Schwerin är huvudorten i Tysklands geografiska distrikt Mecklenburg-Vorpommern men långt ifrån största staden med sina 99 000 invånare. Faktiskt är det Tysklands enda distrikt-huvudort som har mindre än 100 000 invånare.

Slottet i Schwerin

Schwerin har en vacker gammal stadsdel men det utan tvivel mest imponerande är Sloss Schwerin som ligger på en egen ö i vattnet. Det nuvarande slottet uppfördes under 1840 och 1850-talen av hertigen av Mecklenburg-Schwerin. Det var här hertigfamiljen bodde fram till slottet övergick i tyska statens ägo som ett resultat av tyska novemberrevolutionen år 1919.

Det finns torn, burspråk och ornament överallt och på baksidan ligger ett nyrenoverat orangeri med en pelarstödd bro mot vattnet. Huvudingången ligger vid bron mot den gamla stadsdelen och på slottets andra sida så finns en bro över till slottsträdgården. Jag besökte slottet både dagtid och kvällstid för att få det mesta ut av vistelsen.

Schwerin Tyskland Germany Schwerin Tyskland Germany Schwerin Tyskland Germany Schwerin Tyskland Germany

Schwerin stad

Schwerin saknade större industrianläggningar under andra världskriget och detta bidrog till att staden endast bombades i begränsad omfattning av de brittiska och amerikanska styrkorna.

Staden har inte mindre än sju insjöar inom kommunen och jag bodde på det mycket trevliga hotellet Niederländischer Hof, beläget vid insjön Pfaffenteich. Ett urtrevligt litet hotell med bra atmosfär, god frukost, många middagsgäster på kvällen och ett mysigt rum med utsikt över insjön. Just den sortens hotell som jag uppskattar mest av allt.

Schwerin Tyskland Germany Schwerin Tyskland Germany Schwerin Tyskland GermanySchwerin Tyskland Germany

Mitt i staden ligger kyrkan Schweriner Dom som det är möjligt att klättra upp i. Min guide frågan om jag vill klättra upp de två hundra stegen. Vad är det för fråga? Självklart vill jag klättra upp och se staden från ovan. Att se städer från ovan ger ett helt nytt perspektiv på staden och man ser sammanhang som kanske inte har upptäckts tidigare. Med andra ord är jag redan halvvägs uppe första trappan innan ett ja har kommit över mina läppar.

Schwerin Tyskland Germany Schwerin Tyskland Germany Schwerin Tyskland Germany

Både Wismar och Schwerin är den sortens små städer som får mitt hjärta att ta ett extra skutt. Men det fanns flera städer och orter på Tysklands Östersjökust som jag lärde mig att uppskatta. Fler inlägg från området dyker upp inom kort.

Resan genomfördes i samarbete med Tyska Turistbyrån och Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern. Synpunkter, text och bilder är mina egna.

Föregående artikelDubrovniks Stari Grad
Nästa artikelSemesterstaden Ksamil och ruinstaden Butrint

3 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here