Har du varit i Iran och ska nu till USA? Eller har du varit i Israel och ska till Iran? Du har en liten utmaning med pass och visum framför dig, men absolut inget som du inte klarar av.

Har du varit i Iran efter 2011? – Du kan inte längre använda ESTA till USA

USA införde i januari 2016 en ny regel som medför att alla som har besökt något av länderna Iran, Irak, Syrien, Sudan efter 1 mars 2011 inte längre kan resa på ESTA. Man behöver ett turistvisum till USA, av typen B1. Eftersom jag hade varit i Iran i april 2016 och i januari 2017 skulle till USA så var det bara att ta sig till den amerikanska ambassaden och ansöka om visum.

Läs mer hos Johnnybajdzjan: Visum till USA efter att ha varit i Iran

Ett amerikanskt visum är giltigt i 10 år, även om passet har kortare giltighetstid. Om du skaffar nytt pass så tar du bara med både det nya passet och det gamla, med visumet i, på resan.

Iran - Isfahan - Naqsh-e Jahan - Bazar-e Bosorg Iran - Isfahan - Pol-e Khaju

Hur fungerade det med Trumps nya inreseregler med iransk stämpel i passet?

Alldeles utmärkt, faktiskt!

Jag skaffade visumet innan Trump tillträdde men åkte precis efter att inresereglerna som inte tillåter iranska medborgare inresa till USA hade införts. Jag landade på Fort Lauderdales flygplats tillsammans med mina tre vänner som givetvis hade ESTA i sina pass. Jag var aningen orolig för att jag skulle få köa själv i visum-kön medan de köade ESTA-kön, men alla på turistvisum fick köa tillsammans med de som hade ESTA.

Läs mer: Våra inlägg om Iran

Vad jag var mer orolig för var att jag skulle plockas ut för förhör innan jag släpptes in i USA, och att mina vänner skulle behöva åka från mig eller vänta i evigheter. Men jag släpptes igenom immigrationen utan en fråga. Det samma hände då jag en vecka senare igen landade på Fort Lauderdales flygplats från Colombia.

Iran - Isfahan - Azadegan tehus Shiraz Iran

Kan jag bara skaffa nytt pass utan stämpel från Iran och använda ESTA?

Ingen aning!

Gissningsvis finns det inget informationsutbyte mellan Iran och USA som gör att gränskontrollen i USA kan se på sina skärmar att du har varit i Iran. Men jag skulle aldrig ta den chansen. Och i alla fall inte nu när jag vet att man kan passera gränskontrollen i USA utan problem med iransk stämpel i passet. Och att få USA-visumet på ambassaden är en formalitet.

Isfahan i Iran - Naqsh-e Jahan - Sheikh LotfallahIran - Isfahan - Naqsh-e Jahan - Bazar-e Bosorg

Läs mer: Våra inlägg om Israel

Varit i Israel och ska till Iran? Ajajaj

Detta blir svårare och dyrare!

Ska du till Iran så behöver du visum. Har du stämpel från Israel i passet så kan visum till Iran bli en utmaning. Informationen jag hittade online var motsägelsefull i fall jag skulle få visum till Iran eller inte med den israeliska stämpeln i passet. Jag vågade helt enkelt inte fråga ambassaden eller chansa så här fick det bli nytt pass. Lite svårt att först bli nekad visum för att jag har varit i Israel och sen komma två veckor senare med nytt pass och påstå att jag aldrig har varit i Israel. Jag läste också att även om jag skulle få visum vid ambassaden i Sverige så finns det risk för att gränskontrollen i Iran inte skulle släppa in mig i landet med israelisk stämpel i passet.

Det blev en extra kostnad för nytt pass och det gjorde ont i hjärtat att byta ut min älskade vapendragare. Men heller det än att bli svartlistad hos iranska ambassaden och inte få visum. För till Iran ville jag absolut!

Läs mer: Att säga hej då till mitt älskade pass

Har du stämpel i passet från något land som har gjort det svårt att komma in i ett annat land? Hur gjorde du?

Föregående artikelKörsbärsblomning i Tokyo och Kyoto
Nästa artikelParadisöarna Isla del Rosario

7 KOMMENTARER

 1. Til spørsmålet ”Kan jag bara skaffa nytt pass utan stämpel från Iran och använda ESTA?” er svaret NEI! 🙂

  USA vil vite om man har vært i Iran (eller de andre seks landene på listen) etter 2011. Hvilket pass man har reist med er irrelevant. Man kan jo alltids prøve å reise med ESTA og annet pass, men da lyver man altså til immgrasjonsmyndighetene i USA, og det vil jeg mene er en veldig dum ting å gjøre uavhengig av om man slipper unna med løgnen eller ikke. Skaffe visum er tross alt ikke så vanskelig 🙂

  • Akkurat det jeg har sagt til flere. På spörsmålet om man bare kan skaffe nytt pass etter å ha värt i Iran, bruke ESTA og så dra til USA, så er svaret nei, nei og mer nei.

   Men Israel, jeg trodde de hadde sluttet å stemple i passene til folk?

   • Jeg tror jeg hadde uflaks på grensen mellom Akaba og Eilat. Jeg tok/ fylte i papiret Israel skulle stemple på i stedet for i passet, men de hadde en nyansatt der som tok papiret ut av passet mitt, og så spørrende på det før han stemplet i passet. Så jeg sto og så på at fadesen skjedde, men klarte ikke å reagere fort nok for å stoppe den.

 2. Takk for tips! Jeg regner med at det blir Iran-tur på meg enten til høsten eller senest neste vår. Nå har jeg ventet lenge nok på å dra dit. 😉 Likevel synes jeg det er fint å fortsatt ha muligheten til å reise til USA, enten på ferie eller som hub for videre flyreiser til Mellom/Sør-Amerika. Jeg har jo også vært i Israel, men fikk heldigvis ingen stempel i selve passet, slik at jeg håper det slipper å gjøre noe for sjansene mine for å få visum til Iran.

  • Jeg holder med; til USA må man kunne dra. Det er veldig mye som utelukkes om man ikke kan komme seg dit på mellomlanding. Flaks at det er såpass enkelt å få visum dit etetr å ha värt i Iran.

 3. Aj, det där är ju surt alltså! Visum är ju dyrt och sjuks krångligt om man inte bor i Stockholm. Och USA blir man ju liksom aldrig klar med heller. Får se hur det blir med Iran…

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here