Innan vi åkte till Buenos Aires så hade vi fått tips om lönnkrogar från Maximes väninna Francesca. Ena tipset var en hemlig speakeasy bar och restaurang genom en blombutik i området Retiro. Den andra lönnbaren ligger i Palermo och är bland de häftigaste ställen jag har varit i hela mitt liv.

Floreria Atlantico – In i blomsterbutiken och ner en trappa

Floreria Atlantico är dagtid en blomsterbutik med riktigt fint avskurna blommor. Klockan 19 öppnar restaurangen och baren en trappa ner.

Det är vår sista kväll och vi har tagit en taxi för att hänga på låset klockan 19 för att hinna tillbaka till vårt bord i San Telmo klockan 20. Vi går in lite tveksamt i blomaffären, medvetna om att klockan bara är några minuter efter öppning. I Argentina äter alla sent, så vi räknar med att vara själva. Efter att ha kollat lite på blommorna, som är imponerande, frågar vi efter baren och killen öppnar den massiva trädörren. Som en kyrkodörr på den annars vita väggen.

Vi går ner för trappan och till vår förvåning finns det redan ganska många andra gäster i lokalen. Utöver den långa baren som går längs nästan hela väggen så finns det också restaurangbord. Cocktaillistan är lång och eftersom vi har lite ont om tid så går vi på bartenderns rekommendationer. På spanska, vilket jag pratar till 5% och Christiane till 30%. Stor är vår lycka därför när min drink serveras brinnande och båda smakar utsökt.

När vi lämnar strax innan kl 20 är det fullt längs baren och borden börjar också fyllas upp.

Hemsida Floreria Atlantico butik och bar, adressen är Arroyo 872 i stadsdelen Retiro.

Nicky Harrison´s Speakeasy – In genom bokhyllan och rakt in i 20-talet

Det absolut häftigaste och mest genomförde stället vi var på i Buenos Aires var Nicky Harrisons lönnkrog i stadsdelen Palermo.

Vi vet att det är att äta sushi på restaurangen Nicky New York Sushi som gäller för att bli insläppt på den hemliga baren. Efter maten funderar vi på hur vi ska fråga, men när servitrisen kommer tillbaka med notan frågan hon elegant Would you like to visit our wine cellar? Vi förstår på en gång vad som menas och tackar snabbt ja.

Efter att ha visats runt i vinkällaren öppnar servitrisen en del av bokhyllan längst in i lokalen. Klassisk lönnkrogsingång och gud vad roligt! Jag vill klappa händerna men lyckas behärska mig. Vi kommer in i ett sammatsklätt rum där hon med engagemang förklarar oss historien om hur Mr. Harrison under det reglerade 1920-talet var framgångsrik ägare av en fiskaffär på 109 West 78th Street på Manhattan. Tyvärr visade sonen Nicky föga intresse för döda fiskar men han var mycket mer intresserad av umgänge och drinkar. Nicky startade därför upp en klassisk amerikansk hemlig bar på sin pappas bakrum i fiskaffären. Inom kort var Nicky Harrison´s Speakeasy mer populär än fiskaffären.

Tyvärr finns inte längre den original Nicky Harrisson´s från 1922 kvar på Manhattan. I Buenos Aires tappning har fiskaffären förvandlats till en sushirestaurang men Nicky´s speakeasy är den samma. Sen vrider servitrisen på ratten på valvsdörren på andra väggen och vi släpps in i baren.

Läs mer: Evitas grav på Recoleta kyrkogård

Nu hoppar både Christiane och jag upp och ner lite av upphetsning. Miljön där inne är som att hämna rakt tillbaka i 1920-talet. Det enda jag vill är att beställa en absint och vänta på att Matisse, eller annan valfri halvgalen fransk målare, ska komma in dörren. Varje detalj är så fullkommen och tidstypisk; det är skira gardiner, fransar, sammet och kristall. Både servitriserna och bartendern har strama svartvita uniformer och drinklistan är en tidning som ligger på borden.

Jag älskar stället och vi tar ett litet runt bord under öppen himmel så vi kan spana in både bartendern som trollar med flaskorna och delen inomhus med mer matsalsliknande stuk. Drinkarna som serveras är utsökta, i frostade cocktailglas och eleganta loingdrinkglas.

Tyvärr är det fotoförbud där inne och Nicky Harrison´s foton på Instagram och Facebook visar mer drinkarna än miljön och stämningen. Gissar de vill hålla baren så hemlig som möjligt… Måste erkänna att jag smygfotade lite på toaletten, som ni ser.

Missa absolut inte when in Buenos Aires. Sushin var smarrig och värt en middag.

Hemsida Nicky New York Sushi och Nicky Harrison´s Speakeasy, adress Malabia 1764 i Palermo.

Föregående artikelFranska boutiquehotellet La Belle Vue
Nästa artikelMaxime och Jonas besöker österrikiska alperna – Mayrhofen i dalen Zillertal

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here