Vår ena utflyktsdag under Skånesemestern, där vi bor i Ystad, tar vi bilen och kör västerut mot Falsterbo. Jag har också märkt ut Smygehuk på kartan och vi kommer överens om att på ditresan åka långa vägen längs vattnet och stanna till i Smygehuk.

Smygehuk – Sveriges sydligaste punkt

Vi glider elegant in på sista lediga parkeringsplatsen precis framför Smygehuks turistkontor, vilket ger oss fem meter att gå innan vi når det Smygehuk som ska visas upp för turisterna. Till höger en mycket charmig rökerivagn men tyvärr är det för tidigt för oss för lunch. Det finns ytterligare ett och annat fik samt, alldeles oväntat en keramikförsäljare, och sen piren som sticker ut i havet. Vi går ut på piren för att vara säkra på att komma så absolut längst syd i Sverige som man kan komma.

Smygehuks fyr ligger en kort promenad bort, men eftersom vi ska vidare med bilen i samma riktning så blir det att ta bilen dit, och göra ett kort stopp för att spana in fyren. Konstigt nog är Smygehuks den minsta fyren jag har sett, jag trodde den skulle vara stor siden den är landets sydligaste. Men bara någon vecka senare ser jag en mindre fyr på Gotland…

Läs mer: Fantastiska Gotland – En favorit i repris

Falsterbo – En fantastiskt underbar vit strand

Vi kommer fram till Falsterbo och väljer att parkera inne i stan. Vi går ut längs vägen mot hamnen och möter världens sötaste kossor som alla fascineras av. Efter vad som visade sig vara en längre promenad än vi först trodde, så är vi framme i hamnen. Nu är hungern påtaglig och vi uppsöker direkt Skanörs fiskrökeri, som jag har fått rekommenderat. Det blir fisksoppa för alla tre, vilket var ett excellent choice.

Läs mer: Utflykt till Ales stenar och Sandhammarens fyr

Efter lunch går vi en sväng längs kajen och spanar in de andra bodarna och restaurangerna. Sen beger vi oss mot den långa, vita och förförande stranden. Det är en halvmolnig dag utan särskild värme, så stranden är nästan tom. Men vilken vacker strand; hit kommer jag gärna tillbaka och stannar några dagar. Vi spanar in restaurangen Badhytten, som ser ut att vara ett toppenställe, som jag också gärna återkommer till.

Vi avslutar Falsterbo-Skanörvistelsen med att kolla i några affärer i centrum. Affärerna är inte många, men alla tre vi besökte hade väldigt fina varor.

Föregående artikelTåg i Schweiz – Sju dagar på räls
Nästa artikelZagorje i norra Kroatien – Dag 1

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here