Tokyo är en stor stad med sina nästan 36 miljoner invånare och många säger att den känns som flera sammansatta städer. Innan jag åkte så fick jag höra att det skulle ta veckor att besöka hela staden men det är inte alla områden som är lika intressanta och som är värda att besöka.

Jag spenderade fyra dagar i Tokyo och planerade min tid väl; jag hann med all sightseeing som jag önskade göra. Häng med till min lista över vad du inte inte får missa i Tokyo, samt ett och annat råd.

Tokyo-topp-tips-2

1. Bästa stadsdelarna

Områden Shibuya, Harajuku och Shinjuku i västra delen av staden tycker jag utan tvekan är de mest intressanta delarna av Tokyo.

tips-tokyo-japan
Shibuya Crossing, där flera tusen människor varje timme korsar de fem övergångsställen

2. Bästa området att bo

Bo gärna i området Shinjuku nära tunnelbanestationerna Shinjuku, Shinjuku-Sanchome etc.; här finns det många restauranger och du har gångavstånd på kvällen. Området öster om tågstationen är trevligast och roligast.

tokyo-bästa-tips-mat
Grilla-på-bordet-restaurang i Shinjuku
tokyo-bästa-tips-mat
Mina kycklingfiléer på grillen
tokyo-bästa-tips-mat
Lite svår att fatta nota

3. Besök pulserande Kabukicho

Besök absolut Tokyos Red Ligh distrikt Kabukicho, som är en del av Shinjuku, också kvällstid. Det finns inget att frukta där; även om (amerikanska) guideböcker säger annorlunda.

4. Besök alla minibarar i Golden Gai

Golden Gai är ett lite område i Shinjuku med över 200 barer i ministorlek, ofta bara med åtta till tio platser vid baren. Många ligger en brant trappa upp och hos några måste man knacka på och fråga om att få komma in. Vissa är stängda för icke-japaner och hos några måste du betala inträde på upp till 1000 yen; cirka 80 kronor. Ett fåtal serverar också mat och eftersom jag älskar hål i väggen-ställen så åt jag på ett av ställen första kvällen. Vilket visade sig bli resans godaste måltid.

En av gatorna i Golden Gai
Detalj från en av alla barer

5. Jaga neonskyltarna och storstadskänslan

Du vet det kanske redan, men centrala Tokyo ser ut som en vilken som amerikansk storstad med skyskrapor, neon och kostymklädda invånare. Detta är tydligast i affärs- och shoppingområdet Ginza samt huvudgatorna i Shinjuku och Shibuya. Glöm detta med med underutvecklad och smutsig asiatisk stad

tips-tokyo-japan
Ginza
tips-tokyo-japan
Ginza

6. Besök en temarestaurang

Missa absolut inte att besöka en av stadens tema-restauranger, Tokyo är känd för dessa. Du hittar allt från Alice i Underlandet via vampyrer till robotar.

tips-tokyo-japan
Restaurangen Alice in the Labyrinth i stadsdelen Ginza
tips-tokyo-japan
Det finns tillsammans fem olika Alice i Underlandet-inspirerade restauranger i Tokyo

7. Besök en söckersöt kawaii-café

Besök också en av alla sockersöta kawaii-caféer, ofta med serietidningsfokus, där maten har glada färger och är formas som någon tecknad figur. Observera att de flesta är ofattbart populära bland japaner och med timmeslånga köer, om det ens finns möjlighet att släppa in. Satsa på väldigt tidig lunch eller sent på kvällen, det vill säga om stället har kvällsöppet.

tokyo-bästa-tips-kawaii-1
Pompompurin är en tecknad figur som är skapad av samma företag som står bakom Hello Kitty. I Skandinavien är den gula hunden inte lika populär som Hello Kitty men i Japan är han väldigt stor
tokyo-bästa-tips-kawaii-2
Pompompurin Café säljer också en mängd gosedjur, nyckelknippshållare etc med Pompompurin-detaljer

8. Tajma in körsbärsblomstringen

Tajma gärna in körsbärsblomningen; den är verkligen fantastisk. Japanerna tar denna på fullaste allvar, varje år, och parkerna fylls med japaner som har hamani, det vill säga picknick under träden. Det är full blomstring du vill matcha och i Tokyo är full körsbärsblomstring ungefär åtta dagar från 5 april. Kyoto ligger fyra till fem dagar efter.

Läs mer: Hur du maxar körsbärsblomningen i Tokyo

Även om jag innan fattade att det skulle vara imponerande så överträffade körsbärsblomstringen alla förväntningar.

japan-körsbärsblomning-tokyo-kyoto-sakura japan-körsbärsblomning-tokyo-kyoto-sakura

9. Åk till Kyoto för det traditionella Japan

Skippa buddist-templen i Akakusa och Meiji-ju och satsa på det traditionella Japan med tempel och geishor i Kyoto i stället. När jag först hade varit i Kyoto så blev Akakusa är blek och turistig kopia. Fokusera på high tech och neon i det moderna Tokyo.

kyoto-topp-tips-2
Framför templet Kiyomizu-dera i Kyoto

10. Geishor i Tokyo hittas i Asakusa

Om du inte vill eller hinner med Kyoto så är det i just Asakusa du hittar tjejer utklädda till geishor och klassiska buddist-tempel i Tokyo. Jag hittade flertalet geishor under körsbärsträden vid floden; mitt emot Super Dry Hall. I samma område äter många japaner hamani, det vill säga picknick under körsbärsträden. Jag blev här inbjuden till att delta i ett stort gäng pensionerade departementstjänstemäns hamani, vilket jag självklart tackade ja till.

tips-tokyo-japan
Hamani under körsbärsträden i Akusana

11. Prova mjukglass med grönt te eller svart sesam

Testa mjukglass med de typiska japanska smakerna matcha, som är grönt te, samt svart sesam och honung. Min matcha hade mycket stärk smak av grönt te och var nästan utan sötma, så här hade jag definitivt tagit en blandning av matcha och vanilj om jag skulle beställa om. Sesam och honung hade jag beställt utan blandning med vanilj.

tokyo-bästa-tips-mat
Svart sesam- och honungsmjukglass | Grönt te-mjukgladd

12. Äta lokal mat

Passa på att äta sushi, ramen och udon made in Japan när du först besöker landet.

tokyo-bästa-tips-mat-6
Udon på en lokal sylta

13. Japaner älskar att bli fotograferade

Alla japaner jag träffade svarade ja när jag frågade om att fotografera dem, även när jag frågade föräldrar om barnen. Särskilt de som hade klädd upp sig i kimonos var extra glada över att bli tillfrågade.

tips-tokyo-japan tips-tokyo-japan

14. Många japaner kan skaplig engelska

Väldigt många japaner kan någon engelska; i alla fall de som jobbar på orter och ställen där turistar färdas. Alla skyltar och information i tunnelbanan är också på engelska. Eftersom jag åkte själv så var jag lite orolig för att jag skulle ha svårt att kommunicera och hitta men det var inga problem.

Tokyo-topp-tips
Sake-samlingen i parken Meiji-jingu. Varje år doneras en ny tunna till minne om kejsare Meiji.

Varsågod, det var det hela. Vår topp att-göra-guide till Japans huvudstad Tokyo.

Föregående artikelArubas bästa stränder – Bländande vitt och kristallklart turkost så långt ögat kan se, samt en och annan rosa flamingo
Nästa artikelBAO Modern Chinese Cusine i Kiev

3 KOMMENTARER

    • Absolut; jag var i Golden Gai vid två tillfällen också. Första dagen, då jag åt, regnade det, så jag ville besöka stället igen utan regn. Dock såg det nästan likadant ut på bilderna…

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here