Regionen Zagorje ligger cirka 45 minuter norr om Kroatiens huvudstad Zagreb. Zagorje är mest känt för att framställa merparten av landets viner men det finns också många hotell och resorter som erbjuder SPA och wellness till sina gäster.

För Zagrebbor är det populärt att ha sitt landställe i Zagorje, eller att åka dit över helgen och bo på hotell eller pensionat. Men med den korta restiden är det också många som åker över dagen för en långlunch i det gröna. Jag var två heldagar i Zagorje och här kommer mina upplevelser första dagen.

kroatien-zagorje-zagreb

Vinprovning på Klanjecka pelnica i Klanjec

Vi åker direkt efter frukost och redan klockan 09:30 är det dags för första stoppet som är vinprovning! Vi besöker vinkällaren Klanjecka pelnica, som erbjuder vin från olika producenter, i den lilla byn Klanjec.

Läs mer: Dubrovnik

Vinkällaren är trevlig och fast den tidiga timmen så smakar vinet gott. Den utvalda producenten är Sever, områdets stolthet, och vi smakar två vita och ett rött. Har du vägarna förbi Klanjak så är det bara att stanna till vid byns turistkontor och gå in för att beställa vinprovningen. Vinprovning och guidning i kyrkan kostar 20 kuna, motsvarande 15 kronor. Som hittat!

Kumorovec friluftsmuseum

Nästa stopp är Kumorovec friluftsmuseum, som är en välbevarad gammal by som nu drivs som museum med statsstöd. Byn är mest känt för att hysa huset där Jugoslaviens sista ledare Tito växte upp, men detta hus är bara ett av många i denna gulliga by.

Läs mer: Vingårdar och SPA i Zagorje

kroatien-zagorje-zagreb kroatien-zagorje-zagreb kroatien-zagorje-zagrebkroatien-zagorje-zagreb

Mijana slott i Zagorska

Miljana slott är ett vacker privatägd barockslott som fortfarande är under renovering. Planen är att öppna en restaurang där och kanske några rum för uthyrning. Jag återvände gärna när detta är på plats.

Läs mer: Våra bästa tips för Balkanhalvön

kroatien-zagorje-zagreb kroatien-zagorje-zagreb kroatien-zagorje-zagreb

Lunch på Gresna gorica nära Desinic

Restaurangen Gresna Goriga ligger naturskönt till med vinodlingar inpå knuten och gröna kullar prydda med kyrkor och slott längre bort. Från en punkt ser vi inte mindre än tre kyrkospiror.

Merparten av borden är utomhus och här serveras traditionell kroatisk mat. Målgruppen är heldagsbesökare och barnen har både fotbollsplan, gräsmattor att springa på och djur att förkovra sig med. För att locka besökare att stanna för middag kommer de uppföra ett litet antal rum i tre olika byggnader i närheten.

kroatien-zagorje-zagreb kroatien-zagorje-zagreb kroatien-zagorje-zagreb kroatien-zagorje-zagreb kroatien-zagorje-zagreb kroatien-zagorje-zagreb kroatien-zagorje-zagreb kroatien-zagorje-zagreb

Veliki Tabor slott

Efter lunch beger vi oss till slottet vi har beundrat från så många olika vinklar under lunchen. Veliki Tabor brukar vara ett slott med ett lagom antal besökare men dagen vi är där pågår det en festival och det kryllar av människor i medeltida kläder.

Vi lyckas i alla fall se hela slottet, som jag tyckte mycket om och som påminde lite om slotten i Transsylvanien i Rumänien.

Läs mer: Slott och befästa kyrkor i Transsylvanien

kroatien-zagorje-zagreb kroatien-zagorje-zagreb

Well hotell och SPA i Tuhelj

Efter den rejäla sightseeingrundan, och dito lunch, är det dags att bege sig tillbaka till hotellet och fokusera på SPA.

Hotell Well är en större resort med ett utomhus vattenland, säsongstängt då vi var där, och stora inomhuspooler för hela familjen. En trappa ner under polarna finns SPA, saunas och relaxrum om tillsammans 1000 kvadratmeter. Mitt resesällskap Lina och jag får varsin lermassage och kvinnorna hade hårda nypor. Precis som jag gillar det.

kroatien-zagorje-zagreb

Middagen intas på hotellets restaurang Mihaniovic castle, sen är det dags att lägga sig och sussa. Vi vill ju vara pigga till dag två i detta underbara område.

Resan genomfördes i samarbete med Kroatiska turistrådet.
Bild, text och synpunkter är som alltid våra egna.

Föregående artikelSmygehuk och Falsterbo – Sveriges sydligaste punkt och en underbar strand
Nästa artikelResebloggar jag inspireras av

4 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here