Zagreb är kanske inte det första du tänker på när du ska boka en weekendresa, men det är dags att tänka om. Både Croatian Airlines och SAS flyger direkt och du hittar lätt flygbiljetter för under 2000 kronor.

Nedan är vår guide med våra tio bästa tips för aktiviteter i och nära Zagreb.

1. Katedralen Marijana Uznesenja

Den dubbeltornade katedralen vid torget Kaptol färdigställdes 1899 och är ett populärt landmärke att fotografera tillsammans med Zagrebs hustak. Bästa stället för detta är vid Zakmardijeve stube, öster om tornet Lotrscak.

kroatien-zagreb kroatien-zagreb kroatien-zagreb

2. Tornet Lotrscak

Tornet är beläget precis bredvid bergsbanans utgång, vilken binder ihop övre och nedre stan. Varje dag klockan 12 skjuter kanonerna, vilket är populärt att beskåda. Det är också möjligt att ta sig upp i tornet för utsikt över staden.

kroatien-zagreb

3. Bar- och cafégatan Tkalciceva

I övre stan ligger trevliga gatan Tkalciceva, med restauranger, barer och caféer rygg i rygg. Perfekt för brunch, en fika, ett glas vin eller middag. De flesta ställen har möjlighet att sitta både ute och inne.

Läs mer: Dubrovnik – Hustak och klippbad

kroatien-zagreb

4. Kyrkan St. Mark’s med det utsmyckade taket

Kyrkan med taket som måste vara Zagrebs mest fotograferade. Med rätta; taket är magiskt. Du kan gå in mot en liten donation i skålen innanför dörren men kyrkan är tyvärr inte lika imponerande interiört som den är exteriört.

kroatien-zagreb

5. Den gröna hästskon i nedre stadsdelen Donji grad

I nedre stan ligger ett hästskoformad grönt område, som utgörs av tillsammans åtta kvarter. Det är här julmarknaden hålls och många av kvarteren har ståtliga jugendbyggnader, uppförda enligt de stilideal som fans i den wien-budapestiska samtida arkitekturen. Favoritkvarteren blir det med Nationalmuseet samt Art Pavillion med sin stora glaskupol. En rolig detalj är att kupolen uppfördes till en jubileumsställning år 1896 i Budapest och senare demonterades och transporterades till Zagreb.

kroatien-zagreb kroatien-zagreb

6. Stenportalen mellan övre och nedre stadsdelarna

Stone Gate är den enda kvarvarande portalen mellan övre och nedre staden. Legenden säger att år 1731 härjade en eldslåga stenhuset som omfattade portalen. Allt interiör i trä brann upp, förutom en tavla som föreställer jungfru Maria och Jesus. Givetvis sågs detta som ett mirakel och valvet omgjordas till en altare.

Här finns givetvis målningen som överlevde branden, några kyrkobänkar, möjlighet att tända ljus samt ett antal plaketter med inskriptionen hvala, som betyder tack, för både det ens och det andra. Roligast är den som säger Tack Jesus, för att du hjälpte oss vara gifta i 50 år.

kroatien-zagreb kroatien-zagreb kroatien-zagreb

7. Bo femstjärnigt på anrika hotell Esplanad

Hotell Esplanad uppfördes år 1925, för Orientexpressens kunder som önskade stanna till i Zagreb. Läget är givetvis nära tågstationen och det tog bara ett kort år att uppföra hela hotellet. Imponerande! Femstjärnigt och med en prislapp på cirka 1100 kr; jag kallar detta ett kap.

Beställa rum: Hotellets hemsida

kroatien-zagreb kroatien-zagreb kroatien-zagreb

8. Ät prisvärd mat på Guide Michelinrestaurangen Agava

Agava är bland Zagrebs bästa restauranger och har också tilldelats en Michelinstjärna. Menyn är både traditionell och har en modern tvist. Efter att ha ätit grillad fågel och strukli till lunch och middag i tre dagar så går jag för en underbar pasta med mycket tryffel. Mitt sällskap tar en risotto dekorerad med ätbara blommor och vi delar på fyllda ciabattor.

Glada och nöjda efter maten går vi den branta trappan ner till nöjesgatan Tkalciceva, där det blir en snabb vända och ett glas innan hemfärd.

kroatien-zagreb kroatien-zagreb

9. Dagsutflykt till vinregionen Zagorje

Zagorje ligger bara 45 minuter norr om Zagreb och är perfekt för en dagsutflykt. Här finns frisk luft och lantliga omgivningar. Passa också på att besöka en vingård och en av alla lantliga restauranger med underbar utsikt.

Läs mer: Bland Zagorjes vyer

Läs mer: Vingårdar och SPA i Zagorje

kroatien-zagorje-zagrebkroatien-zagorje-zagreb

10. Markaden Dolac

Marknaden pågår varje dag fram till klockan 16 och här säljs det mesta. Mest intressant tyckte jag matsektionen var. Det är som vanligt med jag och marknader, med andra ord.

kroatien-zagreb kroatien-zagreb

Detta är våra topp tips och rekommendationer för vad du inte borde missa i Kroatiens huvudstad Zagreb. Har du något att lägga till? Använd i så fall kommentarsfältet.

Resan genomfördes i samarbete med Kroatiska turistrådet.
Bild, text och synpunkter är som alltid våra egna.

Föregående artikelAtt köpa eller inte köpa lokaltillverkat på semestern
Nästa artikelHavannas tre stadsdedelar

4 KOMMENTARER

  1. Jag har hört mycket trevligt om Zagreb och hoppas att jag någon dag lyckas hitta en bra möjlighet för ett besök. Det finns flera städer i just Balkan som ligger högt på min lista, Zagrev, Mostar, Sarajevo och Podgorica för att nämna några. Så jag borde verkligen ta mig dit någongång. 🙂

    • Absolut, jag tycker du borde ta en sväng Balkan runt. Zagreb och Mostar rekommenderar jag ju varmt här på bloggen, men är själv också sugen på Sarajevo. Podgorica har jag inte riktigt på min lista, men tyckte mycket om Kotorfjorden.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here