Jag har tillsammans fem dagar i Japan och har planerat att spendera två av dem i Kyoto. Mitt första möte med Tokyo är oavbrutet regn från jag kliver av tunnelbanan till jag lägger mig och det regnar kallt.

Väderprognosen visar att det kommer att regna två av tre dagar i Tokyo och båda dagarna i Kyoto, medan det ska vara soligt i båda städer när jag inte är där. Dags att ändra i planerna, med andra ord.

kiyomizu-dera-kyoto-tempel-japan

Shinkansen till Kyoto

Redan andra dagen i landet går jag upp tidigt (ajaj, eftersom jetlagen är mot fel håll för att gå upp tidigt) och köper en 1300 kronors tågbiljett med snabbtåget shinkansen. Alltså 1300 kronor för en enkel resa. Två timmar och 17 minuter, där farten har varit cirka 350 kilometer i timmen, senare kliver jag av i Kyoto där solen skiner.

kiyomizu-dera-kyoto-tempel-japan

Med buss i Kyoto

Jag går direkt till busstationen och tar buss nummer 100 till första sevärdheten på min ganska långa lista; templet Kiyomizu-dera. Bussen har engelska skyltar och jag kommer av på rätt ställe, utan svårigheter. Det är tio minuter att gå från bussen till templet och jag stannar till vid ett stånd och köper tre friterade kycklingbitar, serverade i en pappmugg för några kronor. En underbar lunch för min jetlagade kropp.

kiyomizu-dera-kyoto-tempel-japan kiyomizu-dera-kyoto-tempel-japan

Templet Kiyomizu-dera

Jag har precis kommit fram till trappan framför Kiyomizu-dera när jag ser de första tjejerna utklädda som geishor. Sååå underbart söta och jag faller i stavar. Fast de finns i hundratal vid Kiyomizu-dera så tröttnar jag inte på att kolla på dem. Eller att ta bilder på dem.

kiyomizu-dera-kyoto-tempel-japankiyomizu-dera-kyoto-tempel-japan kiyomizu-dera-kyoto-tempel-japan kiyomizu-dera-kyoto-tempel-japan

Kiyomizu-dera är ett av de mest besökta templen i Japan och jag upplevde det som väldigt trevligt. Fast besökarna var många… Tyvärr var körsbärsblomstringen senare än vanligt i år, och Kyoto ligger tidsmässigt efter Tokyo, så det blev ingen sakura på mig i Kyoto.

Läs mer: Körsbärsblomning i Tokyo och Kyoto

kiyomizu-dera-kyoto-tempel-japan kiyomizu-dera-kyoto-tempel-japan kiyomizu-dera-kyoto-tempel-japan kiyomizu-dera-kyoto-tempel-japan

Jag går in genom huvudporten och går omkring i evighet och spanar in alla geishor innan jag tar mig vidare. Det finns klockor med långa rep att ringa i där japaner köar och det finns en sten att hitta och kyssa efter att gått arton meter i blindo. Missar du, så kommer du inte att hitta kärleken. Det finns en maskin som spottar ut små symboler på en träbit som du matchar med en låda med samma symbol. I lådan ligger en lapp med ditt öde skrivet. Om du inte gillar ditt öde så knyter du papperslappen på ett snöre och köper ett nytt.

Läs mer: Våra bästa tips för Tokyo och Kyoto

kiyomizu-dera-kyoto-tempel-japankiyomizu-dera-kyoto-tempel-japankiyomizu-dera-kyoto-tempel-japan kiyomizu-dera-kyoto-tempel-japan kiyomizu-dera-kyoto-tempel-japan

Koyasu Pagoda och utsikt

Jag går genom huvudtemplet och kommer ut på baksidan. Utsikten över Kyoto slår mot mig. Geishorna poserar för varandra och jag passar på att smygfota dem. Jag skippar den långa hajken upp till Chawan-saka men tar en runda och kommer fram till Koyasu Pagoda innan jag vänder.

kiyomizu-dera-kyoto-tempel-japan kiyomizu-dera-kyoto-tempel-japan kiyomizu-dera-kyoto-tempel-japan kiyomizu-dera-kyoto-tempel-japan

Hur mycket jag än tyckte om Kiyomizu-dera så har jag bara precis börjat min dag i Kyoto och listan över sevärdheter är lång.

Föregående artikelUtflykt till Ales stenar, Kåseberga, Sandhammaren och Olof Victors gårdsbutik
Nästa artikelGatukonst i Minsk

8 KOMMENTARER

  1. Jeg så solnedgangen fra det tempelet, og det var veldig fint 🙂 Kom opp dit akkurat tidsnok til å se solen gå ned, så jeg fikk ikke sett så mye av tempelområdet i dagslys.

    Det er virkelig mange flotte templer i Kyoto! Har ikke tall på hvor mange jeg besøkte…

  2. Jättefina bilder! Men flickorna är inte utklädda till geishor. De är bara klädda i högtids- och nationaldräkten kimono. Geishor är något annat.

  3. Jag är så otroligt laddad att läsa och se mer!! 🙂

    Har varit i Japan fyra gånger och en gång i Kyoto. Älskar’t

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here