Jag har alltid vetat att jag ska besöka kyrkogården Recoleta där Evita ligger begraven om jag ska till Argentina. Jag helt enkelt älskar historiska, maximalistiska och pompösa gravar.

Christiane och jag besöker Cementerio de la Recoleta ungefär mitt i semestern i Buenos Aires. Vi beslutar oss för att gå ut direkt efter frukost och tar en runda där vi först besöker den botaniska trädgården (inte mycket att hänga i julgranen), den japanska trädgården (värt en plats långt ner på granen) och slutligen Recoleta.

Så; välkommen till våra bästa tips för ditt besök på en av Buenos Aires mest kända sevärdheter.

argentina-buenos-aires-recoleta-evitaargentina-buenos-aires-recoleta-evita

Cementerio de la Recoleta

Det anges i Lonely Planet att det är ett inträde till kyrkogården. Vi såg en biljettlucka, ovisst om den var bemannad, men ingen som kontrollerade biljetter så vi gick rakt in i härligheten.

Läs mer: Gatukonst i Buenos Aires

Den ena graven är mer påkostad och magnifik än den andra. I vissa kan man gå in och där finns synliga kistor. Den något unkna lukten vittnar om att det på riktigt ligger döda människor i kistorna. De flesta gravar har några år på nacken men det finns också relativt nyuppförda. Standarden är varierande men de flesta är ganska välbehållna.

argentina-buenos-aires-recoleta-evitaargentina-buenos-aires-recoleta-evitaargentina-buenos-aires-recoleta-evitaargentina-buenos-aires-recoleta-evita argentina-buenos-aires-recoleta-evitaargentina-buenos-aires-recoleta-evita argentina-buenos-aires-recoleta-evitaargentina-buenos-aires-recoleta-evitaargentina-buenos-aires-recoleta-evitaargentina-buenos-aires-recoleta-evita

Vi ankommer strax innan klockan 14; solen står högt på himmeln och det är varmt. Det är helt fantastiskt fint där men efter ett tag så blir det lite same-same but different. Vi beslutar oss därför att hitta Evitas grav innan vi tar oss därifrån.

Läs mer: En dagsutflykt till Colonia i Uruguay

Evitas grav

Vi hör någon annan fråga en vaktmästare på kyrkogården och vi går också i riktningen han pekar. Efter ett tag ser vi en stor grupp amerikanska turister med guide och vi fattar att vi är på rätt väg. Evitas grav ligger ganska bortgömd inne i en smalare passage och inte vid någon av de breda gatorna. Det blir ganska trångt när hela den amerikanska gruppen ska fotas framför graven men det går också snabbt. Vi väntar in dem och har tur för när gruppen lämnar så är vi nästan själva.

argentina-buenos-aires-recoleta-evitaargentina-buenos-aires-recoleta-evitaargentina-buenos-aires-recoleta-evitaargentina-buenos-aires-recoleta-evitaargentina-buenos-aires-recoleta-evitaargentina-buenos-aires-recoleta-evitaargentina-buenos-aires-recoleta-evitaargentina-buenos-aires-recoleta-evita

Glada och nöjda lämnar vi Recoleta kyrkogård och köper varsin Cola från en försäljare utanför. Sen gör vi precis som många andra; hittar en plats på gräset under ett träd och tar av oss skorna och lägger oss ner en stund.

Evitas fulla namn var Eva Duarte de Peron och familjegraven är under namnet Duarte.

Föregående artikelBergen – En av Norges finaste städer
Nästa artikelSevan och Sevanavank – Kyrkan på udden

2 KOMMENTARER

  1. Visst, många vackra monument där. Besökte också hennes grav när jag var i Argentina. Oj vad lite jag har skrivit om Argentina på min blogg. Egentligen borde jag sluta resa några år för att hinna i kapp mitt skrivande. Men nej, det kommer nog inte hända.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here