Flertalet turister som besöker Dubrovnik väljer att bo utanför den gamla stadskärnan Stari Grad; ofta på halvön Lapad eller längre bort längs vattnet. Eftersom både Viveca och jag gillar stadskärnor med karaktär, samt vet att vi senare under semestern kommer att få sola och bada, så väljer vi att bo innanför Dubrovniks medeltida murar.

Redan i början av juli så kryllar det av turister i Dubrovnik. Denna vackra stad, med på UNESCO:s världsarvslista, började uppföras redan under medeltiden. Muren som omger den gamla stadskärnan uppfördes under 1100-talet och det finns fortfarande en och annan medeltida byggnad kvar.

Dubrovnik - Kroatien Dubrovnik - Kroatien

Stari Grad

Jag har varit i Dubrovnik tidigare och jag vet att staden har en vacker stadskärna. Ändå tappar jag andan en sekund när vi går in genom porten med våra resväskor i släp. Gatorna är elegant ljusa och består av marmor; blanknötta efter alla som har gått på stenarna under århundraden. Fasaderna är också ljusa, med arkitektoniska detaljer både från renässansen och från barocken. En av de mest kända byggnaderna är Sponza palatset, där tankarna förs till Venedig. Min favorit blir dock  Rector palatset i nygotisk stil och barocka detaljer, som jag under våra två dagar försöker få till en bra bild på. Tyvärr utan att lyckas.

Nämnde jag de smala gränderna med trappor upp? Med lampor, markiser och tvättlinor mellan husen på vardera sidan om gränden. Underbart!

Dubrovnik - Kroatien Dubrovnik - Kroatien Dubrovnik - Kroatien Dubrovnik - Kroatien Dubrovnik - Kroatien Dubrovnik - Kroatien Dubrovnik - Kroatien Dubrovnik - Kroatien

Att vandra på Dubrovniks mur

Vi har stämt träff med min norska väninna Irene och hennes familj som är på genomresa med bil mot Grekland. Vi beslutar att direkt att gå loss på Dubrovniks sevärdhet nummer ett; att vandra på stadsmuren. Det finns det tre trappor upp och ner där vandringen kan påbörjas och kostnaden är €15 per person. Muren är knappt två kilometer lång och vi går både genom och förbi torn samt beskådar tinnar.  När vi köper biljetten frågar vi hur lång tid det tar att gå runt hela och svaret vi får är två timmar. Det stämmer kanske om man går oavbrutet men vi är fyra vuxna med tre kameror som användes flitigt. Vi har också med en fyraåring och solen gassar från molnfri himmel.

Som tur är så finns det fyra eller fem barer, caféer och glasstånd där uppe, annars hade vi nog svimmat. Vi pausar vid alls möjliga ställen och både barn och vuxna äter mer än en glass.

Dubrovnik - Kroatien Dubrovnik - Kroatien Dubrovnik - Kroatien Dubrovnik - Kroatien Dubrovnik (13 av 23) Dubrovnik (12 av 23) Dubrovnik (11 av 23) Dubrovnik (8 av 23) Dubrovnik - Kroatien

Att bada på Buza I

När vi svettas omkring på muren ser vi hur det badas från ett ställe med parasoller, klippor och platåer utanför muren. Vi lokaliserar stället till att vara mycket nära vårt hotell och vi springer direkt till dit för att hämta bikinin så fort vi har kommit ner från muren.

Vattnet är ljuvligt men eftersom det är eftermiddag får vi bara ett hörn på ett av platåerna där vi kan sitta. Under parasollen står stolar och bord och det finns en bar. Viveca och jag tar oss direkt tillbaka till Buza 1 efter middag samma kväll för att avsluta vår första dag på semestern med en drink.

Dubrovnik - Kroatien Dubrovnik - Kroatien

Nästa dag åker vi med morgonbussen till Mostar men vi har ytterligare en heldag i Dubrovnik två dagar senare; innan vi fortsätter till Montenegro. Denna gång beger jag mig direkt till Buzan efter frukost och jag paxar den bästa platån där jag bräder ut mig och väntar in Viveca.

Föregående artikelVi gästbloggar om att resa i Iran
Nästa artikelSchwerin – Slottet på en ö

7 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here