Listan är lång över vad vi vill se och göra under den vecka vi har hyrt stuga i Ystad. Redan dag två setter vi oss i bilen och kör österut. Vi börjar med den utflykten som har kortast sträcka att köra, vi vill ju ta det lite lugnt såhär i början.

Ales stenar

Att besöka den över 1000 år gamla kulturlämningen som utgör Ales stenar är en självklarhet för oss när vi är på Österlen. Vi parkerar gratis i Kåseberga by och går den korta sträckan upp till Ales stenar. Vi är absolut inte ensamma denna söndagsförmiddag, men det är inte heller katastrofmånga andra besökare. Stenarna är imponerande och omgivningarna är vackra.

Kåseberga by

När vi känner oss nöjda med Ales stenar är planen att gå samma väg tillbaka och utforska Kåseberga by, men när jag ser ett vackert vallmofält bredvid vägen som leder till Kåseberga rökeri så väljer vi den. Utöver rökeriet finns en butik, där jag köper mjuk tugglakrits, och ett kafé, där vi fikar kardemummabullar.

Uppe i själva byn hittar vi ett till fik, en keramikverkstad och en miljon stockrosor.

Sandhammaren fyr och strand

Vi fortsätter österut; nästa stopp är Sandhammaren fyr och den breda stranden nedanför. Himlen är mörk, det blåser och känns som det ska börja regna vilken sekund som helst. Regnet kommer aldrig, och jag skulle gärna komma tillbaka och njuta av en dag på stranden.

Olof Victors gårdsbutik

Stugan jag hyr tillsammans med två väninnor tillhör Maximes väninnas familj och Maxime och vänner har varit där veckan innan oss. Hon skickar en svit bilder från Olof Victors gårdsbutik och jag vet genast att stället är ett must för mig.

Ett must är stället också för halva Österlen och vi får köa i nästan en halvtimme innan vi kan köpa maten. Men låt dig absolut inte avskräckas av kön; det är så värt att köa för. Faktiskt så mycket att vi åker tillbaka ytterligare en gång några dagar senare.

Det finns två mindre rum och ett stort rum inomhus att sitta i, samt utomhusbord både på den stenlagda gården samt under träden i trädgården. Tyvärr kom regnet i kapp oss precis när vi skulle sätta oss och vi hamnar vid ett mysigt bord i stora rummet inomhus. Jag äter salladen med varmrökt lax båda gångarna; den är fantastiskt.

På väg ut köper jag med mig både bipollen, till ett fantastiskt pris jämfört med hemma, och en marmelad gjord på jordgubbe och lakrits samt en med citrus och kardemumma. Ni hör ju själv hur underbart gott det är.

Läs mer: Olof Victors hemsida

Föregående artikelVad händer med din resväska från du checkar in den till den lastas på planet?
Nästa artikelKiyomizu-dera – Kyotos mest kända buddisttempel

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here