och det märks direkt att hon kan detta med att skriva så att jag dras in i hennes berättelser.

Resfredag – ägs av Annika Myhre, som reser både själv och med familjen. Också Anika tar underbara bilder och det var svårt att välja mellan grupperna foto och berättarstil. Varje inlägg är en fröjd att läsa.

Discovering the Planet – ägs av Daniela Nasteska Olsson och maken Göran. Det är Daniela som skriver, vilket hon gör med bravur. Detaljerna får mig att vilja följa i alla deras fortspår. Göran satsar sen en tid tillbaka stort på film och jag älskar hans drönarfilm från Bali.

Resa medvetet – ägs av Linda Engström. Utöver inläggen om hållbart och medvetet resande så består bloggen av lysande skildrade inlägg från alla världens hörn.

Sanna Rosell – ägs Sanna, som också jobbar som freelance-skribent. Vilket man självklart märker på bloggen. Sanna skriver själv ”Storyteller som jag är, ser jag världen och livet i sagor. Jag tror på det skrivna ordet i form av stories, vilket är den röda tråden i mina arbeten.” Så sant, så sant.

Dryden – Traveler´s Edition – ägs av Daniel Rydén. Jag älskar den i bland sarkastiska tonen och ironin och hur han kan såga kända och älskade städer som New York.

kroatien-zagreb

Resdagböcker, livsstil och blandat innehåll

FreedomTravel – ägs av Helena och Peter Bergström. Paret bor i en husbåt och äger också en husbil. Det publiceras inlägg dagligen, flertalet på temat resor och campingliv, men också tekniptips och anekdoter från vardagslivet.

Livet från den ljusa sidan – ägs av Lisa Fahlåker, som varvar resor, träning och vardagsliv. Jag måste erkänna att det är reseinläggen jag ägnar tid åt.

Liniz Travel – ägs av Lina Gröndahl Sjölund, och har undertiteln ”Travel and Lifestyle”. Igen är det de reseinläggen som fångar mitt intresse. Lina jobbar som flygvärdinna, vilket gör det hela lite extra spännande.

Come Fly with Me – ägs av Towe Alin. Towes blogg är egentligen en kombination av en resedagbok med kortare inlägg och mobilbilder hon gör under resans gång och längre redaktionella inlägg hon skriver när hon kommer hem. En förkärlek för Asien och Italien och det har ju jag också.

Mat- och resebloggen – ägs av Christian Muda och det som fångar mitt intresse mest är matinläggen. Oavsett vilken stad jag ska till så kollar jag in om Christian har varit där och om han har några rekommendationer. Följer också bra upp nyheter på Stockholms mat- och hotellscen.

Fantasy Dining – ägs av Maria och Alex Karlsson. Tyngdpunkten är temarestauranger, temaboende, slott och mystik. Älskar hur de hittar alla ställen och bloggen var en stor inspirationskälla så jag var i Tokyo tidigare i år.

Detta var min lista samt en förklaring till varför. Tänker du annorlunda? Har jag missat någon jag absolut borde känna till?

Föregående artikelZagorje i norra Kroatien – Dag 1
Nästa artikelHotell The Chedi i Andermatt – Exklusivitet på högsta nivå

18 KOMMENTARER

 1. Vilken ära att få vara med på er lista, stort tack för det! Extra roligt då jag har haft er blogg som stor inspirationskälla i många år. Fin lista också, jag såg några jag inte känner till sedan tidigare och ska utforska dem närmare 🙂
  Ha en trevlig kväll!

 2. Tusen tack för att jag får vara med på din lista med så många inspirerande resebloggar. Inlägget hade jag kunnat skriva själv, instämmer med allt du skriver. Önskar att man hade haft lite mera tid att aktivt visa sin uppskattning hos alla som inspirerar mig i min vardag.

 3. Myckett fint och inspirerandd inlägg, särskilt för dem som inte följer så många resebloggare och vill följa fler. Ett litet bibliotek liksom. ❤️

 4. Det låter som du beskriver precis det jag själv söker i en blogg! Kul. Ska sätta mig ner och gå igenom din lista (när jag kommer hem från nästa resa) på bloggar. Ständigt på jakt efter nya inspirerande bloggar, speciellt med fina foton.

 5. Inspirerende liste! Jeg følger mange av disse selv 🙂 Og, ikke minst kjempehyggelig at Renates Reiser er med!

  Jeg har jo fulgt Ladies Abroad lenge og finner masse inspirasjon hos dere også. Om en måned går turen til Iran, Aserbajdsjan og etterpå Hviterussland, og alle disse stedene har du jo allerede vært! Gleder meg til å lese mer om de på bloggen deres før avreise.

 6. Så hyggelig at jeg er med på listen din! Jeg får masse inspirasjon fra bloggen din, så hvis jeg skulle laget en tilsvarende liste, ville den helt klart vært med. Oman neste år er forresten en glimrende idé, det var et skikkelig herlig land å reise rundt i og så mye fint å se. Kan love flere innlegg derfra utover høsten 🙂

 7. Håller så med i det mesta du skriver. Jag är också glad att du tar upp det här om hur personlig man måste vara. Har ju varit mycket diskussioner kring det. För jag tycker som du, jag kan vara lite personlig, men det är destinationen som är viktigt för mig. Min lista ser ut nästan som din, minus de norska bloggarna då :), men du får byta ut min mot din. Du har en av de topp tio som jag alltid inspireras av.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here