Att åka till Japan under körsbärsblomningen är en populär aktivitet bland skandinaver. Många följer med på en organiserad rundresa där körsbärsblomningens följs i de olika geografiska områden.

Jag valde att fokusera på körsbärsblomningen i Tokyo och Kyoto och här kommer mina bästa tips samt svar på den viktiga frågan När blommar körsbärsträden i Tokyo och Kyoto?

En liten ordlista

Sakura = det japanska ordet som används för körsbärsblomning
Hanami = att äta picknick under träden vid sakura

japan-körsbärsblomning-tokyo-kyoto-sakurajapan-körsbärsblomning-tokyo-kyoto-sakurajapan-körsbärsblomning-tokyo-kyoto-sakura japan-körsbärsblomning-tokyo-kyoto-sakura

Körsbärsblomningen

Man skiljer på när blommorna öppnas och full blomstring. De brukar öppnas cirka tio dagar innan full blomstring och perioden som kallas full blomstring brukar pågå i ungefär tio dagar.

Läs mer: Detaljerad prognos för när blommorna öppnas samt när full blomstring inträffar

Full blomstring på webbsidan det länkas till ovan betyder inte nödvändigtvis att det är så…. Min sista dag i Tokyo var första dagen med full blomstring och runt 80% av träden hade inte öppnat sig än.

Det är också så att olika körsbärsträd blommar vid lite olika tider, ta en runda runt parken om det tycks som att alla redan har fallit eller inte har öppnats än.

japan-körsbärsblomning-tokyo-kyoto-sakura japan-körsbärsblomning-tokyo-kyoto-sakurajapan-körsbärsblomning-tokyo-kyoto-sakura japan-körsbärsblomning-tokyo-kyoto-sakura

Körsbärblomning i Tokyo

Tokyo är först ut i Japan för körsbärsträden att blomma. Öppningen brukar ligga ungefär 26 mars och full blomstring från 3-4-5/3 och åtta dagar framåt. I år öppnades de tidigare, den 21/3 och full sakura anges från 31/3 till 7/4. Men som sagt; den 31/3 hade fortfarande inte flertalet träd öppnat sig. Dock ser jag nu att de nu har ändrat prognosen beroende på ovanligt kallt väder, så att den troligtvis stämmer mer med verkligheten.

I centrala Tokyo är de finaste sekura-parkerna Shinjaku-goyen samt Yoyagi-koen. Jag tyckte Shinjaku-goyen var vackrast och det var flest rosa blommor här. Inträdet i parken är 200 yen, cirka 15 kronor, och den stänger klockan 16:30. Det är inte tillåtet att ta in alkohol och det finns inga food trucks som säljer mat, så hamani är ganska begränsat här.

japan-körsbärsblomning-tokyo-kyoto-sakurajapan-körsbärsblomning-tokyo-kyoto-sakura

I Yoyagi-koen hade bara vita träd öppnat sig då jag var där. Under de blommande träden täcks marken av hanami-filtar och den som inte har med sig mat kan köpa från en food truck.

Eftersom parkerna är lite olika så rekommenderas det att besöka båda; Shinjuku-goyen är vackrare men Yoyogi-koen är mer livlig. De ligger en halvtimmes promenad eller två tunnelbanestationer från varandra. Många turister väljer också att bo i områden Shinjuku eller Harajuku, vilket ger gångavstånd till parkerna.

japan-körsbärsblomning-tokyo-kyoto-sakura japan-körsbärsblomning-tokyo-kyoto-sakura japan-körsbärsblomning-tokyo-kyoto-sakura

Körsbärblomning i Kyoto

I Kyoto ligger körsbärsblomningen fyra-fem dagar efter Tokyo.

Kyoto är en mer traditionell stad än Tokyo och här ligger de bästa ställen för att uppleva sakura och hamani längs smala vattendrag. Mest känt är Filosofens stig, som ligger i stadsdelen Norra Higashiyama. Hit tar du dig med buss 5. Tyvärr hade inga körsbärsträd öppnats då jag var där. Lämpligt nog tar buss 5 dig också till Downtown Kyoto, så du vill kanske äta lunch där efter utflykten då detta är området med flest restauranger.

Se mer: 4000 mils bild från Filosofens stig i Kyoto

japan-körsbärsblomning-tokyo-kyoto-sakurajapan-körsbärsblomning-tokyo-kyoto-sakura japan-körsbärsblomning-tokyo-kyoto-sakura

I stadsdelen Södra Higashiyama ligger Shimbasi, också känt under namnet Shirakawa-minami Dori. Den smala ån är bara knappt 100 meter lång, men ack så idyllisk. Ena sidan kantas av körsbärsträd och den andra av pittoreska japanska hus. Även om nästan inga träd har slagit ut sina blommor så smälter jag direkt.

Shimbasi ligger nära alla de kända templen i Södra Higashiyama och Gion och passar att kombinera med tempelrundan.

Se mer: 4000 mils bild från Shimbasi under körsbärsblomning i Kyoto

japan-körsbärsblomning-tokyo-kyoto-sakura japan-körsbärsblomning-tokyo-kyoto-sakurajapan-körsbärsblomning-tokyo-kyoto-sakura japan-körsbärsblomning-tokyo-kyoto-sakura

När ska man åka för att bäst tajma in körsbärsblomningen?

Utifrån schemat som finns för när körsbärsträden öppnas och full blomstring, som inträffar tio dagar senare, och pågår i åtta dagar, så hade jag satsat på att ankomma Tokyo 7-8/4 och stannat i tre till fyra dagar. Sen är det dags att förflytta sig från parkblomningen i Tokyo till blomningen längs vattendragen i Kyoto.

Las mer: Schema för när körsbärsblommorna öppnas samt när full blomstring brukar inträffa. Full blomstring pågår i åtta dagar från datumet i högra kolumnen

japan-körsbärsblomning-tokyo-kyoto-sakura japan-körsbärsblomning-tokyo-kyoto-sakurajapan-körsbärsblomning-tokyo-kyoto-sakurajapan-körsbärsblomning-tokyo-kyoto-sakura

Lycka till att jaga sakura i Japan. Jag hade höga förväntningar då jag kom dit, vilka infriades med råge. Körsbärsblomningen var ännu vackrare än vad jag trodde innan.

Föregående artikelHur du maximerar 24 timmar i Miami Beach
Nästa artikelHar du varit i Iran och ska till USA; glöm ESTA och skaffa visum – Har du varit i Israel och ska till Iran; skaffa nytt pass

12 KOMMENTARER

    • Kiesebärblomstringen var fantastisk, og enda finere enn det jeg trodde den skulle väre. Jeg var i Kungsträdgården i dag for å se på trärne där; tidiligere har jeg syntes de var utrolig vakre, men nå föltes de faktiskt litt bleke og kjedelige sammenlignet med Japan.

  1. Uhh det er en af mine drømme at besøge Japan og se kirsebærtræerne springe du. Det vækker bestemt rejselysten at se de smukke billeder, tak for det.

    /Annette

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here