Vi hoppar tillbaka till Buenos Aires i Argentina, där jag var i februari. Nu ska vi djupdyka ner i det som blev min favoritstadsdel, nämligen San Telmo, samt färgglada turistmagneten La Boca.

Som alla andra storstäder består Buenos Aires av många stadsdelar. Vi besökte långt ifrån alla men några av de ställen vi var fastnade lite extra på näthinnan.

argentina-buenos-aires-la-boca

San Telmo

San Telmo är Buenos Aires äldsta stadsdel, från 1700-talet. Den är numera mest känt för tango på gatorna, söndagsmarknaden och den generellt trevliga stämningen. Men San Telmo var fram till för 10-15 år sen ett ruffigt område man inte gärna besökte. Men först började bohemerna och konstnärerna böjande flytta in, sen kom halva reklambranschen och författare och sen de argentinska svenssons och så blev dyrt och trendigt. Känns bekant, någon?

Gatorna i San Telmo är smala och brokiga och husen låga. Huvudgatan heter Defensa och stora torget på samma gata Plaza Dorrego. Det är här den kända marknaden hålls varje söndag. På marknaden hittas fina gamla grejer som flaskor, glas, dörrhandtag och skyltar. Hade det inte varit för att det var svårt att få hem och om det hade tidsmässigt varit då jag för 20 år sen inredde lägenheten i Oslo, så hade jag fyllt en container.

argentina-buenos-aires-san-telmoargentina-buenos-aires-san-telmoargentina-buenos-aires-san-telmo

Det är också i San Telmo det dansas tango på gatan och är du där på söndagsmarknaden kan jag garantera att du hittar flera dansande par.

Läs mer: Köttrestaurangen Gran Parilla del Plata på gatan Chile

Vi åt lunch på vackra saluhallen Marcado de San Telmo, med ingång från Defensa, som är värt ett besök. Vad är det med alla dessa saluhallar och gutjärn? Jag blir lika till mig varje gång, även i Stockholm. Trevligaste gatan i stadsdelen är, igen enligt mig, Chile som korsar Defensa och där mysiga restauranger och caféer löser av varandra.

argentina-buenos-aires-san-telmoargentina-buenos-aires-san-telmoargentina-buenos-aires-san-telmo

I samma kvarter, på gatan San Juan, ligger Museo de Arte de Moderno och Museo de Arte de Contemporano och vi besökte båda. Det ena, jag minns inte vilket nu, hade en fantastisk installation med spindelnät vävda på plats. Om jag inte minns fel så låste de in 10 000 spindlar, eller var det 50 000, i ett halvt år i ett rum. Sen fick de för hand plocka bort alla spindlar. Sååååå coolt.

Läs mer: Gatukonst i San Telmo – Nära de två moderna museerna

Vi bor våra två sista dagar i San Telmo och vi älskar varje sekund i stadsdelen. Vi bor på en parallellgata till Defensa och var mitt i händelsernas centrum hela tiden. San Telmo är lite som Stockholms Södermalm och vi älskade atmosfären.

argentina-buenos-aires-san-telmoargentina-buenos-aires-san-telmo

Gatan Defensa går i nord-sydlig riktning, i norr slutar den i stora torget Plaza de Mayo. På torget ligger det kända rosa palatset Casa Rosado, där Evita både talade från balkongen och dog i huset år 1952. Roligt är att Casa Rosada ursprungligen bestod av två separata hus som byggdes ihop, uppförda under den svenska utvandringen till Argentina från 1800 till 1940. Det huset ena är ritat av den svenska arkitekten Carl August Kihlberg år 1878 och det andra av den lika svenska arkitekten Henrik Åberg år 1894.

argentina-buenos-aires-san-telmo

La Boca

Min syster och ressällskap Christiane har varit i La Boca tidigare, då tyckte hon det var så illa där att hon vände direkt. Fast hon inte är sugen på ett återbesök så insisterar jag, jag är ju storasyster! Hon säger i efterhand det var OK denna gång; när hon visste vad hon gick till.

La Boca blev tillhåll för italienska och spanska immigranter under sent 1800-tal. Många jobbade med att lasta båtarna med argentinskt kött för export. Med överbliven målarfärg från fraktfartygen målade de sina egna hus i glada färger och La Boca fick den prägel den fortfarande har. Numera har de delar av La Boca som utgör turistområden rustats upp men områden utanför rekommenderas det inte att besöka. På kartan ligger La Boca bara några kvarter söder om San Telmo men du måste åka taxi mellan. Detta är inget du ska vifta bort med jag är van resenär-arrogans, det är på riktigt farligt här även dagtid.

argentina-buenos-aires-la-boca argentina-buenos-aires-la-bocaargentina-buenos-aires-la-bocaargentina-buenos-aires-la-bocaargentina-buenos-aires-la-boca

Efter att ha hört så mycket negativt om La Boca innan, också från andra, så blev jag positivt överraskad. Självklart många turister men området är ganska stort och det går lätt att hitta lite lugnare delar. Och vem gillar inte färgglada hus? El Caminito är det smala huset med tangodansande par utanför, som du hittar på nästan alla turistmålningar i hela Buenos Aires. Och givetvis fanns de tangodansande paren på plats och självklart fotade jag dem.

Vi tog en glass innan vi åkte hem. Jag tror inte jag skulle satsa på att äta varken lunch eller middag i La Boca.

argentina-buenos-aires-la-bocaargentina-buenos-aires-la-bocaargentina-buenos-aires-la-bocaargentina-buenos-aires-la-bocaargentina-buenos-aires-la-bocaargentina-buenos-aires-la-boca

Konklusion

Tumme upp till San Telmo och absolut värt en timme eller två i La Boca.

Föregående artikelJag ska till Oman över nyår!
Nästa artikelTrumph och Putin delar en joint – Fast på första upplagan hånglade de – Och den tysk-ryska förlagan finns på Berlinmuren

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here